Про затвердження Програми розвитку виробництва засобів індивідуального захисту працівників на 2001-2004 роки (08.08.2001), Детальна інформація

Про затвердження Програми розвитку виробництва засобів індивідуального захисту працівників на 2001-2004 роки (08.08.2001)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 7
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 13.9
Скачувань: 823
0952 Про затвердження Програми розвитку виробництва засобів індивідуального захисту працівників на 2001-2004 роки (08.08.2001)

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

від 8 серпня 2001 р. N 952

Київ

Про затвердження Програми розвитку виробництва

засобів індивідуального захисту працівників

на 2001-2004 роки

З метою створення безпечних і нешкідливих умов праці на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності, кращого забезпечення працівників засобами індивідуального захисту вітчизняного виробництва, поліпшення якості та конкурентоспроможності цієї продукції Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:

1. Затвердити Програму розвитку виробництва засобів індивідуального захисту працівників на 2001-2004 роки (додається).

2. Контроль за виконанням Програми, затвердженої цією постановою, покласти на Віце-прем'єр-міністра України Семиноженка В.П.

Прем'єр-міністр України А.КІНАХ

Інд. 29

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 8 серпня 2001 р. N 952

ПРОГРАМА

розвитку виробництва засобів індивідуального

захисту працівників на 2001-2004 роки

1. Загальні положення

Ця Програма спрямована на забезпечення розвитку виробництва засобів індивідуального захисту працівників (далі - засоби захисту).

Вітчизняна промисловість може забезпечити працівників національної економіки більшістю засобів захисту, передбачених нормативними документами з охорони праці. Україна має достатні потужності для виготовлення спецодягу працівникам усіх галузей промисловості. Налагоджено випуск спеціального взуття, виготовляються засоби захисту голови для шахтарів, розширився асортимент засобів захисту органів дихання та зору. Водночас на підприємствах були виявлені засоби захисту, що не відповідають вимогам стандартів і технічних умов як за матеріалами, з яких вони виготовлені, так і за захисними властивостями. Щоб запобігти виготовленню такої продукції, запроваджено обов'язкову сертифікацію засобів захисту.

Аналіз переліку засобів захисту, що виробляються в Україні, свідчить про відсутність значної кількості найменувань засобів захисту органів дихання, рук, ніг, голови, обличчя тощо. Це особливо стосується засобів захисту шахтарів, металургів, працівників агропромислового комплексу та інших галузей.

За статистичними даними за 1998 рік, в Україні у зв'язку з відсутністю засобів захисту відповідного призначення було травмовано 2413 працівників, у тому числі 56 із смертельним наслідком.

Аналіз причин травматизму та професійних захворювань на виробництві в 1999 році хоч і засвідчив деяке їх зниження, але ці показники залишаються високими і однією з основних причин цього є відсутність чи незастосування засобів захисту.

Нормативна база в галузі розроблення, виробництва і використання засобів захисту потребує перегляду, а також розроблення нових нормативних актів відповідно до європейських норм. Програмою, підготовленою з урахуванням вимог Указу Президента України від 14 вересня 2000 р. N 1072 ( 1072/2000 ) "Про Програму інтеграції України до Європейського Союзу", передбачається розроблення 9 нових стандартів, а також адаптація 28 європейських стандартів для використання їх в Україні.

2. Мета та основні завдання Програми

Мета Програми - забезпечення розвитку вітчизняного виробництва засобів захисту.

Основними завданнями Програми є:

перегляд діючих і розроблення нових державних стандартів та адаптація їх до європейських стандартів (в тому числі з метою сертифікації) на засоби захисту органів дихання, від падіння з висоти, осіб, які працюють з електроустановками, а також на методики випробувань засобів захисту;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes