Геморой як проблема сучасної колопроктології, Детальна інформація

Геморой як проблема сучасної колопроктології
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 10.5
Скачувань: 1349
Кровотеча з гемороїдальних вузлів, що не припиняється протягом години, є ознакою гострого процесу. Для його усунення можна застосовувати свічки, що містять адреналін. Також використовують місцеві гемостатики: андоксон, спогостан, Тахікомб, берипласт, що містять фібриноген і тромбін. При введенні в анальний канал вони розсмоктуються, утворюючи плівку фібрину.

Для загального лікування тромбозу гемороїдальних вузлів найбільш ефективним є застосування Детралексу, який доцільно використовувати протягом перших 3-4 діб по 2 таблетки тричі на добу, а в подальшому — протягом 2-3 діб по 2 таблетки двічі на добу і далі, відповідно до стадії тромбозу та ефективності лікування, — протягом 2-4 діб по 1 таблетці двічі на добу.

Колопроктологічний центр України має досвід з використання при лікуванні гострого геморою комбінованої терапії (загальної та місцевої) із застосуванням Детралексу у 46 хворих. При цьому відзначено регресування тромбозу на 3-ю-4-у добу лікування у всіх хворих (на відміну від 83,3% ефективності загальної монотерапії Детралексом та 85% ефективності місцевої монотерапії).

В останні роки в клінічній практиці більш широкого застосування у лікуванні геморою набувають коагуляція гемороїдальних вузлів інфрачервоним випромінюванням, лікування латексними кільцями, кріотерапія, склеротерапія, монополярна та біполярна коагуляції, а також лазерна коагуляція (так звані малоінвазивні методи лікування). Наразі типову ектомію гемороїдальних вузлів у США та більшості країн Європи в цей час виконують лише у 17-21% пацієнтів. В той же час в Україні найбільш поширеним методом лікування геморою є гемороїдектомія, що виконується у 75% пацієнтів, а вказані вище методи застосовують лише у 3% хворих. Це пояснюється недостатньою оснащеністю колопроктологічних кабінетів та стаціонарів відповідною апаратурою.

Слід пам’ятати, що протипоказаннями до застосування цих методів лікування є тромбоз гемороїдальних вузлів, гострий та хронічний парапроктит та інші запальні захворювання анального каналу та промежини.

Також зазначимо, що вони не є гарантовано радикальними і вимагають обов’язкового динамічного спостереження за хворими з визначенням подальшої лікувальної тактики. Якщо консервативна терапія геморою не дала очікуваного результату, а хвороба прогресує і супроводжується різким зниженням працездатності, при кожній дефекації з’являється випадіння внутрішніх вузлів, кровотечі, тромбози, необхідно рекомендувати хірургічне втручання.

Гемороїдектомія — «Золотий стандарт» хірургічного лікування хронічного геморою III-IV ступенів, тромбозу гемороїдальних вузлів. Не дивлячись на те, що на сьогодні відомо понад 300 методів хірургічного лікування геморою, найпоширенішою та патогенетично обгрунтованою є гемороїдектомія за методом Мілліган-Моргана, яка доповнюється методикою відновлення слизової оболонки та анодерми анального каналу. Це радикальна операція, і якщо вона проводиться відповідно до всіх правил та вимог, то пацієнт цілком виліковується, досягаються добрі функціональні результати.

Слід зауважити, що вказані вище «малоінвазивні методи» лікування, а також оперативні втручання здійснюються у спеціалізованих колопроктологічних відділеннях і центрах.

Лікування геморою та науково-дослідні роботи проводяться у колопроктологічному центрі України, який розташований на базі кафедри факультетської хірургії # 1 НМУ в клінічній лікарні №18 міста Києва. Центр є лікувальною базою з могутнім науково-практичним потенціалом. У центрі працюють висококваліфіковані колопроктологи з великим досвідом роботи, 3 доктори і 6 кандидатів медичних наук. Провідними напрямками роботи центру є діагностика та лікування неспецифічних запальних та функціональних захворювань товстої кишки, реконструктивно-відновна хірургія товстої кишки. Центр має досвід лікування 5744 хворих на геморой, з них на гострий геморой — 45%, на хронічний — 55%. При цьому мешканці Києва складають — 68%, з інших регіонів України — 32%.

Шляхи вирішення проблеми геморою, на наш погляд, полягають, перш за все, в удосконаленні організації системи контролю за станом здоров’я населення, реорганізації колопроктологічної допомоги, чіткій системі підготовки кадрів, фахівців-колопроктологів, підвищенні рівня сучасного консультативного обстеження хворих з відповідними скаргами. Провідна роль у вирішенні проблеми профілактики, діагностики та лікування геморою належить Асоціації колопроктологів України.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes