Чернівецький університет, Детальна інформація

Чернівецький університет
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 29.5
Скачувань: 2010
З 1987 року університет очолює доктор біологічних наук, професор, дійсний член Академії наук вищої школи України Костишин Степан Степанович. 5 листопада 1999 року Міжнародним біографічним центром (Кембрідж, Великобританія) його визнано Людиною року 2000-2001.

На центральному корпусі університету 3 листопада 1990 р. вперше у Чернівцях було піднято синьо-жовтий національний прапор. З числа викладачів, починаючи від 80-х і впродовж 90-х років, обиралося три народних депутати верховної ради СРСР і верховної ради України, які послідовно обстоювали українську державність.

Але Чернівецький університет живе не лише історією. Виходячи з потреб суверенної Української держави, Чернівецький державний університет суттєво модернізував свою структуру, номенклатуру спеціальностей та спеціалізацій. Відновлено закриті радянською владою юридичний та нині єдиний у державних вузах України філософсько-теологічний факультет, відкрито педагогічний факультет, дістали подальший розвиток природничі, інженерно-технічні та гуманітарні факультети. Сьогодні на 13 факультетах функціонує 59 кафедр. Зокрема, відкрито кафедри географії та картографії України, історії України, історії та культури української мови, політології, музики та ін., готуються фахівці з нових спеціальностей: країнознавства, трудового навчання з основами інформатики, нетрадиційних видів енергії – усього понад 20 спеціальностей лише за останні 5 років. Навчально-виховну роботу нині здійснюють понад 700 викладачів. Нині працюють більше ста докторів і понад 500 кандидатів наук. Серед них – 5 лауреатів державних премій, 10 академіків НАН та АН ВШ України. Лише в 1999-2000 рр. захищено 70 кандидатських та 29 докторських дисертацій, опубліковано біля 50 монографій, до двохсот підручників та методичних видань. Загалом в університеті працює понад 80 % викладачів із науковими ступенями, що перевищує загальноукраїнський показник. Поставлена вимога, щоб всі завідувачі кафедрами та декани були докторами наук.

В університеті діють аспірантура і докторантура, 4 спеціалізовані ради із

захисту докторських та кандидатських дисертацій. Науковці вузу щороку організовують міжнародні наукові конференції, беруть участь в аналогічних заходах, які проводяться в інших вузах України та за кордоном.

Університет підтримує наукові зв’язки з 24 зарубіжними вузами та 20 міжнародними фондами і організаціями, в т. ч. зі США, Канади, Австрії, Румунії, Польщі, Німеччини, Югославії, Китаю та ін. Про міжнародний авторитет закладу свідчать і такі факти, як визнання Міжнародним біографічним центром у Кембріджі двох професорів “Людиною року”, надання науковцям звання “Почесний доктор” Саскачеванського (Канада) та Сучавського (Румунія) університетів, присудження соросівських грантів 14 викладачам, аспірантам та студентам, прийняття університету в почесні члени Міжнародної організації університетів “Phi Beta Delta” (США).

Колектив закладу вносить вагомий вклад у всі сфери суспільно-політичного життя Буковини, західного регіону України і всієї держави, є високоавторитетним осередком освіти, науки та культури. Понад 50 колишніх студентів, вихованців літературної студії університету стали членами Національної спілки письменників України, кілька з них – лауреатами Національної премії імені Тараса Шевченка. Випускником університету був народний артист України, лауреат Шевченківської премії Назарій Яремчук. Нині завідує кафедрою музики в університеті Шевченківський лауреат, народний артист України, професор Андрій Кушніренко.

До свого поважного ювілею університет отримав чудовий дарунок – статус національного. Цей статус надано Чернівецькому університетові Указом Президента України від 11 вересня 2000 року № 1059/2000 – із врахуванням загальнодержавного і міжнародного визнання результатів діяльності колективу вузу та вагомий внесок у розвиток національної вищої освіти і науки. Насамперед, це свідчення високого престижу Чернівецького університету в Україні. Статус національного значно розширює права вузу. Університет самостійно може визначати час вступних іспитів, вирішувати питання щодо відкриття нових спеціальностей і спеціалізацій. Має право розпоряджатися позабюджетними коштами, зокрема давати надбавки до зарплати викладачам і до стипендії – кращим студентам.

Подано пропозиції та обґрунтування щодо відкриття інститутів на базі трьох факультетів: біологічного, інженерно-технічного та історичного. Поки що це питання вивчається.

Щойно в університеті завершилося засідання бюро Міжнародної асоціації україністів – МАУ під головуванням віце-прем’єра Миколи Жулинського. Цей орган ухвалив провести V конгрес МАУ в серпні 2002 р. у Чернівцях, на базі університету. За це право змагалося три міста і, відповідно, університети України, але все ж після дискусій віддали перевагу Чернівцям. Це надзвичайно висока оцінка світового українства ролі Чернівців і, зокрема, Чернівецького університету в розвитку українознавства і загалом національної науки. Очікується біля 500 учасників – відомих українських вчених з усього світу.

Національний банк України випустив ювілейну монету – про це вже відомо із засобів інформації. Пройшла наукова буковинознавча конференція. У день святкування, 4 жовтня, було відкрито меморіальну дошку на двох мовах – українській та німецькій – на корпусі № 1, де, власне, спершу знаходився університет. Відбулося святкове богослужіння. Тож гості вузу зможуть на власні очі переконатися – Чернівецький національний відповідає своєму високому статусу як за зовнішнім виглядом, так і за внутрішнім змістом.

Рішенням атестаційної комісії від 25.06.1998 університет атестовано на 4-й рівень акредитації.

З метою широкого залучення вчених університету і наукових установ України та інших держав до розробки фундаментальних проблем гуманітарних і суспільних наук створений Всеукраїнський науково-дослідний центр "Біблія і культура".

Викладачі і студенти університету мають нагоду брати участь у спільних наукових програмах, які здійснюються згідно з угодами про творчу співпрацю з провідними навчальними закладами та науковими центрами США, Канади, Австрії, Німеччини, Польщі, Румунії, Китаю, Югославії, Ізраїлю та інших країн.

У жовтні 1999 року Чернівецький університет прийнято в почесні члени Міжнародної організації університетів "Рhi Beta Delta" (СШA).

PAGE

PAGE 10

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes