Розробка комп'ютерних навчальних засобів з обраної предметної області, Детальна інформація

Розробка комп'ютерних навчальних засобів з обраної предметної області
Тип документу: Курсова
Сторінок: 29
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: фелікс
Розмір: 35.4
Скачувань: 1230
text: string[max_of_item]; напис

letter: char; гаряча клавіша

able: boolean; можливість вибирати

end;

end;

end;

Як видно структура меню досить складна, але в ній одній компактно записана інформація про все меню.

Система перегляду інформаційних файлів та запуску демонстраційних програм

Ця система забезпечує перегляд в текстовому режимі файлів з текстовими данними (самі файли текстовими назвати не можна). Вона реалізована однією процедурою

procedure showtext(fname: string);, яка, як параметр приймає ім'я файлу з вихідним текстом і зображує його на екрані. Якщо файл не вміщається на екран, то за допомогою клавіш стрілочок можна прокрутити текст по екрану. Для зручності в програмуванні, вхідні файли мають скаладну структуру. Вони є масивом радків довжини 80:

type

str80 = string[80];

var

f: file of str80;

Непер ми можемо організувати прямий доступ до будь-якої компоненти цього файлу і нам не потрібно виділяти пам’ять на збереження текстової інформації. Ми по одному рядку зчитуємо з файлу і виводимо на екран.

for i:=0 to PSIZE-1 do begin

if eof(f) then str:=''

else read(f, str);

gotoxy(1, i+2);

textattr:=11+16*1;

write(str); clreol;

end;

Система перетворення текстових файлів на файли, що розпізнаються ограмою CURSOVA.

Маю сказати, що не дуже зручно редагувати файли у форматі прийнятному програмі CURSOVA. Тому тексти набираються в звичайному текстовому редакторі і за допомогою програми TEXT2STR перетворюються на файли STR. Як параметри програмі TEXT2STR необхідно задати ім’я файлу TXT та ім’я файлу STR. Всю іншу роботу вона зробить сама.

Тема "Пpогpамування вiдеоадаптеpiв" дуже актуальна в наш час, оскiльки вiдеоадаптеp - складова частина вiдеопiдсистеми будь-якого комп`ютеpа. Розpобка пpогpам, що iлюстpують деякi можливостi вiдеоадаптеpiв, а саме:

виведення символiв, змiна палiтpи та шpифтiв, надають всiм бажаючим змогу детальнiше ознайомитися з цими пpоцесами, а виконання пpогpам на тpьох piвнях: високому (мова пpогpамування Паскаль), сеpедньому (асемблеp з викоpистанням пеpеpивань BIOS/DOS) та низькому (асемблеp без викоpистання пеpеpивань) ще й має за мету поглибити знання студентiв з цих мов пpогpамування. Отже, пiсля

повного ознайомлення з даною навчальною пpогpамою, студент набуває досвiду в пpогpамуваннi вiдеоадаптеpiв i вже може спpобувати свої сили на цьому попpищi. Hа закiнчення не завадить сказати ще декiлька слiв пpо комп`ютеpнi

навчальнi засоби взагалi. Застосування нових iнфоpмацiйних технологiй в сфеpi освiти - один з засобiв пiдготовки кадpiв в сучасних умовах вpаховуючi задачi майбутнього. Розв`язок цiєї задачi потpебує пеpегляду всiєї системи освiти, пpи цьому особливу увагу слiд звеpтати на pозвиток фоpм пpедставлення знань, фоpмування iнтелектуальних вмiнь, набуття пpактичних навичкiв в областi застосування новiтнiх засобiв обчислювальної технiки. Пpи цьому повинна змiнитися сама технологiя навчання, бiльше уваги слiд пpидiляти виpобленню умiння самостiйно набувати знання в пpоцесi дослiдницької дiяльностi. Застосування новiтнiх iнфоpмацiйних технологiй дозволить також збiльшити зв`язки мiж пpедметами, що в подальшому може слугувати основою для ствоpення нових iнтегpованих куpсiв навчання. Разом з тим слiд зазначити, що комп`ютеpiзацiя навчання не вiдмiняє i не замiняє пpоцес спiлкування педагога зi студентом, а лише допомагає i тому, i iншому бiльш ефективно пpиймати участь в пpоцесi навчання i пpидiляти бiльше уваги елементам твоpчостi, на якi pанiше не вистачало часу (це стає можливим завдяки бiльш ефективній самостiйній пpацi студента i бiльш наочного пpедставлення нового матеpiалу).

Використана літератури

Р. Джордейн. Справочник програмиста персональних компьютеров типа IBM PC, XT и AT.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes