Про заснування поста Президента Української РСР і внесення змін та доповнень до Конституції (Основного Закону) Української РСР (05.07.91), Детальна інформація

Про заснування поста Президента Української РСР і внесення змін та доповнень до Конституції (Основного Закону) Української РСР (05.07.91)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 7.5
Скачувань: 1012
1293 Про заснування поста Президента Української РСР і внесення змін та доповнень до Конституції (Основного Закону) Української РСР (05.07.91)

З А К О Н

УКРАЇНСЬКОЇ РАДЯНСЬКОЇ СОЦІАЛІСТИЧНОЇ РЕСПУБЛІКИ

Про заснування поста Президента Української РСР

і внесення змін та доповнень до Конституції

(Основного Закону) Української РСР

( Відомості Верховної Ради (ВВР) 1991, N 33, ст.445 )

( Із змінами, внесеними згідно із Законом

N 254/96-ВР від 28.06.96 )

Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки п о с т а н о в л я є:

I. Заснувати пост Президента Української Радянської Соціалістичної Республіки.

II. ( Розділ II втратив чинність на підставі Закону N 254/96-ВР від 28.06.96 ) У зв'язку з цим внести до Конституції Української РСР ( 888-09 ) такі зміни і доповнення:

1) доповнити Конституцію Української РСР новою главою 12-1 такого змісту:

"Глава 12-1. Президент Української РСР

Стаття 114-1. Президент Української Радянської Соціалістичної Республіки є найвищою посадовою особою Української держави і главою виконавчої влади.

Повноваження Президента Української РСР визначаються Конституцією Української РСР.

Стаття 114-2. Президентом Української РСР може бути обраний громадянин Української РСР не молодший тридцяти п'яти років.

Одна й та ж особа не може бути Президентом Української РСР більше двох строків підряд.

Президент Української РСР не може бути народним депутатом, займати будь-яку посаду у державних органах і громадських об'єднаннях, а також в інших організаціях та займатися комерційною діяльністю.

Стаття 114-3. Президент Української РСР обирається громадянами Української РСР на основі загального, рівного і прямого виборчого права при таємному голосуванні строком на п'ять років.

Порядок проведення виборів Президента Української РСР визначається Законом "Про вибори Президента Української РСР" ( 1297-12 ).

Стаття 114-4. Президент Української РСР при вступі на посаду приносить присягу на пленарному засіданні Верховної Ради Української РСР. Текст присяги і порядок її принесення визначаються Законом "Про Президента Української РСР" ( 1295-12 ).

Стаття 114-5. Президент Української РСР:

1) виступає гарантом забезпечення прав і свобод громадян, державного суверенітету України, додержання Конституції і законів Української РСР;

2) представляє Українську РСР у міждержавних і міжнародних відносинах;

3) вживає необхідних заходів щодо забезпечення обороноздатності, державної і суспільної безпеки та територіальної цілісності республіки;

4) очолює систему органів державного управління, забезпечує їх взаємодію з Верховною Радою Української РСР;

5) звертається з посланнями до народу Української РСР, подає на розгляд Верховної Ради Української РСР щорічні доповіді про виконання прийнятих Верховною Радою Української РСР соціально-економічних та інших програм, про становище Української РСР та програми внутрішньополітичної і зовнішньополітичної діяльності Президента і Уряду Української РСР. Верховна Рада Української РСР більшістю голосів від загальної кількості народних депутатів Української РСР вправі зажадати від Президента Української РСР позачергової доповіді з найбільш важливих питань державного життя;

6) представляє Верховній Раді Української РСР кандидатуру для призначення на посаду Прем'єр-міністра; вносить пропозицію Верховній Раді Української РСР про звільнення з посади Прем'єр-міністра;

7) за погодженням з Верховною Радою Української РСР призначає Державного міністра з питань оборони, національної безпеки і надзвичайних ситуацій Української РСР, Міністра внутрішніх справ Української РСР, Міністра закордонних справ Української РСР, Міністра фінансів Української РСР, Міністра юстиції Української РСР, Голову Комітету державної безпеки Української РСР.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes