Грип: гіпердіагностика та гіподіагностика, Детальна інформація

Грип: гіпердіагностика та гіподіагностика
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 0
Скачувань: 1261
поява ознак приєднання вторинної інфекції;

наявність первинного або вторинного імунодефіциту, цукровий діабет.

В умовах стацінару може застосовуватися внутрішньовенна дезінтоксиційна терапія, протинабрякове лікування, інгібітори протеаз внутрішньовенно та інгаляційно.

Неспецифічна сезонна профілактика складається з низки засобів та методів підвищення резистентності організму до дії не лише збудників грипу, а й інших ГРВІ та ГРЗ. Рекомендуються загартовування, загальнозміцнюючі та тонізуючі препарати (екстракт елеутерококу, женьшеню тощо), препарати більш вираженої імуномодулюючої дії (екстракт ехінацеї). Із профілактичною метою можливе застосування препаратів типу аміксину.

Безліч питань викликає специфічна профілактика. Надзвичайно багато пишуть про ефективність щеплень. Ось і зараз, задовго до можливого початку епідемії, на багатьох телевізійних каналах рекламуються вакцини проти грипу (чому в нашій країні дозволяється реклама лікарських препаратів у ЗМІ - абсолютно незрозуміло, але це тема окремої розмови). Так, вони ефективні, але в потрібний час та в необхідному об’ємі. Для повноцінної специфічної профілактики потрібно заздалегідь знати, який тип та серотип вірусу викличе епідемію в наступному сезоні (такі прогнози далеко не завжди справджуються) та чи буде епідемія взагалі, а також розпочати її за 2 місяці до можливого епідемічного ускладнення. Тому ажиотаж навколо сезонного підвищення захворюваності на грип (а це часто не грип, а ГРВІ та ГРЗ) найвигідніший фармакологічним компаніям, які пропонують протигрипозні вакцини і часто самі стимулюють цей ажиотаж. Щеплення під час епідемії практично не впливають на захворюваність грипом, адже вони призведуть до розвитку захисного титру антитіл вже по закінченню епідемії, а можливість зараження в найближчі після щеплення терміни може спричинити тяжкий перебіг грипу у зв’язку із сенсибілізацією організму. Такі речі у нас трапляються часто. Не слід забувати про те, що й інші респіраторні віруси здатні викликати (і викликають!) епідемічні спалахи (парагрип, аденовірусна інфекція). Існує велика проблема диференціювання грипу та інших ГРВІ, про які ми вже говорили вище, тому практикується спільна реєстрація грипу з ГРВІ та ГРЗ, при яких специфічна профілактика відсутня.

І все ж щеплення потрібні. Ним повинні підлягати перш за все особи з підвищеним ризиком розвитку ускладнень, наявністю хронічних захворювань дихальної системи, гемобластозами, цукровим діабетом, деякими іншими хворобами та бажаючі, які не мають протипоказань.

Не варто пояснювати зменшення захворюваності на грип лише ефективністю щеплень. Та й про яку ефективність у протидії «епідемії» може йти мова, якщо в минулому сезоні в Україні щеплено проти грипу трохи більше 400 тис. осіб, що становить менше 1% населення! На нашу думку, в першу чергу спрацювало (у всякому разі, у м. Києві) відокремлення дітей і підлітків (припинення занять у школах та перенесення терміну канікул), що дозволило суттєво зменшити захворюваність на ГРВІ.

Таким чином, і діагностика, і лікування, і профілактика грипу має безліч проблем. Чи буде в нинішньому сезоні епідемія грипу? Поки що прогнозування епідемії останніми роками не збувалися. Важко сказати, що буде за 1-2 місяці, але поки що в клініці інфекційних хвороб НМУ практично відсутні хворі навіть на ГРВІ, не кажучи вже про грип, хоч сезон підвищеної захворюваності на гостру респіраторну вірусну патологію наближається до середини.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes