Фінансова стійкість підприємства, особливості методики її оцінки, Детальна інформація

Фінансова стійкість підприємства, особливості методики її оцінки
Тип документу: Курсова
Сторінок: 18
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 47.2
Скачувань: 5881
1.26

0.12

-

-

0.26

0.21 -0.03

+0.4

-0.01

-

-

+0.04

+0.03





Із табл.2.5 видно, що в 1999 р. значення коефіцієнта концентрації власного капіталу, в прорівнянні з 1998 р., зманшилась на 0.03. Це свідчить про те, що фінансова стійкість підприємства за відповідний період дещо знизилась. Підтвердженням цього є і значення коефіцієнта маневреності власних коштів, яке в даний період зменшилось на 0.01.

Коефіцієнт співвідношення власних і залучених коштів в 1999 р. становив 0.26, це означає, що на кожну 1 грн. власних коштів припадає 26 коп. позичених. В порівнянні з 1998 р. значення даного показника збільшилось на 0.04, що свідчить про незначне підсилення залежності підприємства від зовнішніх інвесторів і кредиторів.

Коефіцієнт фінансової залежності в 1999 р. становив 1.26. Це означає, що в кожній 1,26 грн., вкладеній в активи підприємства, 26 коп. – позикових. В порівнянні з 1998 р. значення цього показника зросло на 0.04, що свідчить про деякі збільшення частки позичених коштів у фінансуванні підприємства. Тобто про незначне зниження фінансової стійкості підприємства.

Отже, незважаючи на те, що фінансова стійкість ВАТ “Новоселицький птахокомбінат” за рік, що аналізується, дещо знизилась, підприємство і надалі залишається фінансово стійким. Хоча в цілому фінансовий стан підприємства потребує оздоровлення, так як за 1998-1999 рр. отримало збитки.

Розділ 3. Забезпечення фінансової стійкості ринкового підприємства

В основі забезпечення фінансової стійкості лежить рух його грошових коштів в узгоджених обсягах і в часі, що виступає як безперервний процес. Для кожного напрямку використання грошових фондів має бути відповідне джерело. В широкому розумінні активи фірми — це чисте використання коштів, а пасиви і власний капітал — чисті джерела. Цикл руху грошових засобів, здатний забезпечити фінансову стійкість типової промислової компанії, якщо досягнута їх узгодженість у розмірі і в часі, показаний в додатку 2.

Для забезпечення фінансової стійкості суб'єктів господарювання важливе значення має розподіл прибутку на дві частини. Перша — коли у формі податків та інших обов'язкових платежів він перераховується в Державний і місцевий бюджети. Друга — коли прибуток залишається в розпорядженні підприємства. Прибуток на його власні потреби розподіляється на капітальні вкладення по технічному переозброєнню й розширенню виробництва, примноженню власних обігових коштів, на матеріальне заохочення працівників, на соціально-культурні заходи й будівництво житла, об'єктів соціально-культурного й комунально-побутового призначення.

Для поглибленого аналізу прибутку з метою визначення його ролі у забезпеченні фінансової стійкості підприємства доцільно згрупувати фактори, що впливають на його розмір.

До групи зовнішніх факторів слід віднести:

— природні (кліматичні) умови, транспортні та інші фактори, що викликають додаткові затрати у одних підприємств і зумовлюють додатковий прибуток в інших.

— зміни, що не передбачені бізнес-планом підприємства, оптових ції на продукцію, сировину, матеріали, паливо, покупні напівфабрикати, ии при цьому використовуються, торгових скидок, накидок, норм амортиза ційних відрахувань ставок заробітної плати, нарахувань на неї й ставок по| датків та інших зборів, що виплачуються підприємствами;

— порушення постачальниками, збутовими, вищестоящими господарствами, фінансовими, банківськими та іншими органами державної дисципліни з господарських питань, що зачіпають інтереси підприємств. [12,с.74]

У групу внутрішніх факторів доцільно включити: основні фактори, що визначають результати роботи, і ті з них, що пов'язані з порушенням підприємством державної, фінансової, платіжної дисципліни тощо.

У ринкових умовах діяльність підприємства становить комплекс взаємопов'язаних господарських процесів, що залежать від численних і різноманітних факторів. Якщо якийсь із них випадає з аналізу фінансової стійкості, то оцінка впливу інших, прийнятих у розрахунок факторів, а також висновки ризикують виявитися спотвореними і не спроможними забезпечити фінансову стійкість.

Як правило, будучи тісно пов'язаними, зазначені фактори нерідко різнонаправлено впливають на результати функціонування підприємства, а значить, і на його фінансову стійкість. Негативна взаємодія одних факторів здатна знизити чи навіть повністю знищити позитивний вплив інших.

Наявність цих факторів потребує групування. В основу його доцільно покласти різні ознаки:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes