Вітаміни та білки. Їх значення, Детальна інформація

Вітаміни та білки. Їх значення
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 15.1
Скачувань: 2210
Реферат на тему:

Вітаміни та білки.

Їх значення

Вітамін В9 – фолієва кислота (захищає від вроджених дефектів розвитку).

Добова потреба – 0,2 мг (200 мкг). У жінок під час вагітності і лактації потреба у фолієвій кислоті підвищується і складає 400 мкл.

Дефіцит її при вагітності суттєво підвищує ризик розвитку юродств плода і інших відхилень від норми.

Фолієва кислота бере участь у кровотворенні і являється протианемічним фактором, бо стимулює утворення не тільки еритроцитів, але й лейкоцитів.

Недостатність фолатів у людини викликає характерні порушення в обміні, які при достатній важкості ураження ведуть до розвитку мегалобластичної анемії. Порушення стосуються не тільки еритроцитів, але і інших форменних елементів крові, деяких тканин і росту організму в цілому.

Недостатність фолатів може виникнути також від порушення травлення, всмоктування і використання, або може бути обумовлена неадекватним поступленням фолатів при збільшенні потреби в них.

Клінічне значення

сприяє нормальному формуванню еритроцитів, лейкоцитів;

підтримує нормальний стан нервової системи, кишкового тракту, статевих органів;

бере участь у підтримці нормальних параметрів росту і розвитку організму;

регулює формування нервових клітин в період внутрішньоутробного розвитку ембріона і плода, попереджує дефекти розвитку нервової системи;

лікує анемії, викликані нестачею фолієвої кислоти через алкоголім, хвороби печінки, гемолітичної анемії, вагітності, грудного годування або наслідків використання оральних контрацептивів;

сприяє метаболізму амінокислот і синтезу протеїнів (РНК, ДНК);

зменшує церві кальну дисплазію.

Природні джерела: банани, боби, зелені листяні овочі, зародки пшениці, брюссельської капусти, пивні дріжджі, спаржа, теляча печінка, цитрусові.

Вітамін В12 – ціанокобаламін (життєзабезпечення крові).

Добова потреба – 2 мкг.

Для вагітних – 3 мкг.

Вітамін В12 забезпечує процеси кровотворення – синтез гемоглобіну, а також бере участь в обміні амінокислот (сприяє більш швидкому їх використанню організмом для синтезу білка, стимулює утворення нуклеїнової кислоти – РНК, що бере участь у синтезі білка), сприяє зниженню рівня холестерину в крові і видаленню його з кровоносних судин, стримує надлишкове відкладення жиру в печінці, підтримує обмін вуглеводів. Бере участь в процесах утворення лейкоцитів і тромбоцитів.

Дефіцит вітаміну В12 викликає швидку втомлюваність, роздратованість, втрату апетиту, глосіт, порушення моторики кишечника, приводить до розвитку макроцитарної гіпсохромної анемії, ураження нервової системи.

Клінічне значення:

володіє лікувальним ефектом при злоякісних анеміях;

лікує деякі форми нервових розладів;

лікує хворобу Альцгеймера;

лікує і попереджує В12 авітаміноз у вегетаріанців після операцій на ШКТ, обличчі, страдаючих ахлоргідрією (зниження вмісту соляної кислоти в шлунку);

підвищує протистояння до інфекцій і простудних захворювань;

покращує пам'ять і підвищує здатність до навчання.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes