Про споживчу кооперацію (10.04.92), Детальна інформація

Про споживчу кооперацію (10.04.92)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 14.9
Скачувань: 1352
Р о з д і л VI

МІЖНАРОДНІ ЗВ'ЯЗКИ ТА ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА

ДІЯЛЬНІСТЬ

Стаття 16. Міжнародні зв'язки споживчої кооперації

1. Виходячи з делегованих споживчими товариствами повноважень Центральна спілка споживчих товариств України представляє інтереси споживчої кооперації в Міжнародному кооперативному альянсі та здійснює інші зв'язки з міжнародними організаціями, сприяє розвитку солідарності та співробітництва кооперативного руху різних країн, пропаганді кооперативних принципів і цінностей.

2. Споживчі товариства, їх спілки та підпорядковані їм підприємства самостійно встановлюють міжнародні зв'язки з організаціями зарубіжних країн і відповідно до законодавчих актів України створюють спільні підприємства та здійснюють інші види зовнішньоекономічної діяльності.

3. Споживчі товариства та їх спілки, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, користуються кредитами банків України, зарубіжних банків, комерційним кредитом в іноземній валюті і погашають їх за рахунок валютних коштів, одержаних від реалізації продукції, що імпортується, або за рахунок інших власних коштів.

4. Порядок використання виручки в іноземній валюті, що надходить споживчому товариству, спілці, визначається валютним законодавством України. ( Пункт четвертий статті 16 в редакції Декрету N 15-93 від 19.02.93 )

Р о з д і л VII

ДЕРЖАВА І СПОЖИВЧА КООПЕРАЦІЯ

Стаття 17. Гарантії прав споживчої кооперації

1. Держава гарантує додержання прав і законних інтересів споживчої кооперації та її членів.

2. Організації та підприємства споживчої кооперації взаємодіють з органами державної виконавчої влади у питаннях організації торговельного обслуговування населення, закупівель і переробки сільськогосподарської продукції та сировини, виробництва товарів народного споживання, надання населенню різних послуг тощо.

3. Державні органи сприяють розвиткові і зміцненню економічної самостійності споживчих товариств та їх спілок, підвищенню ефективності їх діяльності, не допускають будь-яких обмежень господарської активності та ініціативи споживчої кооперації, вільної і рівноправної участі її на ринках товарів, робіт і послуг.

Підприємства та організації споживчої кооперації користуються пільгами, передбаченими для господарств агропромислового комплексу України. Плата за трудові ресурси з організацій і підприємств споживчої кооперації не справляється.

4. Держава сприяє розвитку мережі кооперативної освіти, що здійснюється за рахунок коштів споживчої кооперації.

5. Рішення органів державної виконавчої влади, що зачіпають інтереси споживчої кооперації, приймаються після попереднього погодження їх з відповідними кооперативними органами.

6. Держава не відповідає за зобов'язаннями споживчих товариств та їх спілок, а останні не відповідають за зобов'язаннями держави.

7. Забороняється втручання в фінансово-господарську та іншу діяльність споживчих товариств, спілок та їх підприємств, установ і організацій з боку органів державної виконавчої влади.

Якщо внаслідок видання державним органом акта, що не відповідає його компетенції або вимогам чинного законодавства, порушуються права споживчих товариств та їх спілок, останні мають право звернутися до судових органів з заявою про визнання такого акта недійсним.

Збитки, завдані споживчому товариству або спілці внаслідок виконання рішень державних органів, які порушили їх права, підлягають відшкодуванню за рахунок цих органів.

8. Державні органи здійснюють у межах своєї компетенції контроль за додержанням споживчою кооперацією вимог Законів України з питань безпеки виробництва та праці, пожежної безпеки, антимонопольного, санітарного та природоохоронного законодавства, а також за сплатою обов'язкових платежів у бюджет та витрачанням виділених бюджетних коштів. ( Пункт 8 статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законами N 3292-XII ( 3292-12 ) від 17.06.93, N 1642-III ( 1642-14 ) від 06.04.2000 )

Р о з д і л VIII

РЕОРГАНІЗАЦІЯ ТА ЛІКВІДАЦІЯ

СПОЖИВЧОГО ТОВАРИСТВА, СПІЛКИ

Стаття 18. Реорганізація та ліквідація споживчого товариства,

спілки

1. Реорганізація та ліквідація споживчого товариства провадиться за рішенням загальних зборів його членів або за рішенням суду, а в разі банкрутства - за рішенням арбітражного суду. ( Абзац перший пункту 1 статті 18 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2687-XII ( 2687-12 ) від 14.10.92 )

У разі ліквідації споживчого товариства його майно, що залишилося після сплати членам товариства пайових та інших внесків і дивідендів на них, розрахунків по оплаті праці, виконання зобов'язань перед бюджетом, банками та іншими кредиторами, розрахунків із спілкою, розподіляється між членами, що входили до складу споживчого товариства.

2. Реорганізація та ліквідація спілки споживчих товариств провадиться за рішенням конференції, з'їзду з повідомленням про це спілки, до складу якої вона входить.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes