Сучасна концепція знеболювання та нові підходи до корекції гострого болю, Детальна інформація

Сучасна концепція знеболювання та нові підходи до корекції гострого болю
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 14.4
Скачувань: 885
Біль при рухах: зміні положення тіла, поворотах у ліжку, ходьбі.

Процедурний: під час обробки ран, яка повинна виконуватися щоденно, а інколи й декілька разів на день; може сягати нестерпного рівня.

Характеристики опікового болю:

залежить від індивідуальних відчуттів пацієнтів;

може тривати тижні й місяці;

не має тенденції до зменшення з часом, крім випадків зменшення опікового болю наприкинці терміну перебування в стаціонарі.

Ключові принципи оптимізації опіатної фармакотерапії при опіках [ HYPERLINK "file:///D:\\T%20E%20L%20E%20P%20O%20R%20T%20pro\\health-ua%20com\\anaesthetic.shtml.htm" \l "1#1" 1 ]:

оцінка та лікування окремо всіх трьох компонентів опікового болю;

індивідуалізація дозування з використанням частих доз із урахуванням реальної потреби хворого в анальгетиках та зміни стану опікових ран;

оцінка та регулярне документування болю та ефективності терапії, що є необхідним для забеспечення раціонального пристосування медикації до фонового болю та гострих проявів;

моніторинг побічних ефектів та їх попередження чи лікування мають переваги перед недостатньою аналгезією хворого;

завжди потрібно розглядати можливість використання нестероїдних протизапальних препаратів разом із сильними опіатами, бо вони підсилюють анальгезію та зменшують ризик розвитку побічних ефектів;

треба проводити моніторинг рівня занепокоєння та настрою хворого, застосовувати медикаментозні та немедикаментозні втручання для доповнення, а не заміщення анальгетиків [ HYPERLINK "file:///D:\\T%20E%20L%20E%20P%20O%20R%20T%20pro\\health-ua%20com\\anaesthetic.shtml.htm" \l "18#18" 18 ].

Для лікування опікового болю Стадол має суттєві переваги завдяки наступним чинникам:

не викликає розвитку толерантності;

не впливає на функцію зовнішнього дихання;

забезпечує стабільність периферичної гемодинаміки;

є імуномодулятором;

ефект розвивається швидко;

тривало зберігається післяопераційна анальгезія.

Стадол є оптимальним засобом для лікування гострого болю, зокрема післяопераційного, у дорослих та дітей, знеболювання пологів і хворих з опіками. Його унікальні властивості потребують подальшого вивчення щодо встановлення чітких показань для його використання.

Провідні фахівці в галузі вивчення і лікування болю Libeskind JC. і Melzak R.I. у 1987 році стверджували: „За будь-яких обставин свобода від болю має бути основним правом людини, яке обмежене лише нашими знаннями для досягнення цієї мети“.

Медицина увійшла з декількома невирішеними проблемами у нове тисячоліття. Однією з них є проблема усунення різних видів болю. Ми сподіваємося, що нові препарати, які з’являються зараз, зокрема Стадол, допоможуть нам за допомогою диференційованого підходу до знеболювання кожного окремого пацієнта поступово поліпшити результати лікування в цілому.



Література

Бондарь М.В., Лисецкий В.А., Беспалов А.А., Бишовец С.Н., Вольський Г.В., Каневская Т.К., Кушик В.И. К вопросу о роли Стадола в анестезиологии и интенсивной терапии // Біль, знеболювання і інтенсивна терапія.

Лебедева Р.Н., Никода В.В. Фармакотерапия острой боли. М. Аир Арт, 1998, с. 184.

Левшанков А.И., Полушин Ю.С. Пути повышения эффективности послеоперационной анальгезии//Анестезиология и реаниматология, 1999, #2, с.25-29.

Послеоперационная боль. Руководство. Под ред Ф. Майкла Ферранте, Тимоти Р. Вейд Бонкора - М., Медицина, 1998, с. 640.

Усенко Л.В., Кобеляцкий Ю.Ю., Павлов В.А., Гавура А.Я. Первый опыт создания службы лечения послеоперационной боли в Украине // Біль, знеболювання і інтенсивна терапія, 2000, #2(д). Матеріали Пленуму Асоціації анестезіологів України, Ялта, 26-28 вересня 2001 р., с.111-115.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes