Про банки і банківську діяльність, Детальна інформація

Про банки і банківську діяльність
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 26.8
Скачувань: 1845
КОНТРОЛЬНІ ТА ЛІЦЕНЗІЙНІ ФУНКЦІЇ

НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ

Стаття 48. Контрольні функції Національного банку

Національний банк здійснює контроль за додержанням юридичними особами банківського законодавства та власних нормативних актів.

У разі порушення суб'єктами банківської діяльності законодавства, економічних нормативів, порядку, строків та технології виконання банківських операцій, допущення несанкціонованої емісії, невиконання нормативних актів Національного банку, неподання звітності чи подання недостовірної звітності, збиткової діяльності, створення становища, що загрожує інтересам вкладників та кредиторів банку, перешкод антимонопольним діям чи праву клієнта вільно вибирати банк Національний банк має право:

підвищувати норми обов'язкових резервів;

відкликати ліцензію на здійснення окремих чи всіх банківських операцій;

усувати керівництво суб'єкта банківської діяльності від управління;

призначати тимчасову адміністрацію для управління суб'єктом банківської діяльності;

стягувати за рішенням суду (арбітражного суду) штраф у розмірі неправомірно одержаного доходу та застосовувати інші економічні санкції відповідно до законодавства; ( Абзац шостий частини другої статті 48 із змінами, внесеними згідно із Законом N 642/97-ВР від 18.11.97 )

приймати рішення про виключення з Республіканської книги реєстрації банків, валютних бірж та інших фінансово-кредитних установ та про реорганізацію чи ліквідацію.

Національний банк вилучає з обігу фіктивні кошти шляхом стягнення їх у безспірному порядку з кореспондентських рахунків банків.

Рішення Національного банку про виконання ним контролю за банківською системою можуть бути оскаржені до арбітражного суду. ( Стаття 48 в редакції Закону N 4033-12 від 25.02.94 )

Стаття 49. Створення комерційних банків з участю іноземних

юридичних та фізичних осіб



Національний банк видає ліцензію на створення комерційних банків з участю іноземних юридичних та фізичних осіб. Порядок видачі ліцензії, підстави для відмови в її видачі, а також скасування ліцензії визначаються Національним банком відповідно до законодавства України.

Стаття 50. Здійснення операцій в іноземній валюті



Національний банк видає ліцензію на здійснення комерційними банками операцій в іноземній валюті в республіці та за кордоном на підставі клопотання банку залежно від готовності банку до їх проведення.

Р о з д і л VI



ЗАХИСТ ІНТЕРЕСІВ КЛІЄНТІВ

Стаття 51. Економічні нормативи

З метою захисту інтересів клієнтів та забезпечення фінансової надійності комерційних банків мінімальний розмір статутного фонду встановлюється у сумі, еквівалентній 1 млн. ЕКЮ за офіційним курсом грошової одиниці України, визначеним Національним банком.

Мінімальний розмір статутного фонду комерційних банків з участю іноземного капіталу встановлюється Національним банком, але має бути не менше суми, визначеної частиною першою цієї статті.

Національний банк встановлює для комерційних банків такі економічні нормативи:

граничне співвідношення між розміром власних коштів банку та сумою його активів;

показники ліквідності балансу;

розмір обов'язкових резервів, що розміщуються у Національному банку;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes