Фінансова стійкість підприємства, особливості методики її оцінки, Детальна інформація

Фінансова стійкість підприємства, особливості методики її оцінки
Тип документу: Курсова
Сторінок: 18
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 47.2
Скачувань: 5879
До другої групи включені такі несприятливі критерії й показники, на підставі яких поточний фінансовий стан розглядається як критичний. Разом з тим вони свідчать, що за певних умов або ж внаслідок невжиття чи несвоєчасного вжиття необхідних заходів ситуація може різко погіршитись.[17, с.87].

Особливості кризового фінансового стану й неплатоспроможності українських підприємств-банкрутів у порівнянні з практикою західних країн полягають у тому, що вони:

як правило, не включені в систему заставних зобов'язань щодо власного майна;

організаційно й психологічно не підготовлені до ринкових відносин внаслідок зручної залежності від бюджетного фінансування різних рівнів;

не володіють практикою маркетингу і не ведуть маркетингових досліджень;

не здатні швидко перебудуватись на випуск нових видів продукції чи послуг;

їх адміністрація і насамперед директорський корпус слабо володіють економічним мисленням, без якого неможливо досягти успіху в ринковому господарюванні;

їх основні виробничі фонди і технології далеко не завжди відповідають сучасним вимогам і навіть при досить низьких фінансових витратах підприємства не можуть швидко перебудувати організацію і технологію виробництва стосовно вимог ринку. [18,с.124]

Виходячи із зазначених особливостей фінансового стану підприємств України, та й усіх країн з перехідною економікою, з'явилась необхідність застосування специфічних оцінок їх фінансової стійкості.

Чотири типи фінансової стійкості:

Абсолютна стійкість фінансового стану. Характеризується нерівністю 33<ВОК. Це співвідношення показує, що всі запаси повністю покриваються власними оборотними коштами, тобто підприємство не залежить від зовнішніх кредиторів. Така ситуація трапляється вкрай рідко і, як правило, її не можна розглядати як позитивну, бо за цих умов адміністрація не має можливості використати зовнішні джерела коштів для основної діяльності. Нормальний стан для підприємства, коли частка власних оборотних коштів становить трохи вище 50%.

Нормальна стійкість фінансового стану підприємства належить до другого типу, який гарантує його платоспроможність. Характеризується нерівністю ВОК<33<ІФЗ, де ІФЗ – джерела формування запасів. Для покриття запасів використовуються різноманітні джерела коштів – власні і залучені.

Третьому типу фінансового стану відповідає його нестійкість, шо є порушенням платоспроможності підприємства. Характеризується нерівністю 33>ІФЗ. Це співвідношення говорить про те, що підприємство для покриття частини своїх запасів повинно звертатися до додаткових джерел покриття, що не є доцільним.

Для четвертого типу властивий кризовий фінансовий стан, при якому підприємство перебуває на грані банкрутства, оскільки у даній ситуації грошові кошти, короткострокові цінні папери й дебіторська заборгованість підприємства навіть не покривають його кредиторської заборгованості й прострочених позик. [9,с.99]

Фінансова стійкість вважається нормальною (допустимою), якщо величини короткострокових кредитів й позичкових коштів, що залучені для формування запасів і затрат, не перевищують сумарної вартості виробничих запасів і готової продукції (найбільш ліквідної частини запасів і затрат). У випадку, коли зазначені умови не виконуються, фінансова нестійкість набуває характеру ненормальної і веде до істотного погіршення фінансового стану.

Фінансова стійкість підприємства визначається за таких умов, коли власні й залучені ним кошти використовуються так, що грошові надходження від його діяльності, насамперед прибуток, є достатніми для погашення кредиторської заборгованості та здійснення податкових та інших обов'язкових платежів.

Розділ 2. Аналіз фінансового стану підприємства ВАТ “Новоселицький птахокомбінат”

2.1 Загальна характеристика фінансово-господарської діяльності ВАТ “Новоселицький птахокомбінат”

Відкрите акціонерне товариство “Новоселицький птахокомбінат” засновано відповідно до рішення загальних зборів організації орендарів орендного підприємства від 15.03.1996 року, шляхом перетворення державного орендного підприємства у відкрите акціонерне товариство на основі Постанови Кабінету Міністрів України від 07.12.1992 року.

Товариство створено для здійснення господарської діяльності з метою отримання прибутку, найбільш ефективного використання майна, насичення продуктами харчування споживчого ринку. Підприємство займається закупівлею сільськогосподарської сировини у фізичних та юридичних осіб і її переробку, здійснює торгівельну діяльність, розширення мережі фірмових магазинів і кіосків.

Продукція, що виробляється: м”ясо свинини, яловичини, птиці, варені, напівкопчені ковбаси, хліб, макаронні вироби, жири тваринні харчові, шкіри свинячі та яловичі, меланж заморожений в жерстяні банки, сухі тваринні корма. Продукція виробляється згідно технології і існуючих нормативів та технічних документів. Сировина заготовляється 70% від населення в живій вазі та 30% від КСП з розрахунком в грошовій формі.

“Новоселицький птахокомбінат” є засновником дочірнього підприємства ДП “М”ясо Буковини”. Птахокомбінат загатовляє 100% м”яса, яке реалізується ДП для проведення експортних операцій. Це спрямовано на його фінансове оздоровлення.

Загальна площа підприємства складає 9 гектарів, в т.ч. виробнича площа – 5000 м2 . На території підприємства знаходиться 6 виробничих цехів та 5 невиробничих (котельня, холодильник, очисні споруди, автогараж). Завершено будівництво нового консервного цеху, який являє собою одноповерхову будівлю з побцтовими приміщеннями та іншими допоміжними приміщеннями площею 450 м2 .

В 1999 р. чисельність працюючих на підприємстві складала 210 чоловік, що в порівнянні з 1998 р. зменшилась на 10 чоловік.

Зменшення чисельності працюючих склалося із-за спаду виробництва м”яса птиці та мелажу.

На основі даних звіту про фінансові результати на 1 січня 2000 р. (див. Дод.2) та плану виробництва на 1999 р. по підприємству ВАТ “Новоселицький птахокомбінат” (див. Дод.4) проведено аналіз прибутковості даного підприємства, склавши таблицю.

Таблиця 2.1

Аналіз прибутковості підприємства

Показники Одини-ці виміру 1998

факт. 1999

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes