Про затвердження Програми розвитку музейної справи на період до 2005 року (30.03.2002), Детальна інформація

Про затвердження Програми розвитку музейної справи на період до 2005 року (30.03.2002)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 17.3
Скачувань: 812
0442 Про затвердження Програми розвитку музейної справи на період до 2005 року (30.03.2002)

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

від 30 березня 2002 р. N 442

Київ

Про затвердження Програми

розвитку музейної справи на

період до 2005 року

На виконання статті 1 Указу Президента України від 22 березня 2000 р. N 489 ( 489/2000 ) "Про невідкладні заходи щодо розвитку музеїв України" Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:

1. Затвердити Програму розвитку музейної справи на період до 2005 року (додається).

2. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям розробити і затвердити регіональні програми розвитку музейної справи на період до 2005 року з урахуванням завдань, що передбачені Програмою, затвердженою згідно з пунктом 1 цієї постанови.

3. Видатки на здійснення заходів, передбачених Програмою розвитку музейної справи на період до 2005 року, провадити з урахуванням реальних можливостей бюджету у межах асигнувань, що виділяються органам виконавчої влади і Національній академії наук з державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел.

4. Координацію робіт, пов'язаних з виконанням Програми розвитку музейної справи на період до 2005 року, покласти на Міністерство культури і мистецтв.

Прем'єр-міністр України А.КІНАХ

Інд. 28

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 30 березня 2002 р. N 442

ПРОГРАМА

розвитку музейної справи на період

до 2005 року

Загальні положення

В Україні діє 397 музеїв державної та комунальної форми власності, з них 348 - системи Мінкультури, 49 - інших центральних органів виконавчої влади.

Щороку музеї, в яких налічується 10 млн. музейних предметів, відвідує близько 13 млн. чоловік. Музейні цінності є історичним надбанням нашого народу, а їх збереження - одним з найважливіших завдань нашої держави.

На даний час в організації музейної справи нагромадилося чимало недоліків та нерозв'язаних проблем. Музейні предмети, які є основою досліджень для багатьох галузей науки, не введено до широкого наукового та суспільного обігу. Не розроблено систему реєстрації пам'яток Музейного фонду України, яка повинна базуватися на сучасних теоретичних, практичних та інформаційних засадах.

Музеї практично не мають комп'ютерної техніки, аудіо- та відеоапаратури.

Дуже гострою є проблема збереження та консервації музейних фондів, розвитку реставраційної галузі. Понад 40 відсотків загальної кількості музейних предметів потребують негайного реставраційного втручання. Результати проведення реставраційних і технічних оглядів музеїв країни свідчать, що більшість приміщень і будівель непридатні для зберігання музейних колекцій. Необхідно вживати термінових заходів до зміцнення матеріально-технічної бази музеїв та заповідників, створення нормальних умов для збереження пам'яток Музейного фонду України.

Ремонту потребують усі, без винятку, будівлі національних музеїв, а також більшості провідних музеїв у Донецькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Полтавській, Харківській, Херсонській областях, Автономній Республіці Крим, мм. Києві та Севастополі.

Фондосховища музеїв не забезпечені приладами контролю мікрокліматичного та біологічного режимів. Потребує ремонту, оновлення реставраційне обладнання, покращення - стан забезпечення музейних закладів реставраційними матеріалами та інструментами, сучасною охоронною та протипожежною сигналізацією.

Значна частина музеїв через відсутність коштів не в змозі закуповувати музейні експонати.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes