Про затвердження Концепції державної політики у сфері здійснення контролю над тютюном (21.06.2001), Детальна інформація

Про затвердження Концепції державної політики у сфері здійснення контролю над тютюном (21.06.2001)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 8
Скачувань: 719
0667 Про затвердження Концепції державної політики у сфері здійснення контролю над тютюном (21.06.2001)

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

від 21 червня 2001 р. N 667

Київ

Про затвердження Концепції державної

політики у сфері здійснення контролю

над тютюном

З метою захисту здоров'я населення від шкідливого впливу тютюнокуріння, зменшення споживання тютюнових виробів Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:

Затвердити Концепцію державної політики у сфері здійснення контролю над тютюном (додається).

Прем'єр-міністр України А.КІНАХ

Інд. 28

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 21 червня 2001 р. N 667

КОНЦЕПЦІЯ

державної політики у сфері здійснення

контролю над тютюном

1. Загальна частина

Україна є однією з країн, де значно поширено споживання тютюнових виробів, особливо серед молоді, тому дуже важливо сформувати і забезпечити реалізацію державної політики, спрямованої на обмеження споживання тютюнових виробів.

Ця Концепція визначає правові, економічні та соціальні засади здійснення заходів щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюнокуріння.

Наукові дослідження свідчать, що споживання тютюнових виробів призводить до розвитку у курців раку легенів, серцево-судинних захворювань, захворювань органів дихання та інших. Безпечних тютюнових виробів не існує. Тютюновий дим є фактором ризику для здоров'я людей, які не курять. Споживання тютюнових виробів призводить до тютюнової залежності.

Вірогідність розвитку раку легенів та інших хвороб у курців набагато вища, ніж у людей, які не курять. Смертність від хвороб, спричинених споживанням тютюну, можна попередити. Тютюнові вироби містять шкідливі для здоров'я людини речовини. В Україні реально існують медичні та економічні проблеми споживання тютюнових виробів, оскільки третина населення нашої країни курить.

Україна має розвинену тютюнову галузь. Загальна сума відрахувань підприємств тютюнової галузі до бюджету становила у 1999 році понад 1,2 млрд. гривень, або майже 3 відсотки запланованих бюджетних доходів. Протягом 1996 - 1999 років надходження від оподаткування тютюнових виробів постійно зростали.

Водночас, згідно з орієнтовними економічними розрахунками, тільки для лікування хворих на рак легенів та ішемічну хворобу серця витрачається близько 310 млн. гривень щороку.

Досвід багатьох країн світу свідчить, що послідовна комплексна державна політика у сфері здійснення контролю над тютюном, спрямована на обмеження споживання тютюнових виробів, дає позитивні результати в охороні здоров'я.

2. Мета, принципи та завдання Концепції

Метою Концепції є захист здоров'я людини шляхом зменшення рівня активного і пасивного тютюнокуріння, інших форм споживання тютюну.

Для досягнення зазначеної мети необхідно розв'язати такі основні завдання:

зменшити ризик для здоров'я людини внаслідок споживання тютюнових виробів шляхом пропаганди здорового способу життя та належного інформування споживачів про шкідливість цих виробів;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes