Підвищення швидкодії дискової підсистеми на серверах Windows NT, Детальна інформація

Підвищення швидкодії дискової підсистеми на серверах Windows NT
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Анатомія
Автор: фелікс
Розмір: 30.4
Скачувань: 1565
j

l

i

th

\x0A01\x2803\x6100\x03F6(\x0600исло байт, перенесених на диск в процесі операцій запису.

Avg. Disk sec./Read Середній час (в секундах), затрачений на операції читання з диска.

Avg. Disk sec./Transfer Час (в секундах), затрачений на операції читання або запису.

Avg. Disk sec./Write Середній час (в секундах), затрачений на операції запису на диск.

Disk bytes/sec Швидкість (в байтах за секунду), з якою відбувається перенесення даних з диска і на диск під час операцій читання або запису.

Disk Queue Length Число запитів на дискові операції, що чекають своєї черги, на той момент, коли отримані значення даних лічильників. Сюди входить також і число запитів, які в цей момент обслуговуються. Це значення є миттєвим, а не середнім за деякий інтервал. Багатоосні дискові пристрої можуть обробляти одночасно декілька запитів, в той час як інша порція одночасних запитів чекає своїй черзі. Даний лічильник може тимчасово приймати то великі, то малі значення, але якщо навантаження на диск постійно підвищене, то, видно, його значення весь час буде вищим нормального. Затримки в обробці запитів приблизно пропорційні довжині черги мінус число осей в дисковому пристрої; щоб добитися хорошої швидкодії, не треба допускати, щоб це число перевищувало 2.

Disk Read Bytes/sec Число байт, переносимих з диска в секунду під час операцій читання.

Di^k Reads/sec Число операцій читання в секунду.

Disk Transfers/sec Сумарне число операцій читання і запису в секунду.

Disk Writes/see Число операцій запису в секунду.

Disk Write Bytes/sec Число байт, переносимих на диск в секунду під час операцій запису.

Показники, що вимагають особливої уваги

Для того, щоб як слід проаналізувати швидкодію дискової підсистеми, рекомендується звернути особливу увагу на наступні лічильники:

• Disk Queue Length. Значення показника Disk Queue Length відображає кількість системних запитів в черзі на обслуговування. Число чекаючих запитів вводу-виводу повинно знаходитися на рівні 1.5 2 числа осей логічного диска, не більше. У більшості дисків одна вісь, хоч диски RAID часто мають більше. Пристрій RAID на екрані Performance Monitor фігурує як один фізичний диск.

• % Disk Time. Показник % Disk Time відображає частку часу (в процентах), протягом якого диск зайнятий обслуговуванням запитів на читання або запис. Для серверів не є чимсь незвичайним постійне майже 100-процентне завантаження дисків, на яких розташовані бюджети; проте швидкодія системи як і раніше буде задовільною, якщо тільки лічильник Disk Queue Length знаходиться у вказаних раніше межах.

Якщо як значення показника Disk Queue Length, так і значення показника % Disk Time постійно перевищують нормальний рівень, потрібно подумати над установкою додаткових контроллерів і дисководів.

Оптимізація апаратного забезпечення дискової підсистеми

Якщо в системі трапляється сповільнення, винні в якому на перший погляд диски, то перевірте спочатку, чи вистачає системі оперативної пам'яті. Якщо її не вистачає, то система починає перекачувати сторінки на диск і з диска, що часто і створює ілюзію, неначе у виникненні вузького місця винні дискові пристрої. У цьому випадку установка в системі додаткової пам'яті різко збільшить швидкодію.

Оптимізація програмного забезпечення дискової підсистеми

Якщо у вас є доступ до початкового тексту програми-винуватиця сповільнення, можна спробувати оптимізувати її саму по собі; в іншому випадку можуть бути корисні наступні дії:

• Оптимізація програми. Якщо середня швидкість перенесення даних з диска і на диск значно нижче, ніж очікувана гранична пропускна спроможність, то можна оптимізувати дискові операції навіть при тому, що диск використовується на 100 процентів. Якщо система займається читанням і записом великої кількості маленьких файлів, то збільшення швидкодії можна добитися за рахунок збільшення розміру файлів.

• Відключення опції diskperf. Фірма Microsoft стверджує, що коли включена опція diskperf, то швидкодія комп'ютерів з процесором 386 (тактова частота 20 МГц) знижується усього на 1.5%, з процесором 486 і того менше, а для комп'ютерів Pentium практично взагалі не знижується. Проте нами виявлені випадки істотного зниження швидкодії дискової системи в багатопроцесорних системах Pentium; тому при виконанні еталонних тестів завжди рекомендується відключати diskperf.

• Використання файлової системи FAT замість NTFS. У деяких випадках FAT працює швидше за NTFS, можливо, тому, що файлова система FAT використовує 8 розрядів, а не 16, і не підтримує систем безпеки.

Настройка, специфічна для окремих програм

Найбільш істотним для швидкодії показником, що відноситься до якої-небудь програми, є вигляд і частота дискових операцій вводу-виводу. Число дисків і контроллерів, які потрібні програмі, визначаються тим, який ввід-вивід вона породжує і яка частота цього вводу-виводу. У некешованих системах RAID5 операції запису на диск віднімають іноді вчетверо більше часу, ніж операції читання. У деяких програмах відбувається велика кількість операцій прямого доступу з невеликим об'ємом переносимих даних, в той час як інші програми можуть передавати великі об'єми даних з послідовним доступом. У першому випадку, як правило, потрібно більше дисків, ніж у другому, навіть при тому, що об'єм переносимих даних може бути при великому числі прямих звертань значно менше. Наприклад, для бази даних об'ємом 20 Гбайт, до якої буде відбуватися багато прямого поводження з незначним об'ємом перенесення даних, вигідніше мати двадцять дисків по 1 Гб, чим п'ять по 4 Гб.

Електронна пошта і сервери, що обслуговують клієнтів, звичайно використовують багато коротких звернень до дисків, в той час як додатки CAD/CAM працюють з дуже великими файлами і використовують послідовні звернення до дисків з великим об'ємом передачі даних.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes