Гігієна праці. Виробничі інтоксикації та їх профілактика, Детальна інформація

Гігієна праці. Виробничі інтоксикації та їх профілактика
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 69.7
Скачувань: 1407
На роботах з шкідливими умовами праці жінки мають право на пенсію у віці 45 років при стажі роботи не менше як 15 років.

Гігієна та охорона праці підлітків

Підлітками офіційне законодавство вважає молодь у віці коли від 15 до 18 років. Основною особливістю цього віку є високий рівень основних функцій, швидкий ріст та фізичний розвиток організму, перебудова ендокринної і вегетативної нервової систем, нервово-психічної сфери та обміну речовин.

Тому при розробці конкретних заходів і регламентацій з гігієни праці підлітків ї їх медичного обслуговування треба брати до уваги анатомо-фізіологічні особливості.

Підлітки більше, ніж дорослі, чутливі до впливу професійних шкідливостей. Тому слід приділити увагу контролю за тим, щоб підлітки в процесі своєї професійно-виробничої діяльності не зазнавали впливу токсичних речовин. Адже процес дихання і кровообігу в підлітків має свої особливості, зокрема, хвилинний об'єм повітря на 1 см2 поверхні легень у дітей більший, що може зумовити швидку адсорбцію токсичних речовин.

У системі охорони праці підлітків велике значення має профілактика травматизму. Травматизм серед підлітків вищий. А причиною є недотримання правил техніки безпеки, Ігнорування засобами індивідуального захисту, порушення порядку та необережність на робочому місці.

Створено чітку систему охорони праці підлітків. Так, заборонено приймати на роботу неповнолітніх, використовувати працю підлітків на важких і шкідливих для здоров'я виробництвах, допускати їх до нічних і надурочних робіт. Передбачено ряд пільг. Серед них - скорочення тривалості робочого дня. Для підлітків віком 16-18 років встановлено 6-годинний робочий день і літній відпочинок тривалістю І календарний місяць. Підлітків до 18-річного віку, які працюють на підприємствах і установах, заборонено залучати до наднормованої роботи, роботи в нічну зміну, а також до участі в роботах, що потребують перенесення чи переміщення вантажів.

Для юнаків 16-18 років вага вантажу, який переміщують вручну, не повинна перевищувати 16 кг, а для дівчат - 10 кг. При перевезенні одноколісними тачками загальна вага вантажу не повинна перевищувати 50 кг, а двоколісними - 57 кг. Дівчатам перевозити вантажі заборонено.

Гігієна праці з отрутохімікатами

У виробничій діяльності людям часто доводиться мати справу з хімічними речовинами різної токсичності. Для захисту рослин від хвороб, шкідників І бур'янів часто використовують високотоксичні для людини пестициди. За хімічним складом пестициди поділяються на сполуки, що містять неорганічні речовини (миш'як, фтор, барій, сірка, мідь, хлор і бор); пестициди рослинного, бактеріального і грибного походження (піретрини, анабазини, нікотин, бактеріальні препарати й антибіотики); найбільшою групою пестицидів високої біологічної активності є органічні сполуки (хлороорганічні, фосфороорганічні, похідні карбамінової, тіо- і дитіокарбамінової кислот, ртутєорганічні сполуки і комбіновані ртутєвмісні препарати, хлор- і нітропрохідні фенолу). Вони використовуються для боротьби з комахами, тваринами, молюсками (інсектициди, зооциди, акарициди); з грибними і бактеріальними хворобами рослин (фунгіциди); з бур'янами і небажаними рослинами (гербіциди, дефоліанти). Вони можуть застосовуватися у вигляді порошків, гранул, розчинів, емульсій, аерозолів І фумігантів, отруйних приманок, антисептичних та інсектицидних мил, фарб, лаків, паперу. Для догляду лікарняних і допоміжних приміщень також можуть використовуватися отрутохімікати, в тому числі і дезінфекційні засоби.

При підготовці робочих розчинів, емульсій, суспензій тощо, обробці рослин і тварин, протруюванні насіння, а також при ремонті апаратури, догляді за рослинами та порушенні правил безпеки, під час роботи можуть виникати отруєння пестицидами.

Працюючи з отрутохімікатами, використовують індивідуальні засоби захисту: спецодяг (рис. 9.5.), гумові рукавички, спецвзуття, щитки, окуляри (рис. 9.6). В жарку погоду всі роботи проводять вранці або ввечері при мінімальній температурі й швидкості руху повітря. Якщо рух повітря перевищує 4 м/с, опилення і обприскування рослин не дозволяються. Після закінчення роботи рукавички

ж І к

Рис. 9.5. Види основного спецодягу*

А - куртка; Б - штани; В - комбінезон; Г - напівкомбінезон; Д - жилет; Е - шлем; Є - рукавиці; Ж - фартух; 3 - наплічник; Й - наколінник; І - бахіла; К - гамаші.

А

Рис. 9.6. Різні види окулярів і щитків для захисту очей від пошкодження:

А - окуляри: 1 - відкриті; 2 - відкриті відкидні; 3 - закриті з прямою вентиляцією;

4 - закриті з непрямою вентиляцією; 5 — закриті герметичні; б — подвійні відкриті;

7 - захисні з металізованими стіклами.

Б - щитки: 1 - з безкольоровим ударостійким корпусом; 2 - з сітковим корпусом;

З - для прокатників; 4 - ручний з непрозорим корпусом; 5 - зварювальника; б -пневмошлем.

миють в 5 % розчині кальцинованої соди і промивають у чистій воді. Спецодяг звільняють від пилу і 8-12 год провітрюють.

Широко застосовують пестициди у теплицях. У період вегетації використовують хлоро- І фосфороорганїчні пестициди, похідні карбамІнової кислоти. Максимальне насичення повітря пестицидами настає через 6-Ю годин після завершення обробітку рослин І підтримується на такому рівні 20-70 годин. Концентрація пестицидів у повітрі часто перевищує допустимі рівні в 1,8-2,1 раза. Відновлення робіт у теплицях після проведення обробки рослин і грунту сумішшю акарицидів, інсектицидів і фунгіцидів дозволяється не раніше ніж через 50 годин. При обробці карбатіоном цей строк складає 5 діб, після використання нематоцидів фумігантної дії (ДД, ДДБ, тіазон тощо) - 20 днів, системної дії - 10 днів. Роботи, пов'язані з розпушуванням грунту, проводяться не раніше ніж через 5 днів після обробки рослин пестицидами. При аварійних ситуаціях використовують засоби індивідуального захисту.

На поверхні рослин, обладнанні й комунікаціях теплиць пестициди зберігаються не менше 10 діб. У цей період всі роботи, пов'язані з контактом із забрудненими поверхнями (в тому числі ремонтні), слід проводити в спецодязі. Підлогу приміщень, забруднених пестицидами і біопрепаратами в теплицях, миють розчином кальцинованої соди (200-300 г соди на відро води) і 10 % хлорного вапна.

При теплицях, складах агрохімікатів (пестицидів, біопрепаратів, мінеральних добрив) і машиноремонтних майстернях слід мати окремі побутові й допоміжні приміщення з душовими окремо для чоловіків і жінок. У теплицях з кількістю працівників не менше ЗО чоловік організовують кімнати для споживання їжі, обладнані необхідними меблями, умивальниками зі змішувачами гарячої і холодної води, електрокип'ятильником.

Осіб, які займаються приготуванням ґрунтових сумішей, підживленням рослин органічними добривами (гній, пташиний послід тощо), а також тих, які контактують з грунтом, обробленим органічними добривами, працюють у теплицях з біологічним обігрівом, після закінчення вегетаційного періоду обстежують на гельмїнто-носійство. У разі виявлення гельмінтоносії піддаються дегельмінтизації.

Для профілактики шкірних захворювань працівники розчинних вузлів і хімзахисту теплиць та тепличних комбінатів повинні щоденно перед початком роботи змащувати відкриті ділянки шкіри захисними кремами. Осіб, які працюють з пестицидами або контактують з ними (майстри тепличного виробництва, працівники розчинних вузлів, хімзахисту, складів агрохімзасобів, слюсарі-ремонт-ники, агрономи та ін.) забезпечуються спецхарчами (знежиреними і вітамінізованими молочними продуктами). Для стабілізації водно-сольового балансу організму тих, хто є в теплицях, забезпечують у необхідній кількості (з врахуванням кліматичних особливостей і сезону року) питвом (квасом, чаєм, відваром шипшини тощо) з доставкою їх в кімнати для приймання їжі та відпочинку.

Гігіета праці середнього медичного персоналу

Безпосередній догляд за хворими і виконання призначень лікаря вимагають від медичних сестер різних дій. Робочий день медсестри починається з вирішення організаційних питань та участі в обході хворих, що займає в середньому 1,5-2,0 години. Після цього основна увага приділяється виконанню вказівок лікаря. Залежно від характеру роботи, функціонального призначення кабінетів, палат, відділень робота може мати статичний, динамічний характер з напруженням окремих груп м'язів, порушенням функції деяких органів і систем.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes