Гострі отруєння, Детальна інформація

Гострі отруєння
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 12.6
Скачувань: 1560
Укуси каракурта не викликають скільки-небудь вираженої місцевої реакції на отруту, але супроводжуються значним і своєрідним отруєнням організму. Протягом 5-20 хвилин розвивається різко виражена м'язова слабість, порушення ходи, з'являються різкі болісні болі в кінцівках, поперековій області і животі.

Укуси інших павуків і сколопендри супроводжуються слабкою місцевою реакцією на отруту і не вимагають спеціального лікування.

Ужаления ос і бджіл супроводжується різко локальною болючою реакцією, появою в зоні поразки помірного почервоніння і набряку. Важкі загальні отруєння – судороги, утрата свідомості, блювота – спостерігаються лише при множинних ужаленнях (смертельні наслідки зареєстровані при декількох сотнях ужалень).

ЯК ДІАГНОСТУВАТИ ГОСТРЕ ОТРУЄННЯ У ДІТЕЙ

У немовляти не запитаєш, що він з'їв і де в нього хворіє, тому при наявності хоча б найменших підозр на можливість отруєння (знайшли відкритий пухирець з ліками, розмазаний по туалетному столику лак для нігтів і т.п.) необхідна гранична уважність. У випадку з грудними дітьми отруєння проковтнутими отруйними речовинами найчастіше виявляються на підставі зіставлення симптомів захворювання і констатації того факту, що відповідний токсический препарат зник. Симптоми отруєння, природно, залежать від речовини, яким воно викликано, і від того, яке кількість цієї речовини потрапило в організм. Однак найбільш загальними ознаками є:

нудота, блювота, різка слабість, біль у животі, запаморочення, алергійні шкірні висипання (при отруєнні жарознижуючими засобами й антибіотиками, побутовою хімією);

сонливість, запаморочення, млявість, апатія, слабість (при отруєнні седативними і снотворними препаратами, алкоголем);

приступи психомоторного порушення, м'язові посмикування, занепокоєння, порушення координації, галюцинації, судороги (характерні для отруєнь антидепресантами й ін. психотропними препаратами, протитуберкульозними засобами - изониазид, чи тубазид; рослинними алкалоїдами, такими як атропін, ефедрин і т.п., бензином і ін. похідними нафти, ацетоном, засобами для знищення комах);

блювота з домішкою крові, слинотеча, різкий біль у горлі, видимий набряк і/чи білий наліт у порожнині рота, сеча червоного кольору (отруєння їдкими кислотами і підставами: оцтовою есенцією, нашатирним спиртом і т.п.).

ЩО ВАРТО РОБИТИ ПРИ ПІДОЗРІ НА ГОСТРЕ ОТРУЄННЯ У ДІТЕЙ

1. Негайно викликати «швидку допомогу».

2. До прибуття лікаря, якщо дитина не випила якої-небудь кислоти (наприклад оцтової) чи їдкої підстави (наприклад каустичної чи соди миючого засобу на її основі), йому варто давати якнайбільше води. Кількість промивної рідини для дітей до року - 1 л (до 5 років - 3-5 л).

3. Укладете дитини обличчям униз на колінах дорослого, сидячого на стільці. Голова дитини повинна знаходитися нижче, ніж інше тіло, живіт варто злегка притискати. У такім положенні дитині вводять у глотку вказівний палець, обгорнений у чисту носову чи хустку шматок марлі, щоб викликати в нього блювоту.

4. Дайте дитині активоване вугілля (з розрахунку 1 таблетка на 10 кг маси тіла).

5. Частину, що залишилася, токсического чи речовини блювотну рідину, а також пакувальний матеріал варто зібрати і разом з дитиною відправити в найближчу лікарню.

ЧОГО НЕ СЛІД РОБИТИ ПРИ ПІДОЗРІ НА ГОСТРЕ ОТРУЄННЯ

1. Ні в якому разі не втрачайте часу - викликайте лікаря і починайте надавати першу допомогу.

2. Неприпустимо до прибуття лікаря давати дитині які б те ні було протиотрути, проносні чи ліки (за винятком активованого вугілля).

3. Не давайте дитині молока - за винятком тих випадків, коли отруйною речовиною послужила кислота. Молоко (традиційне «народне» засіб при отруєннях) може збільшити і без того серйозну ситуацію, прискоривши перехід отруйного речовини в кров дитини. (При отруєнні кислотою, навпроти, варто дати постраждалому якнайбільше молока, додавши в нього чайну ложку харчової соди.)

4. Не ховайте від лікаря і людей, що роблять невідкладну допомогу, обставини, при яких відбулося отруєння, походження і кількість отруйної речовини, що могло потрапити в організм дитини.

ЯК ЗАПОБІГТИ КРИТИЧНІЙ СИТУАЦІЇ

1. Зберігаєте дитячу аптечку окремо від дорослої, причому і ту, і іншу - у місці, абсолютно недосяжному для дитини.

2. Будьте гранично акуратні, коли вам приходиться давати дитині ліки. Особливу увагу звернете на:

- назва препарату;

- термін його придатності;

- призначення лікаря (необхідна лікарська форма, дозування, кількість і час прийомів ліки протягом доби).

3. Не зберігаєте отруйні речовини в доступному для дитини місці (косметику і парфумерію - на туалетному столику, миючі засоби - на раковині, оцет - на нижній полиці кухонного столу, ацетон і гас - на відкритій поличці і т.п.).

От, власне, і всі запобіжні заходи. Залишається тільки дивуватися, що далеко не всі батьки і далеко не завжди їх дотримуються.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes