Способи та форми виховання творчого мислення на прикладі досвіду педагога-новатора Лисенкової С.Н., Детальна інформація

Способи та форми виховання творчого мислення на прикладі досвіду педагога-новатора Лисенкової С.Н.
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Психологія
Автор: фелікс
Розмір: 11.6
Скачувань: 1223
Завдання батьків

Успіх у навчанні неможливий без розуміння та співпраці вчителів та учнів, батьків та дітей, вчителів та батьків.

У початкових класах для успішного навчання дитини обов’язковим є постійний контроль з боку батьків. Поперше слід виховувати в дитини організованість. Організувати розпорядок дня дитини і допомогти їй його дотримуватися. У дитини повинні бути щоденні домашні обов’язки. Абсолютно необхідно, щоб до розпорядку дня було внесено щоденне читання. Ученю, який вміє добре читати, не складно вчитися грамотно писати, легше вирішувати математичні задачи. Корисно якмога частіше просити дитину переказати казку, оповідання, проглянутий фільм, виставу. І останнє, про що повинні пам’ятати батьки, - це організація вільного часу дитини. Для цього потрібно, не залишаючи дитину без догляду, дати їй можливість займатися улюбленою справою.

Коментоване управління

Справжній урок – це урок , на якому на все вистачає часу. Але найбільше часу забирають невстигаючи учні. З них доводиться витягувати слово за словом, спонукати “ну”, “далі”. Тому потрібно, щоб діти навчилися говорити вголос, коментувати кожну свою дію, що дозволяє включити в роботу кожного. Слід налагодити зворотній зв’язок, коли кожне питання вчителя викликає активну реакцію учнів – відповідь. Коментоване управління, поєднуючи разом три дії (думаю, говорю, записую), дозволяж зробити навчання більш свідомим і одночасно дозволяє вчителю контролювати рівень знань учнів, вчасно помітити нерозуміння. У дитини, яка навчилася мислити вголос, виникає потреба думати, доводити, розмірковувати і при самостійній роботі, коли говорити вголос вже не потрібно.

Опорні схеми

Суттєві ускладнення виникають у дітей при переході від яскравої та зрозумілої наочності до більш складного матеріалу, коли, базуючись на засвоєних знаннях, потрібно будувати власні роздуми. Більшість дітей не може ні швидко зрозуміти, ні швидко запам’ятати новий матеріал. Це зумовлює пасивність у роботі. Втягнути в роботу кожного учня, зробити знання данної теми стійкими – в цьому і допомагають опорні схеми. Опорні схеми – це, оформлені у вигляді таблиць, карток, креслень і малюнків, висновки, які народжуються під час пояснення. Від традиційних наочностей вони відрізняються тим, що стають опорою думки, опорою дії. Дивлячись на ці схеми, учні формують свою відповідь. В результаті правила запам’ятовуються дуже свідомо, міцно та майже без зусиль.

Перспективне навчання

Ефективна організація часу на уроці за допомогою коментованого управління та опорних схем створює резерв часу, а отже дозволяє виконати більше вправ, більш детально зупинитися на складних для розуміння темах. Перспективне навчання означає, що робота проходить посупово та послідовно, від найпростішого конкретного до найскладнішого абстрактного і до вироблення навички. Ось основні етапи роботи за темою:

Повільне, поступове знайомство з новими поняттями, розкриття теми. На цьому етапі активний розвиток мови доведень, використання опорних схем. Практичні роботи лише з коментованим управлінням.

Робота з підручником: уточнення понять, узагальнення матеріалу. Учні володіють доведеннями, виконують самостійні завдання. Домашні завдання даються лише на добре опрацьованому матеріалі. На цьому етапі відбувається випередження через те, що багато завдань з підручника виконано ще на попередньому етапі.

Використання залишившогося часу (створеного випередження). Схеми вже не потрібні, формуються навички автоматичної дії, є час для виконання творчих завдань. Можна переходити завчасно до нової, більш складної теми.

Література:

Н. В. Кичук “От творчества учителя к творчеству ученика”, Измаил, 1992, 96 с.

С. Н. Лысенкова “Методом опережающего обучения”, М., 1988, 192 с.

С. Н. Лысенкова “Когда легко учиться”, М., 1981, 144 с.

“Педагогический поиск” /сост. И. Н. Баженова, М., 1988, 472 с.

Педагогический словарь, М., 1960.

Педагогическая энциклопедия, М., 1965.

PAGE 9

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes