Tелеконференцiї USENET i UNIX, Детальна інформація

Tелеконференцiї USENET i UNIX
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: фелікс
Розмір: 13
Скачувань: 1801
Z

b

¬

Ae

\ні на всі групи новин, яких може бути сотні і тисячі. Команда і відміняє підписку на ту групу новин, яку ви дивитеся.

Передбачимо, що ви читаєте новини і отримуєте повідомлення 417 unread articles in alt.fan. lemurs [ynq]. Ви не цікавитеся цією темою, тому натискаєте клавішу і для скасування підписки. Після цього ви не побачите статей, посланих в alt.fan.lemurs; для вас ця група новин перестає існувати.

Команда = виводить список статей в поточній групі новин. Кожна стаття має номер, тому для читання конкретної статті ви вводите її номер. Ви можете натиснути клавішу = в будь-який момент часу. Передбачимо, що ви читаєте групу новин rec.tv.soaps і хочете взнати, чи не повідомляє ще хто-небудь про Головний госпіталь. Натисніть клавішу = і програма га виведе список непрочитаних статей з номерами і заголовками. Якщо список більше одного екрана, для продовження натисніть клавішу пропуску. Як тільки ви введете команду (наприклад, номер статті або в), програма гп повертається до виведення нових статей.

Команда k "знищує" конкретну тему. Всі статті з даним рядком Subject знищуються. Команда До проводить постійне знищення: ніякі статті з даним рядком Subject більше ніколи не показуються. "Якщо команда і видаляє цілу групу новин, то команда k (або До) видаляє тільки статті на певну тему; інші статті в цій групі новин ви можете читати.

Команда з "відкладає" всі статті. Вона дуже зручна, якщо ви був відсутній тиждень і після повернення в кожній групі новин вас чекають сотні статей. Передбачимо, що ви читаєте новини і бачите повідомлення 2028 unread articles in comp.sys.ibm.pc [ynq]. Ви не хочете читати все 2000 статей, але не хочете і знищувати їх. Натисніть клавішу с. Программа га реагує повідомленням Do you really want to catch up on all articles? [yn] (Ви хочете відкласти всі статті?). Якщо натиснути клавішу у, всі статті відмічаються як прочитані; ви не побачите їх, але залишаєтеся все ж підписаними на групу. (Це схоже на команду k, але для всіх статей, що знаходяться зараз в групі новин.)

Команда h виводить екран допомоги. Вона діє тільки тоді, коли на екрані спостерігається стимул команди га (будь-який стимул з елементом (ynq]).)( Я вважаю екран допомоги малозмістовним, але це все ж краще, ніж нічого.)

Команда s зберігає поточну статтю. При бажанні можна указати ім'я файла, в якому вона зберігається. Без визначення повного маршрутного імені програма га зберігає статтю в каталозі News вашого початкового каталога. Якщо не ввести ніякого імені файла, програма га використовує ім'я, засноване на назві групи новин. Наприклад, статті з rec.arts.poetry зберігаються в файлі ~/News/Rec.arts.poetry. При першому збереженні статті програма га питає, чи хочете ви зберегти її в форматі поштового ящика. (Формат поштового ящика дозволяє читати збережені статті новин програмою пошти.) Звичайне це небажано, тому відповідайте п на цей стимул. Якщо файл вже існує, програма п» додає статтю в нього.

Програма читання новин nn

При читанні новин програмою гп за умовчанням ви читаєте кожну окрему статтю. Якщо просто натискати клавішу пропуску, то ви прочитаєте всі статті з тих груп новин, на які підписані. Програма він має протилежний підхід: вона вважає, що ви не хочете читати всі статті. У цьому випадку, якщо просто натискати клавішу пропуску, ви не прочитаєте жодній з статей новин. Працюючи з програмою on, ви повинні вибирати для читання конкретну статтю, оскільки інакше програма пп статтю не покаже.

Програма пп, як ні дивно, запускається командою пп. Для кожної групи новин, на яку ви підписані, пп надає список статей по авторах і темах. Ви вибираєте статті для читання, натискаючи букву рядом зі зведенням статей (це схоже на вибір статті з списку заголовків в програмі mailx).

При читанні статей натискайте клавішу пропуску для перегляду наступного екрана. Натискайте клавішу п для переходу до наступної статті. При кожному натисненні клавіші пропуску ви переходите до наступного екрана заголовків статей для даної групи новин. Після цього при наступному натисненні клавіші пропуску ви отримаєте першу вибрану статтю. Якщо ци одна стаття не вибрана, на екрані з'являється список статей для наступної групи новин.

Для виходу з групи новин до закінчення читання всіх статей потрібно натиснути клавішу q. Чтоби вийти з програми пп до закінчення читання всіх статей, натисніть клавішу Q.

Приведемо деякі команди, які спрощують роботу з програмою nn:

Команда? надає допомогу для поточного екрана.

Команда k знищує конкретну тему. Викидаються всі статті з даним рядком Subject. Команда До діє сильніше: ніякі статті з даним рядком Subject не з'являться протягом 30 днів або ніколи в залежності від вашої відповіді на стимул.

При читанні статті команда N здійснює перехід прямо до наступної групи новин.

Команда S зберігає поточну статтю. При бажанні можна указати ім'я файла; якщо цього не зробити, ім'я вибирає програма. При визначенні повного маршрутного імені воно використовується для файла; в іншому випадку файл зберігається в каталозі News у вашому початковому каталозі. Якщо не указати ніякого імені файла, стаття зберігається в файлі з ім'ям, заснованому на назві групи новин. (Наприклад, стаття з сотр.risks збережеться в файлі -/News/comp.risks.) Якщо файл не існує, програма on створює його, а якщо він є, стаття додається в цей файл.

Команда = дозволяє вибирати статті відповідно до регулярного вираження, яке відповідає темі. Якщо, наприклад, ви хочете прочитати всі статті, що відносяться до Internet, можна ввести Internet і натиснути клавішу Enter.

Якщо ваша система UNIX є частиною Usenet, в ній є програма читання новин, але не обов'язково га або пп (хоч ці дві програми найбільш поширені). Є, зокрема, програми trn (це нова версія програми t) і tin.

Я користуюся обома програмами га і nn, але віддаю перевагу nn, яка дозволяє читати новини швидше. Однак у цієї програми є і недоліки. По-перше, вона не так поширена як програма га. По-друге, через спосіб представлення нових статей програма га показує нову статтю швидше, ніж nn.

Література

1. Ричард Петерсон Linux Руководство по операционной системе.- К.:BHV ,1997.-687 с.

2. Валда Хиллей. UNIX Системное администрирование. - К.: Диалектика, 1997. - 711 с.

3. Еви Хемет. Unix Руководство системного администратора - К:BHV,1997.-632 с.

4. Джек Такет. Использование Linux 3-е издание - К.: Вильямс,1998 - 576 с.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes