Про зовнішньоекономічну діяльність, Детальна інформація

Про зовнішньоекономічну діяльність
Тип документу: Реферат
Сторінок: 22
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 57.4
Скачувань: 575
- в разі різкого погіршення розрахункового балансу України, якщо негативне сальдо його перевищує на відповідну дату 25 процентів від загальної суми валютних вимог України;

- в разі досягнення встановленого Верховною Радою України рівня зовнішньої заборгованості;

- в разі значного порушення рівноваги по певних товарах на внутрішньому ринку України, особливо по сільськогосподарській продукції, продуктах рибальства, продукції харчової промисловості та промислових товарах народного споживання першої потреби;

- при необхідності забезпечити певні пропорції між імпортною та вітчизняною сировиною у виробництві;

- при необхідності здійснення заходів у відповідь на дискримінаційні дії інших держав;

- в разі порушення суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності правових норм цієї діяльності, встановлених цим Законом (запроваджується як санкція режим ліцензування);

- відповідно до міжнародних товарних угод, які укладає або до яких приєднується Україна (запроваджується режим квотування).

( Дію частини другої статті 16 зупинено до 31.12.92 згідно з Постановою ВР N 2330-12 від 12.05.92 ); ( Зупинено дію частини другої статті 16 з 1 січня 1993 року згідно з Декретом N 6-92 від 09.12.92; дію частини другої статті 16 відновлено у зв'язку з втратою чинності Декрету N 6-92 на підставі Закону N 3898-12 від 01.02.94 ) Товарообмінні (бартерні) операції суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, що здійснюються без розрахунків через банки, підлягають ліцензуванню Міністерством економіки України в разі негативного сальдо балансу розрахунків суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності за попередній фінансовий рік. Зазначений суб'єкт повинен додати банківську довідку про стан його розрахунків до заявки на ліцензію. Міністерство економіки України не має права відмовити в ліцензії на товарообмінні (бартерні) операції в разі, якщо сальдо балансу розрахунків суб'єкта є позитивним. Ліцензія видається згідно з процедурою, встановленою цією статтею.

В Україні запроваджуються такі види експортних (імпортних) ліцензій:

- генеральна;

- разова (індивідуальна);

- відкрита (індивідуальна);

- антидемпінгова (індивідуальна); ( Частину третю статті 16 доповнено абзацом згідно із Законом N 335-XIV ( 335-14 ) від 22.12.98 )

- компенсаційна (індивідуальна); ( Частину третю статті 16 доповнено абзацом згідно із Законом N 335-XIV ( 335-14 ) від 22.12.98 )

- спеціальна (індивідуальна). ( Частину третю статті 16 доповнено абзацом згідно із Законом N 335-XIV ( 335-14 ) від 22.12.98 )

По кожному виду товару встановлюється лише один вид ліцензії.

Квотування здійснюється шляхом встановлення режиму видачі індивідуальних ліцензій згідно з цією статтею, причому загальний обсяг експорту (імпорту) за цими ліцензіями не повинен перевищувати обсягу встановленої квоти. В Україні запроваджуються такі види експортних (імпортних) квот (контингентів):

- глобальні;

- групові;

- індивідуальні;

- антидемпінгові; ( Частину п'яту статті 16 доповнено абзацом згідно із Законом N 335-XIV ( 335-14 ) від 22.12.98 )

- компенсаційні; ( Частину п'яту статті 16 доповнено абзацом згідно із Законом N 335-XIV ( 335-14 ) від 22.12.98 )

- спеціальні. ( Частину п'яту статті 16 доповнено абзацом згідно із Законом N 335-XIV ( 335-14 ) від 22.12.98 )

По кожному виду товару може встановлюватись лише один вид квоти.

( Дію частини сьомої статті 16 зупинено в частині включення до заявки на ліцензію номера свідоцтва учасника зовнішньоекономічної діяльності згідно з Декретом N 6-93 від 12.01.93 ) Рішення про встановлення режиму ліцензування та квотування експорту (імпорту) приймається Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України з визначенням списку конкретних товарів, що підпадають під режим ліцензування та квотування, і строків дії цього режиму по кожному товару.

Режим ліцензування та квотування не поширюється на експорт та реалізацію компенсаційної та прибуткової продукції, отриманої інвестором у власність на умовах угоди про розподіл продукції, укладеної відповідно до вимог Закону України "Про угоди про розподіл продукції" ( 1039-14 ). Введення будь-яких обмежень щодо експорту та реалізації такої продукції, в тому числі кількісних, не допускається, якщо інше не передбачено угодою про розподіл продукції. ( Статтю 16 доповнено частиною згідно із Законом N 1807-III ( 1807-14 ) від 08.06.2000 )

Ліцензії, зазначені в статті 1 цього Закону, видаються Міністерством економіки України, а також у межах наданих ним повноважень - відповідним республіканським органом Автономної Республіки Крим, структурним підрозділом обласної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій. ( Частина статті 16 в редакції Закону N 1595-III ( 1595-14 ) від 23.03.2000 )

Ліцензування операцій по переміщенню валютних коштів між суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності з метою інвестицій та/або надання (одержання) кредитів здійснюється Національним банком України.

Забороняється одночасне встановлення до одних і тих же товарів режиму ліцензування і квотування, режиму оподаткування експорту (імпорту), за винятком випадків, передбачених законодавством України, та режиму попередніх імпортних депозитів відповідно до статті 19 цього Закону. ( Частина статті 16 із змінами, внесеними згідно із Законом N 335-XIV ( 335-14 ) від 22.12.98 )

( Дію частини статті 16 зупинено в частині включення до заявки на ліцензію номера свідоцтва учасника зовнішньоекономічної діяльності згідно з Декретом N 6-93 від 12.01.93 ) Інформація про перелік товарів та/або країн, що підпадають під режим ліцензування і квотування, із зазначенням виду ліцензії або квоти по кожному товару (або по кожній групі товарів) повинна бути доведена до відома суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності не менш як за 60 днів до дати запровадження режиму ліцензування (квотування) шляхом опублікування її в офіційних загальнодоступних засобах інформації України, а також негайно доводитись до відома органів державного митного контролю України.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes