Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту (22.12.98), Детальна інформація

Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту (22.12.98)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 23
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 63.8
Скачувань: 854
2) надає заінтересованим сторонам, які повідомили Міністерство про свою заінтересованість відповідно до частини дванадцятої статті 12 цього Закону, можливість подати свої коментарі та запропонувати проведення відповідних слухань у Міністерстві відповідно до статті 12 цього Закону.

4. Протягом не більше ніж 90 днів після подання заяви відповідно до частини першої цієї статті Комісія за поданням Міністерства:

1) визначає обсяг товарної категорії, за якою має класифікуватися товар з короткочасним промисловим циклом або подібний товар, щодо імпорту якого було зроблено позитивні висновки щодо наявності демпінгу;

2) може у будь-який час за власною ініціативою прийняти рішення про внесення змін до товарної категорії, яка запроваджується відповідно до пункту 1 цієї частини. Таке рішення приймається Комісією за умови додержання вимог частини третьої цієї статті;

3) приймаючи рішення відповідно до пунктів 1 або 2 цієї частини, повинна стежити за тим, щоб товарна категорія складалася з подібних товарів з короткочасним промисловим циклом, які виробляються із застосуванням подібних технологічних процесів в аналогічних умовах і мають подібне застосування.

5. Товаром з короткочасним промисловим циклом є товар, який згідно з висновком Міністерства та Комісії вважається таким, що застарів у зв'язку з появою нових технологічних розробок через чотири роки з початку його продажу. Товаром, що застарів, вважається товар, який в даний час не відповідає вимогам новітніх технологій.

6. Для цілей цієї статті національним товаровиробником є виробник (виробники), який представляє певну галузь національного виробництва, що виробляє або переробляє товар з короткочасним промисловим циклом або подібний товар, який:

1) опосередковано або безпосередньо конкурує з іншими товарами, стосовно імпорту яких зроблено два або більше позитивних висновків щодо наявності демпінгу;

2) або є настільки подібним до цього товару, що може бути віднесений до однієї товарної категорії, запровадженої відповідно до цієї статті.

7. Для цілей цієї статті позитивний висновок щодо наявності демпінгу означає:

1) остаточний позитивний висновок щодо наявності демпінгу, який приймається Комісією відповідно до розділів IV і VI цього Закону за даними восьмирічного періоду, який передував поданню національним товаровиробником заяви про запровадження товарної категорії та віднесення товару до товарної категорії, до якої включено товар, стосовно імпорту якого було зроблено два або більше позитивних висновків щодо наявності демпінгу, та відповідно до якого прийнято відповідне рішення про запровадження справляння антидемпінгового мита, розмір ставки якого становить не менше 15 відсотків митної вартості товару, який є об'єктом розслідування;

2) або попередній позитивний висновок щодо наявності демпінгу, затверджений Комісією відповідно до розділів IV і VI цього Закону за даними восьмирічного періоду, який передував поданню заяви національним товаровиробником про запровадження товарної категорії та віднесення товару до товарної категорії, до якої включено товар, стосовно імпорту якого було зроблено два або більше позитивних висновків щодо наявності демпінгу, під час проведення антидемпінгового розслідування, у ході якого було прийнято рішення про прийняття зобов'язань експортера щодо припинення демпінгового імпорту відповідно до статті 15 цього Закону.

8. Товар з короткочасним промисловим циклом виробника є об'єктом позитивного висновку щодо наявності демпінгу за умов, що Комісія:

1) затвердить величину, на яку нормальна вартість цього товару перевищує його експортну ціну в Україні;

2) визначить у позитивному висновку щодо наявності демпінгу або у рішенні про запровадження справляння антидемпінгового мита, яке приймається за результатами позитивного висновку щодо наявності демпінгу, конкретного виробника (країни експорту), щодо імпорту якого затверджено величину, зазначену у пункті 1 цієї частини.

Стаття 27. Ухилення від сплати антидемпінгового мита

1. Антидемпінгове мито, яке справляється відповідно до цього Закону, може поширюватися на імпорт подібних товарів з третіх країн або частини цих товарів, якщо має місце ухилення від сплати антидемпінгового мита.

Ухиленням від сплати антидемпінгового мита є зміни в структурі торгівлі між Україною та іншими країнами, що виникають у процесі здійснення операцій та (або) діяльності іноземних виробників, експортерів та (або) імпортерів тощо. Ці зміни вважаються недостатньо вмотивованими або економічно необгрунтованими, за винятком застосування антидемпінгового мита, та доводять, що:

застосування антидемпінгового мита нейтралізується цінами та (або) обсягами подібного товару;

існує демпінг у зв'язку з нормальною вартістю, яка була попередньо розрахована для подібних товарів.

2. Операція складання певного товару в Україні або третій країні вважається ухиленням від сплати антидемпінгового мита у разі, якщо:

1) ця операція розпочалася або здійснюється безпосередньо до або після порушення антидемпінгового розслідування та складові частини цього товару надходять з країни, щодо імпорту з якої застосовуються антидемпінгові заходи;

2) вартість складових частин становить не менше 60 відсотків загальної вартості товару. При цьому не вважається, що є факт ухилення від сплати антидемпінгового мита у разі, якщо додана вартість у складових частинах, складених протягом цих операцій та (або) закінчення виробництва, перевищує 25 відсотків витрат виробництва;

3) застосування антидемпінгового мита нейтралізується цінами та (або) обсягами складеного товару або подібного товару та є докази наявності демпінгу у зв'язку з нормальною вартістю, попередньо розрахованою для складених або подібних товарів.

3. У разі, якщо заінтересована особа (заявник в антидемпінговому розслідуванні або орган виконавчої влади в Україні) вважає, що існує факт ухилення від сплати антидемпінгового мита, ця особа подає Міністерству скаргу, в якій повинні міститися достатні докази наявності фактів, зазначених у частинах першій і другій цієї статті.

4. За скаргою, що подається відповідно до частини третьої цієї статті, на підставі відповідного рішення Комісії Міністерство проводить антидемпінгове розслідування стосовно фактів ухилення від сплати антидемпінгового мита. У зазначеному рішенні Комісія доручає Міністерству запровадити:

1) обов'язкову реєстрацію відповідно до частини четвертої статті 28 цього Закону контрактів, відповідно до яких здійснюється імпорт в Україну;

2) або внесення постачальником відповідної суми на депозит. Кошти на депозит можуть вноситися за місцем знаходження митних органів, які здійснюють митне оформлення товару, який є об'єктом зазначеного антидемпінгового розслідування. Порядок внесення цих коштів на депозит встановлюється Службою.

Для розслідування фактів ухилення від сплати антидемпінгового мита застосовуються відповідні положення щодо порушення та проведення антидемпінгових розслідувань, передбачені цим Законом, за винятком тих, що стосуються строків. Зазначене розслідування проводиться Міністерством за участю Служби у строк до дев'яти місяців.

5. Якщо Міністерством встановлюються факти, що вказують на ухилення від сплати антидемпінгового мита, Комісія за пропозицією Міністерства може прийняти простою більшістю голосів рішення про застосування антидемпінгових заходів. Ці заходи застосовуються після прийняття відповідного рішення Комісії відповідно до частини четвертої цієї статті.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes