Про затвердження Програми "Українське вугілля" (19.09.2001), Детальна інформація

Про затвердження Програми "Українське вугілля" (19.09.2001)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 68
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 64.4
Скачувань: 787
1205 Про затвердження Програми "Українське вугілля" (19.09.2001)

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

від 19 вересня 2001 р. N 1205

Київ

Про затвердження Програми "Українське вугілля"

( Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ

N 438 ( 438-2002-п ) від 30.03.2002 )

З метою підвищення ефективності роботи підприємств вугільної промисловості та забезпечення належного рівня видобутку вугілля для потреб національної економіки Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:

1. Затвердити Програму "Українське вугілля" (додається).

2. Міністерству економіки та з питань європейської інтеграції, Міністерству фінансів під час щорічного формування проектів Державної програми економічного і соціального розвитку України та Державного бюджету України починаючи з 2002 року враховувати в межах реальних можливостей бюджету видатки на виконання затвердженої цією постановою Програми.

3. Міністерству палива та енергетики інформувати Кабінет Міністрів України про хід здійснення заходів з організаційного забезпечення виконання Програми "Українське вугілля" за підсумками першого півріччя до 1 серпня поточного року і за підсумками року - до 1 березня наступного року. ( Пункт 3 в редакції Постанови КМ N 438 ( 438-2002-п ) від 30.03.2002 )

Прем'єр-міністр України А.КІНАХ

Інд. 37

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 19 вересня 2001 р. N 1205

ПРОГРАМА

"Українське вугілля"

Ця Програма розроблена з метою підвищення ефективності роботи підприємств вугільної промисловості та досягнення обсягів видобутку вугілля, необхідних для задоволення потреб національної економіки.

I. Сучасний стан і проблеми вугільної промисловості

Вугілля - це єдина енергетична сировина, запасів якої потенційно достатньо для забезпечення енергетичної безпеки держави, сприяння розвитку металургійної промисловості. Вугільна промисловість є стратегічною галуззю країни.

У структурі світових запасів органічного палива на вугілля припадає 67, нафту - 18 і на природний газ - 15 відсотків, а в Україні ці показники становлять відповідно 95,4, 2 і 2,6 відсотка. За прогнозами, у новому столітті питома вага вугілля у балансі енергоспоживання зростатиме.

Проте вугільна промисловість України за економічними, фінансовими, технічними та соціальними показниками перебуває в кризі. Основними причинами цього є:

а) макроекономічні причини: неповні розрахунки між постачальниками та споживачами, міжгалузеві цінові диспропорції, недосконалість податково-бюджетних відносин, недостатній розвиток фінансово-кредитної системи;

б) причини на рівні відносин власності: відставання вугільної промисловості від загальних темпів реформування відносин власності у державі;

в) внутрішньогалузеві причини: збитковість, кредиторська заборгованість, заборгованість із заробітної плати та інших соціальних виплат працівникам галузі, низький рівень заробітної плати та пенсій шахтарів, дефіцит коштів на відновлення виробництва, незавершеність реформування системи управління первинною ланкою виробництва;

г) регіональні причини: незадовільна демографічна ситуація, занедбаність соціальної сфери, екологічні аспекти тощо.

У результаті зазначених та інших причин за останні 10 років вибули з балансу виробничі потужності з видобутку вугілля в обсязі 81,6 млн. тонн, що призвело до зниження обсягів видобутку вугілля з 135,6 млн. тонн у 1991 році до 80,3 млн. тонн у 2000 році. Все ще спостерігається тенденція зменшення виробничих потужностей, що є загрозою подальшого зниження обсягів видобутку вугілля.

Динаміка виробничих потужностей

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes