Автоматизація обліку депозитних операцій комерційного банку (на прикладі роботи УКРЕКСІМБАНКУ), Детальна інформація

Автоматизація обліку депозитних операцій комерційного банку (на прикладі роботи УКРЕКСІМБАНКУ)
Тип документу: Курсова
Сторінок: 12
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 240.4
Скачувань: 3496
- до запитання;

- строкові (до 3 місяців,

від 3 до 6 місяців,

від 6 до 12 місяців,

від 1 року до 5,

більше 5 років-досить рідкий вид вкладу).

За таких умов розподіл та використання кредитних ресурсів повинен здійснюватися на основі отримання максимальної користі при мінімальному ризику (принципи надійності та доходності). Депозитна політика комерційних банків повинна орієнтуватися на дві категорії вкладників- фізичних та юридичних осіб. При цьому банку необхідно враховувати особливості кожної групи клієнтів. Взаємовигідні відносини клієнтури і банку є гарантією успіху проведення депозитної політики.

Так, вклади “до запитання” для юридичних осіб не мають процентної ставки. Можливими мотивами для залучення коштів юридичних осіб на такий вид вкладу можуть бути деякі пільги при розрахунково-касовому обслуговуванні, кредитуванні тощо. Такий вид вкладу з певною %-ною ставкою використовується лише для залучення коштів фізичних осіб, але це не є ефективним засобом. Тому що, з одного боку, для клієнтів така процентна ставка, як правило, досить невелика і невигідна, а з іншого боку, такий вид вкладу є нестабільним джерелом доходів для банків.

Строкові вклади, навпаки, приймають активну участь в складанні депозитної бази банку і, як правило, їх обсяги впливають на ліквідність і платежеспроможнісь комерційного банку.

Виконання вкладних (депозитних) операцій проходить за встановленим законом порядком, а саме за Інструкцією №3 НБУ: про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті. В даній Інструкції розкриваються правила виконання операцій щодо юридичних та фізичних осіб окремо.

Для юридичних осіб депозитні вклади виконуються на основі договору і кошти на депозитний рахунок перераховуються з поточного рахунку, а після закінчення терміну зберігання повертаються на цей рахунок.

Але розглядом даної випускної роботи є вклади, що виконуються фізичними особами. За Інструкцією №3 НБУ фізичним особам можуть відкриватися наступні види вкладів :

Вклади до запитання ( поточні рахунки )

Вкладні ( депозитні ) рахунки фізичних осіб

Вклади до запитання майже не проводяться на сьогодняшній день з метою зберігання коштів і отримання по ним процентів, тому розглянемо строковий вид депозиту.

Депозитні рахунки відкриваються :

фізичним особам - резидентам:

громадянам України (в тому числі, неповнолітнім особам до 18 років)- без підтвердження джерел надходження коштів в іноземній валюті;

іноземцям та особам без громадянства, які отримали посвідку на проживання в Україні- без підтвердження джерел надходження коштів в іноземній валюті;

фізичним особам - нерезидентам :

громадянам України, які постійно проживають за межами України (за наявності відкритої візи строком до 1 року та підтвердження джерел походження іноземної валюти );

іноземцям та особам без громадянства, які проживають в Україні відповідно до візи відкритої строком до 1 року (за наявності підтвердження джерел походження іноземної валюти ).

У договорі на депозитний вклад вказується :

— сума, що вноситься;

— строк зберігання та порядок повернення коштів;

— розмір сплати відсотків;

— умови перегляду їх розміру;

— відповідальність сторін;

— умови розірвання договору;

— інше.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes