Огляд операційної системи Linux, Детальна інформація

Огляд операційної системи Linux
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 10.1
Скачувань: 3058
LINUX

Linux - вільно розповсюджуване ядро Unix-подібної системи, написане Линусом Торвальдсом за допомогою великого числа добровольців по всій Мережі. Linux має усі властивості сучасної Unix-системи, включаючи дійсну багатозадачність, розвиту підсистему керування пам'яттю і мережеву підсистему. Ядро Linux, що поставляється разом із вільно розповсюджуваними прикладними і системними програмами утворить повно функціональну універсальну операційну систему. Велику частину базових системних компонентів Linux успадкував від проекту GNU, ціллю якого є створення вільної мікроядерной операційної системи з обличчям Unix. На сьогоднішній день існує множина різноманітних постачань Linux, дистрибутивів, що можна розділити на дистрибутиви загального призначення і спеціалізовані. До спеціалізованих дистрибутивів відносяться такі як Linux Router - урізане постачання Linux для створення дешевого маршрутизатора на базі старого PC та ін. Незважаючи на розходження в дистрибутивах загального призначення, усі вони утворять обличчя ОС Linux таким, яким їх знають більшість користувачів ОС. На відміну від ядра, дистрибутиви можуть містити комерційні компоненти і тому їхнє вільне поширення може бути обмежено. У такому випадку автори дистрибутивів роблять доступними усі вільні компоненти. Звичайно під словосполученням "ОС Linux" розуміють дистрибутиви Linux загального призначення.

Linux є високо масштабною системою, спроможною задовольнити інформаційні потреби на великих і малих підприємствах. При цьому обслуговування ОС Linux не ставить надмірних вимог до вашої кваліфікації.

ОС Linux перетворилась в операційну систему для бізнесу, освіти та індивідуального користування. Це багатозадачна, багатокористувацькою операційна система, тобто система, в якій одночасно можуть працювати декілька сотень користувачів і одночасно може бути запущено багато задач.

Як і будь–яка інша операційна система, Linux постійно вдосконалюється. Будь-який користувач може взяти участь в розробці операційної системи Linux та її вдосконаленню. Звичайно - ж при відповідній кваліфікації і відповідних навичках роботи з ОС Linux.

Оскільки Linux постійно розвивається, то вже існує багато версій ОС Linux.

1. RedHat Linux 5.1

2. Red Hat Linux release 5.2 (Apollo)

3. KSI Linux release 2.0 (Nostromo),

Як і ОС UNIX, операційна система Linux складається із чотирьох основних компонентів:

ядро;

shell;

файлова система;

утиліти.

Ключові риси LINUX.

Багатозадачна операційна система, захищеного 32-х розрядного режиму, у її складі немає 16-ти розрядного коду, крім підпрограми завантаження.

Передова 32[64 для Alpha] бітна підсистема віртуальної пам'яті.

Відсутнє обмеження 640к. LINUX може виділити до 3Гб на процес, якщо у вас є досить віртуальної пам'яті.

Система безпеки файлів і процесів користувача.

Мережна система графічного інтерфейсу “X Windows”, що відповідає промисловому стандартові. Запуск додатків через мережу. Можливість роботи додатків з багатьох машин на вашій робочій станції одночасно.

Загальні бібліотеки (“Shared libraries”) для підвищення ефективності використання пам'яті і дискового простору.

Прозора програмна емуляція мат. співпроцесора для машин без такого.

API стилю POSIX.1 з USL і BSD розширеннями. Перенос майже будь-якого коректно написаного Posix або Unix API додатка є тривіальною задачею.

Убудована підтримка мережі TCP/IP включаючи обидва протоколи і стандартний набір інструментів BSD.

Широкий спектр WWW інструментів.

Клієнт і сервер NFS - стандартної мережної файлової системи Unix.

SAMBA SMB сервер для LAN manager і клієнтів Windows for Workgroups.

MARS_NWE сервер клону Netware для використання в мережах IPX.

Netatalk Appletalk сервер для використання в мережах Appletalk.

Клієнт і сервер SMTP (E-mail) включаючи підтримку MIME.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes