Про затвердження Інструкції про проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів (01.02.2002), Детальна інформація

Про затвердження Інструкції про проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів (01.02.2002)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 24
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 28.6
Скачувань: 829
за N 94/6382

ІНСТРУКЦІЯ

про проведення обов'язкових попередніх та

періодичних психіатричних оглядів

Загальні положення

1. Обов'язкові попередній (перед початком діяльності) та періодичний (у процесі діяльності) психіатричні огляди громадян проводяться з метою встановлення придатності особи до виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану її психічного здоров'я, для вирішення питання про наявність або відсутність у неї психіатричних протипоказань згідно з Порядком і переліком, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27.09.2000 N 1465 ( 1465-2000-п ) "Про затвердження Порядку проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів і переліку медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих" (надалі - перелік протипоказань).

2. Обов'язкові попередній та періодичний психіатричні огляди проводяться лікарем-психіатром у державних та комунальних психіатричних закладах, закладах охорони здоров'я, що мають у своєму складі спеціалізовані психоневрологічні центри, відділення, кабінети (далі - психоневрологічні заклади), та надають психіатричну допомогу за місцем проживання громадян.

3. Психоневрологічні заклади, які проводять обов'язкові попередній та періодичний психіатричні огляди, визначаються наказами Міністерства охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управлінь охорони здоров'я обласних, Севастопольської міської державних адміністрацій та Головного управління охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації. Обов'язкові попередній та періодичний психіатричні огляди, проведені в інших медичних закладах, вважаються недійсними.

4. Керівники психоневрологічних закладів, які проводять обов'язкові попередній та періодичний психіатричні огляди, організовують роботу центрів, відділень, кабінетів, створюють лікарсько-консультативні комісії (далі - ЛКК), вживають заходів щодо підвищення кваліфікації лікарів-психіатрів, які проводять огляди, у тому числі опанування нових методик їх проведення за програмами, розробленими Українським НДІ соціальної і судової психіатрії та наркології.

5. Лікарі-психіатри, які проводять обов'язкові попередній та періодичний психіатричні огляди, повинні мати сертифікат лікаря-спеціаліста за фахом "психіатрія" або відповідну кваліфікаційну категорію за цією спеціальністю та володіти новими методиками їх проведення. Лікарі-психіатри, що не пройшли відповідну підготовку, не допускаються до проведення оглядів.

6. Обов'язкові попередній та періодичний психіатричні огляди проводяться на госпрозрахункових засадах за рахунок коштів замовників (оплачується проведення обов'язкового обсягу обстеження), про що має бути документ, який підтверджує оплату послуг за проведення оглядів.

7. Для проходження обов'язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів особа має подати: паспорт (неповнолітні - свідоцтво про народження); військовозобов'язані - також військовий квиток (приписне свідоцтво).

8. При проведенні оглядів ураховуються дані про звернення громадянина по психіатричну допомогу до територіальних психоневрологічних закладів за місцем проживання та інших психоневрологічних закладів на підставі медичних документів (картка амбулаторного хворого, диспансерна картка тощо).

При зверненні осіб, які проживають на території обслуговування психоневрологічного закладу менше 3 років або місце постійного проживання яких зареєстроване за межами територіального обслуговування, а також громадян інших держав, які проживають на цій території, психоневрологічний заклад при необхідності може вимагати від них (запитувати за їх згодою) медичні документи щодо звернення по психіатричну допомогу до психоневрологічних закладів за місцем фактичного або попереднього проживання.

Обсяги обов'язкових попереднього та періодичного

психіатричних оглядів

9. Обов'язкові попередній та періодичний психіатричні огляди проводяться за програмою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) "Оцінний перелік симптомів і глосарій для психічних розладів згідно з Міжнародною класифікацією хвороб" (додаток 1). Обов'язкові попередній та періодичний психіатричні огляди передбачають обов'язкові обсяги обстеження: анкетування щодо можливих скарг та анамнезу психічних розладів, клінічне обстеження (скринер), яке є складовою частиною зазначеної програми, і, у разі потреби, додаткові обстеження згідно з Протоколом обов'язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів (далі - Протокол) (додаток 2).

10. Висновок про відсутність медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), зазначених у переліку протипоказань ( 1465-2000-п ), за результатами обов'язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів, надається на підставі обстежень згідно з Протоколом.

11. У випадках, коли особа раніше страждала на тяжкий психічний розлад (не менше як 5 років тому), зверталася по психіатричну допомогу з приводу інших психічних розладів або результати обов'язкових обстежень дають підстави підозрювати наявність психічного розладу, а також у разі незгоди особи з результатами психіатричного огляду лікар-психіатр може:

- зробити висновок про відсутність в особи психіатричних протипоказань для проведення видів діяльності, якщо наявні в неї психічні розлади не є протипоказанням для виконання видів діяльності, у зв'язку з якими особа проходить обов'язкові попередній та періодичний психіатричні огляди;

- зробити висновок про нездатність виконувати види діяльності у випадку, коли психічні розлади є протипоказанням для їх виконання;

- призначити додаткове психіатричне обстеження і визначити його обсяги (огляд або обстеження лікарем іншого фаху, психологічне тестування, методи діагностики тощо) та після обстеження направити особу для огляду ЛКК.

12. Після додаткового психіатричного обстеження особи амбулаторно або в умовах стаціонару рішення про наявність або відсутність психіатричних протипоказань для виконання окремих видів діяльності приймає ЛКК психоневрологічного закладу з відповідним письмовим висновком у медичній документації та подальшим заповненням Протоколу.

13. Після проведення обов'язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів, а при потребі - додаткового амбулаторного чи стаціонарного обстежень та огляду ЛКК, особі видається медична довідка про проходження обов'язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів (далі - довідка) (додаток 3), засвідчена круглою печаткою психоневрологічного закладу, в якій зазначається наявність чи відсутність у неї психіатричних протипоказань для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), згідно з Переліком протипоказань ( 1465-2000-п ).

14. Бланки довідки є документами суворої звітності, що вимагає:

виготовлення їх друкарським способом, з нумерацією відповідно до Правил виготовлення бланків, цінних паперів і документів суворого обліку, затверджених наказами Міністерства фінансів України від 25.11.93 N 98 ( z0008-94 ), Служби безпеки України від 15.11.93 N 118, Міністерства внутрішніх справ України від 24.11.93 N 740, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 14.10.94 за N 8/217;

обліку їх одержання, зберігання та використання як бланків суворої звітності;

пронумерування, прошнурування та скріплення журналу реєстрації виданих (отриманих) бланків медичних довідок про проходження обов'язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів (додаток 4), засвідчених підписом керівника та печаткою психоневрологічного закладу, що має право на її видачу;

знищення пошкоджених бланків довідок комісією, створеною керівником психоневрологічного закладу, та оформлення відповідним актом;

контролю за оформленням бланків довідок та їх використанням.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes