Резус-фактор і резус-конфлікт, Детальна інформація

Резус-фактор і резус-конфлікт
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 11.1
Скачувань: 961
У(Ш) + + - +

АВ (IV) + + + -



Аглютинація, утворення «піску» у краплі із сумішшю свідчать про наявність групового антигену.

Простий метод визначення групового антигену (групи крові) уточнюється в ізосерологічної лабораторії за допомогою подвійної перехресної реакції — визначенням групових антитіл а і b у досліджуваній сироватці. Вони виявляються за допомогою стандартних еритроцитів А и В, заготовлених від донорів, що мають відповідно А (II) і В (III) групи крові.

У 2 окремі краплі сироватки, нанесені на тарілки, додають стандартні еритроцити груп А и В. Через 5 хвилин визначають результат по наявності аглютинації, що виявляє аглютинін а в крові В (III) групи, аглютинін b у крові А (II) групи, аглютиніни а і b у крові ПРО (I) групи і відсутність аглютинації в крові АВ (IV) групи.

Існує кілька методів визначення Rh-фактора. Найбільш розповсюджений метод конглютинації на чашках Петрі. Для цього дослідження, крім очних піпеток і флакона з ізотонічним розчином хлориду натрію, необхідно мати чашки Петрі, водяну лазню з постійною температурою 46—48 С і стандартні антирезусні сироватки всіх груп системи АВО. Для аналізу беруть антирезусну сироватку двох серій, одногрупну по системі АВО з досліджуваними еритроцитами. У чашку Петрі наносять по 2 краплі антирезусної сироватки, ліворуч — однієї серії, праворуч — іншої в 3 ряди для 3 досліджень. У кожну серію додають по краплі еритроцитів (досліджувані, контрольні Rh-позитивні і контрольні Rh-негативні). Після перемішування чашку Петрі поміщають у водяну лазню на 10 хвилин, після чого розглядають у минаючому світлі.

Наявність аглютинації свідчить про позитивний результат, відсутність її — про негативний. Для контролю в цьому методі використовують свідомо Rh-негативні і Rh-позитивні еритроцити.

Останнім часом для визначення резус-приналежності застосовують експрес-метод. Реакцію проводять у пробірках без підігріву. Для цього необхідна спеціальна, універсальна для всіх груп крові системи АВО сироватка, приготовлена особливим способом на поліглюкині.

У пробірку поміщають 1 краплю сироватки, додають 1 краплю досліджуваних еритроцитів і після 3-хвилинного погойдування заливають 3—5 мол ізотонічного розчину хлориду натрію, тричі перевертають пробірку і визначають результат у відбитому світлі. Наявність аглютинації свідчить про наявність Rh-антигену.

Широко застосовується також желатиновий експрес-метод, заснований на додаванні до крові 1 краплі 10 % розчину желатину і 10-хвилинної інкубації пробірок при +37 °С и додаванні теплого ізотонічного розчину хлориду натрію; роблять перемішування вмісту пробірки. Желатин сприяє зникненню неспецифічної аглютинації.

На цьому ж принципі заснований метод визначення Rh з папаїном.

Любою з цих методів може бути використаний в екстрених випадках. Незалежно від результатів проведених досліджень і наявних даних про ідентичність груп крові донора і реципієнта перед переливанням крові необхідно провести проби на індивідуальну сумісність.

Список використаної літератури:

Медична енциклопедія в 4-х томах. – М., 1986.

Соломіцький В.І. Все про кров. – К., 1990.

PAGE

PAGE 6

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes