Недоліки закона про вибори народних депутатів України, Детальна інформація

Недоліки закона про вибори народних депутатів України
Тип документу: Курсова
Сторінок: 2
Предмет: Правознавство
Автор: фелікс
Розмір: 10.9
Скачувань: 956
Відповідно до Закону, підсумки виборів у багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі визначаються:

формуванням списків кандидатів у депутати від політичної партії і розміщенням кандидатів у списку в ієрархічному порядку (Стаття 21);

кількістю, голосів, поданих за той чи інший список кандидатів в депутати від політичної партії, виборчого блоку партій (п.4 Стаття 43);

кількістю мандатів, що припадають тому чи іншому списку кандидатів у депутати від політичної партії, виборчого блоку партій (п.п.7-12 Стаття 43);

розподілом мандатів, що припадають тому чи іншому списку кандидатів у депутати від політичної партії, виборчого блоку партій між кандидатами відповідно до порядку їх розміщення в списку (п.13 Статті 43).

З усіх цих процедур власне виборами є лише формування списку кандидатів у депутати і розміщення їх у ієрархічному порядку, що є визначальним, вирішальним фактором при розподілі мандатів. Всі інші з зазначених процедур мають опосередковану, не пряму роль у визначенні конкретних володарів депутатських мандатів - у виборах народних депутатів України. Ці процедури є чим завгодно, але не виборами.

З іншого боку, формування від політичної партії, виборчого блоку партій, розміщення кандидатів в ієрархічному порядку здійснюється, відповідно до п.3 Статті 22 закону, у "визначений ними" (партіями, блоками) спосіб. Вимоги обов'язкового таємного голосування ця норма закону не містить.

Тобто, єдина процедур в усьому виборчому процесі в багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі, яка містить власне вибір кандидатів, здійснюється шляхом не таємного голосування, а у будь-який спосіб, що є очевидним порушенням фундаментального конституційного принципу щодо обов'язкового таємного голосування.

IV. Закон не відповідає Статті 36 конституції України в частині неприпустимості обмежень прав громадян (в тому числі - і виборчих прав, передбачених Статтею 38, а також Статтями 71, 76 Конституції України) за належністю або неналежністю до певних політичних партій.

Закон обмежує права громадян на висування кандидатів у депутати в багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі. Відповідно до п.1 Статті 21 Закону висувати кандидатів у депутати в багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі можуть лише політичні партії або виборчі блоки. Громадяни, які не належать до партії, що висувають свої списки на виборах, не мають жодних можливостей у будь-яких формах взяти участь у висуненні кандидатів у депутати в багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі. Тобто, такі громадяни обмежені в своїх виборчих правах у зв'язку з неналежністю до "висуваючої" партії.

Закон обмежує права громадян на висунення кандидатом у депутати в багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі. Відповідно до п.4 Статті 21 Закону не допускається включення до списку кандидатів у депутати в багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі членів інших партій. Тобто, якщо громадянин належить до партії, яка не висуває власного списку кандидатів іншої партії і, відповідно, висунутий кандидатом у цьому окрузі взагалі. Таким чином, враховуючи, що не існує механізму самовисунення, саме належність до "невисуваючої" партії обмежує право громадянина на висунення кандидатом у депутати в багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі.

Закон обмежує права громадян на делегування представників до виборчих комісій. Відповідно до п.п.5, 7, 12 Статті 10 закону право делегувати своїх представників до виборчих комісій з правом дорадчого голосу (у Центральній виборчій комісії) або з правом обов'язкового включення до складу окружних і дільничних виборчих комісій надано лише політичним партіям і виборчим блокам партій, "списки яких зареєстровані для участі у виборах у багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі". Громадяни, які не належать до партій, що висувають свої списки на виборах, не мають жодних можливостей у будь-яких формах взяти участь у висуненні своїх представників до виборчих комісій. Тобто, такі громадяни обмежені в своїх виборчих правах у зв'язку з неналежністю до "висуваючої" партії.

Таким чином, Закон багаторазово порушує норми Конституції, звужує права і свободи громадянина України (насамперед - весь комплекс виборчих прав), гарантованих Конституцією України, що в свою чергу, є неприпустимим, відповідно до Статті 22 Конституції України.

Пропорційна або змішана система виборів як так не є антиконституційними в принципі з огляду на Конституцію України. Такі виборчі системи цілком можуть бути запроваджені в Україні. Але - лише за умови внесення до виборчого закону ряду змін, що забезпечували би конституційність цього закону. Зокрема:

1. Скасувати право кандидатів балотуватися в двох округах од ночасно (одномандатному і багатомандатному загальнонаціональному).

2. Запровадити механізм висунення, балотування і обрання в багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі незалежних кандидатів, поза політичними партіями і блоками партій за окремим списком.

3. Запровадити порядок голосування в багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі не тільки за список кандидатів, а і, обов'язково! - за конкретного кандидата з списку кандидатів від політичної партії, блоку партій чи списку незалежних кандидатів.

4. Запровадити порядок формування списку кандидатів від політичної партії, виборчого блоку в багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі виключно таємним голосуванням.

5. Скасувати будь-який процентний бар'єр кількості голосів за список кандидатів в багатомандатному загальнонаціональну виборчому окрузі, який дає право на участь у розподілі мандатів депутата.

6. Запровадити розподіл мандатів між кандидатами в багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі з урахуванням, перш за все, голосування виборців за того чи іншого кандидата з списку.

7. Запровадити порядок обов'язкового інформування виборців про всіх кандидатів в багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі, аналогічний порядку для одномандатного виборчого округу (внесення всіх кандидатів з повними даними про них до публікацій повідомлень про реєстрацію, передвиборного плакату, виборчого бюлетеня).

8. Вирівнювання всіх умов проведення передвиборної агітації в одномандатних і в багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі (по часу).

Зняття всіх обмежень для участі у виборах (висування кандидатів, балотування в багатомандатному загальнонаціональному виборчому окрузі, висування представників до виборчих комісій) у зв'язку з належністю або неналежністю до якоїсь партії.



Використані джерела:

1. Конституція України.

2. Закон України "Про вибори народних депутатів України".

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes