Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку (08.02.95), Детальна інформація

Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку (08.02.95)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 26
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 52.6
Скачувань: 1857
Стаття 39. Зняття з експлуатації і обмеження експлуатаційних

характеристик ядерної установки чи об'єкта,

призначеного для поводження з радіоактивними

відходами та закриття сховища для захоронення

Порядок зняття з експлуатації ядерної установки чи об'єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, та закриття сховища для захоронення повинен бути передбачений у проекті згідно з нормами, правилами і стандартами у сфері використання ядерної енергії. ( Частина перша статті 39 із змінами, внесеними згідно із Законом N 1673-III ( 1673-14 ) від 20.04.2000 )

Фінансування витрат в цьому разі здійснюється власником.

Пропозиції щодо зняття з експлуатації ядерної установки чи об'єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, та закриття сховища для захоронення до вичерпання встановленого у проекті ресурсу або щодо обмеження проектних техніко-економічних показників їх роботи можуть вноситися органами управління та власниками за наявності відповідних обгрунтувань, узгоджених з органами державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки. ( Частина третя статті 39 із змінами, внесеними згідно із Законом N 1673-III ( 1673-14 ) від 20.04.2000 )

Рішення про дострокове зняття з експлуатації ядерної установки чи об'єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, та закриття сховища для захоронення затверджується органами державної влади, які приймали рішення про будівництво, і доводиться до відома експлуатуючої організації або спеціалізованого підприємства не пізніш як за два роки до початку зазначених дій. ( Частина четверта статті 39 із змінами, внесеними згідно із Законом N 1673-III ( 1673-14 ) від 20.04.2000 ) ( Стаття 39 із змінами, внесеними згідно із Законом N 1673-III ( 1673-14 ) від 20.04.2000 )

Стаття 40. Державна експертиза ядерної та радіаційної безпеки

Техніко-економічне обгрунтування і проекти будівництва, реконструкції, зняття з експлуатації, матеріали, які містять обгрунтування безпеки, зміни вимог та лімітів безпеки ядерних установок та об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, підлягають обов'язковій державній експертизі.

Державну експертизу ядерної і радіаційної безпеки ядерних установок та об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, проводить орган державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки з урахуванням інших державних експертиз, які здійснюються згідно з законодавством.

До участі у проведенні державної експертизи ядерних установок чи об'єктів можуть залучатися представники громадськості та експерти з України, інших держав і міжнародних організацій.

Експертиза проектів інших джерел іонізуючого випромінювання організовується місцевими органами державної влади і самоврядування відповідно до законодавства України.

Фінансування експертизи ядерної та радіаційної безпеки здійснюється за рахунок замовника проекту.

Висновки державних експертиз є обов'язковими для виконання всіма суб'єктами сфери використання ядерної енергії. Позитивні висновки державної екологічної експертизи і державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки є підставою для фінансування робіт за проектом.

Стаття 41. Громадська експертиза безпеки ядерних установок та

об'єктів, призначених для поводження з

радіоактивними відходами

Громадська експертиза безпеки ядерної установки чи об'єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, здійснюється з ініціативи об'єднань громадян, а також місцевих органів державної влади і самоврядування за рахунок їх коштів або на громадських засадах організацією чи експертами згідно з законодавством.

Громадська експертиза здійснюється незалежно від державної експертизи.

Висновки громадської експертизи є рекомендаційними і подаються в органи, які здійснюють державну експертизу, а також замовнику проекту.

Стаття 42. Ліцензування будівництва ядерних установок та

об'єктів, призначених для поводження з

радіоактивними відходами

Орган державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки видає дозволи (ліцензії) на будівництво ядерних установок та об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, у разі позитивних результатів перевірки обгрунтування безпеки в рамках відповідної ліцензійної процедури.

Дозвіл (ліцензія) на будівництво ядерної установки чи об'єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, може бути видано лише за наявності плану заходів щодо зняття їх з експлуатації та оцінки обсягу радіоактивних відходів, що утворюються при цьому, а також плану поводження з ними.

Будівництво ядерної установки чи об'єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, без наявності дозволу (ліцензії) припиняється за рішенням органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки з відшкодуванням замовником завданих навколишньому природному середовищу збитків та відновленням колишнього його стану, а також з накладенням штрафу відповідно до законодавства України. Таке рішення може бути оскаржено лише у судовому порядку. Подання скарги не припиняє дії рішення.

Стаття 43. Ліцензія на експлуатацію ядерної установки чи

об'єкта, призначеного для поводження з

радіоактивними відходами

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes