Про затвердження Комплексної програми збереження та відтворення історико-архітектурного середовища м. Жовкви (16.05.2001), Детальна інформація

Про затвердження Комплексної програми збереження та відтворення історико-архітектурного середовища м. Жовкви (16.05.2001)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 10.2
Скачувань: 640
0517 Про затвердження Комплексної програми збереження та відтворення історико-архітектурного середовища м. Жовкви (16.05.2001)

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

від 16 травня 2001 р. N 517

Київ

Про затвердження Комплексної програми збереження

та відтворення історико-архітектурного

середовища м. Жовкви

Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:

1. Затвердити Комплексну програму збереження та відтворення історико-архітектурного середовища м. Жовкви (далі - Програма), що додається.

2. Міністерству економіки та Міністерству фінансів починаючи з 2002 року передбачати під час розподілу державних централізованих капітальних вкладень виділення Львівській обласній державній адміністрації коштів для реалізації заходів Програми.

3. Рекомендувати Львівській обласній та Жовківській районній державним адміністраціям передбачати починаючи з 2002 року під час розроблення проектів відповідних місцевих бюджетів видатки на реалізацію заходів Програми, а також залучати для цієї мети кошти з інших джерел.

4. Рекомендувати Львівській обласній державній адміністрації визначити єдиного замовника з реалізації заходів Програми.

Прем'єр-міністр України В.ЮЩЕНКО

Інд. 28

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 16 травня 2001 р. N 517

КОМПЛЕКСНА ПРОГРАМА

збереження та відтворення історико-архітектурного

середовища м. Жовкви

1. Загальна частина

Місто Жовква Львівської області є одним із найбільш унікальних і самобутніх міст України. Місто, яке в 2003 році відзначатиме 400-річчя надання йому Магдебурзького права, має дуже багату історію, пов'язану з життям і діяльністю видатних історичних осіб, у тому числі гетьмана України Богдана Хмельницького, польського короля Яна III Собєського, російського царя Петра I. У період свого найбільшого розквіту (друга половина XVII - початок XVIII ст.) місто перебувало в центрі європейських подій, вважалося одним із найкрасивіших приватних міст-резиденцій Європи, було королівською резиденцією, осередком мистецтв, книгодрукування та релігійного життя.

Місто побудовано в кінці XVI - на початку XVII століття. Ренесансний містобудівний комплекс м. Жовкви є унікальним як єдине добре збережене "ідеальне" місто-резиденція кінця XVI століття в Україні, а також як надзвичайно рідкісний тип планування серед близько 200 збережених "ідеальних" міст Європи. До його складу входять дві пам'ятки містобудування ("місто в мурах" та Львівське передмістя), на яких компактно розташовано 55 пам'яток архітектури світового, державного та регіонального значення. Важливою рисою м. Жовкви є те, що історичний центр міста зберіг функції загальноміського центру.

Враховуючи наукову, мистецьку та історичну цінність міста, з метою збереження та відновлення унікального комплексу його пам'яток, в м. Жовкві створено Державний історико-архітектурний заповідник. У 1998 році Національний комітет ICOMOS визначив м. Жовкву одним із претендентів від України на включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. В 1999 році жовківську синагогу включено до переліку 100 світових пам'яток, які перебувають у загрозливому стані.

Унікальна архітектурна спадщина м. Жовкви перебуває під загрозою зруйнування. Протягом двох останніх століть місто зазнало значних втрат. Залишається невідбудованою близько 70 відсотків житлової забудови історичного центру міста, зруйнованої в часи воєн. Відсутність капіталовкладень у розвиток інженерної інфраструктури, а також коштів для підтримання належного технічного стану міського господарства призводить до подальшої деградації унікального міського середовища, нищення цінної забудови і пам'яток. Окремі пам'ятки підтоплені та перезволожені, стан деяких будівель аварійний. За оцінками вітчизняних і зарубіжних експертів, унікальний комплекс пам'яток м. Жовкви потребує здійснення невідкладних заходів, спрямованих на його збереження.

Місто має вигідне географічне розташування на перспективних міжнародних шляхах з Польщі та Прибалтики поблизу кордону і великого економічного та культурного центру - м. Львова. Місто Жовква не маючи навіть мінімальної туристичної інфраструктури, вважається одним із головних туристичних центрів області, приймає значні потоки туристів і гостей.

2. Мета та завдання Програми

Метою Програми є забезпечення державної підтримки та координації комплексних робіт із збереження пам'яток та відновлення цілісності унікального історичного містобудівного комплексу м. Жовкви, розвиток соціальної і туристичної інфраструктури, підвищення рівня життя населення, забезпечення економічного та культурного розвитку міста, залучення значних інвестицій.

Основними завданнями Програми є:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes