Деякі питання реалізації Закону України "Про народні художні промисли" (13.03.2002), Детальна інформація

Деякі питання реалізації Закону України "Про народні художні промисли" (13.03.2002)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 12.4
Скачувань: 2022
 

c

\x3700$\x2438\x4800$\x6467\x369B\x0091\x1C00адження господарської діяльності на стан народних художніх промислів надає Державна художня експертна рада з народних художніх промислів.

6. Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування обстежують осередки народних художніх промислів і в разі необхідності вносять пропозиції Мінкультури про визнання їх заповідними територіями народних художніх промислів.

Клопотання подається з обгрунтуванням необхідності визнання осередку народних художніх промислів заповідною територією та характеристикою його сучасного стану і довідкою про історико-культурну, наукову, естетичну та іншу цінність території народних художніх промислів.

7. Документація, зазначена у пункті 5 цього Положення, подається до Мінкультури, яке розглядає пропозиції та рекомендації щодо визнання осередку заповідною територією народних художніх промислів.

8. Мінкультури розглядає подані клопотання та матеріали і вносить Кабінетові Міністрів України узгоджений в установленому порядку проект рішення про визнання осередку заповідною територією народних художніх промислів.

9. Положення про конкретну заповідну територію народних художніх промислів затверджується Мінкультури, в якому передбачається:

проведення комплексних історико-етнографічних досліджень;

розроблення та виконання державних програм збереження, відродження та розвитку осередку народного художнього промислу;

додержання вимог щодо забезпечення охорони заповідної території під час провадження господарської діяльності;

впровадження економічних важелів стимулювання розвитку осередку народного художнього промислу.

10. Охорона заповідних територій народних художніх промислів здійснюється Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими органами виконавчої влади, а також органами місцевого самоврядування в межах їх повноважень.

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 13 березня 2002 р. N 283

ПОЛОЖЕННЯ

про Державну художньо-експертну раду

з народних художніх промислів

1. Державна художньо-експертна рада з народних художніх промислів (далі - Рада) є постійно діючим дорадчим органом при Мінкультури.

2. У своїй роботі Рада керується Конституцією ( 254к/96-ВР ), законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, цим Положенням, а також іншими нормативно-правовими актами.

3. Завданнями Ради є здійснення діяльності з віднесення виготовлених виробів до виробів народних художніх промислів, визначення художнього рівня виробів народних художніх промислів, їх відповідності традиціям художнього вирішення і технології художнього виготовлення.

4. Рада відповідно до покладених на неї завдань:

1) розглядає питання щодо виявлення, обстеження, обліку та охорони осередків народних художніх промислів;

2) проводить експертизу виробів підприємств народних художніх промислів, дає оцінку художнього рівня, якості та унікальності виробів народних художніх промислів на основі єдиних об'єктивних критеріїв;

3) рекомендує до малосерійного чи масового виробництва типові зразки виробів народних художніх промислів;

4) веде облік затверджених і рекомендованих до виробництва типових зразків виробів народних художніх промислів;

5) періодично проводить перегляди виготовлених виробів народних художніх промислів на підприємствах народних художніх промислів, вносить рекомендації щодо підвищення їх художнього рівня та якості, зняття з виробництва застарілих типових зразків народних художніх промислів;

6) вносить на розгляд керівництва підприємств народних художніх промислів пропозиції щодо оновлення асортименту, освоєння нових видів продукції, її стильового спрямування;

7) розглядає та подає в установленому порядку пропозиції про надання осередкам художніх промислів, що потребують особливої охорони, статусу заповідних територій народних художніх промислів;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes