Вітаміни, їх значення для вагітної та дитини, Детальна інформація

Вітаміни, їх значення для вагітної та дитини
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 13.6
Скачувань: 1479
Токоферол (вітамін Е) — природний антиоксидант: зменшує кількість токсичних перекисних сполук, що постійно утворюються в процесі обміну речовин і проявляють негативну дію на організм людини. Кількість перекисних сполук значно збільшується

при важкій праці, стресах, багатьох хворобах.

У період новонародження, особливо якщо роди були передчасні, у дитини спостерігається гіповітаміноз вітаміну Е. Встановлено, що чим менше зрілість новонародженого, тим нижче рівень токоферолу в його крові. Тому вітамін Е необхідно включати як в раціон матері, яка годує дитину, так і до складу дитячих сумішей. Е-вітамінна недостатність може проявлятися гемолітичною жовтяницею або анемією, пониженням рівня гемоглобіну, а у важких випадках — склеродермією (важке захворювання шкіри з пораженням підшкірної клітковини).

Під час вагітності значно зростає потреба у вітаміні Е, рівень якого збільшується в крові вагітних, особливо в III триместрі. При зменшенні надходження токоферолу в організм вагітної можливі такі ускладнення, як недоношена вагітність, гіпотрофія плода, анемія, підвищена захворюваність вагітних на вірусні захворювання.

Ергокальціферол (вітамін D) сприяє всмоктуванню кальцію та фосфору в кишечнику, проникненню їх у клітини, реабсорбції в ниркових канальцях.

Початковими симптомами гіповітамінозу вітаміну D є зміни функції зі сторони нервової системи: дитина вередлива, неспокійна, відмічається значне потіння, облисіння потилиці, розлади діяльності шлунково-кишкового тракту. Пізніше порушуються процеси мінералізації кісткової і хрящової тканин, внаслідок чого розвивається рахіт. Кістки розм'ягчуються, викривляються, можуть статися переломи. У дітей порушуються терміни та порядок прорізування зубів.

В ранньому дитинстві недостача водорозчинних вітамінів частіше виникає внаслідок нераціонального харчування, а в інші періоди дитинства причиною цього може стати підвищення потреби дитячого організму в цих фізіологічне активних речовинах.

Під час вагітності має місце зменшення кількості кальцію в крові жінки внаслідок посиленого транспорту цього біометалу до плода. Нестача вітаміну D в організмі вагітної може викликати порушення мінералізації кісток плода, а у новонародженого бути причиною неврологічних розладів. При вагітності, що ускладнилась пізнім токсикозом, у крові жінки понижується рівень різних вітамінів, у тому числі вітамінів А, Е, D, пропорційно важкості хвороби.

Немає такого харчового продукту, який містив би всі вітаміни. Але мало є продуктів харчування, в складі яких не було б жодного вітаміну. Аскорбінова кислота, каротин (попередник вітаміну А), фолієва кислота містяться в свіжих овочах і фруктах, зелені, ягодах. Тіамін, піридоксин, нікотинова кислота містяться в чорному хлібі, бобових, гречці, вівсяній та пшеничній крупах, рибофлавін — у молоці й молочних продуктах (у цих продуктах значна кількість кальцію і фосфору). У сметані, маслі, свіжому молоці міститься вітамін А, а в рослинних маслах — вітамін Е. Високий рівень вітаміну С в цитрусових (цитрина, апельсин, мандарин, грейпфрут). Своєрідними джерелами вітамінів є чорна смородина, чорниці, малина. Людина отримує вітамін D двома шляхами: з їжею (риб'ячий жир, яйцевий жовток, печінка тварин та риб, м'ясо жирних сортів риб) і з власної шкіри, де вітамін утворюється під дією сонячного проміння.

Похідні нафтохінону (вітаміни групи К). По хімічній структурі вітаміни групи К поділяють на дві групи: філохінон (вітамін КІ) і менахінон (Кз). Філохінон і менахінон — антигеморагічні речовини. Коагулянтна дія похідних нафтохінону зумовлена їх властивістю стимулювати синтез протромбіну та інших факторів згортання крові. Вітаміни групи К виробляються кишечною мікрофлорою кишечнику, а також поступають з їжею. Основна причина гіповітамінозу К — порушення всмоктування в кишках.

Нафтохінони знаходяться в чорній смородині, горобині, обліписі, шипшині, малині, аґрусі, глоді, латуку.

У більшості країн світу поповнити організм вагітної жінки стараються за рахунок призначення дієти з відповідним вмістом овочів, фруктів (це не завжди може вирішити проблему, хоча і є найбільш природним фактором), вітамінізації харчових продуктів (це важко в технологічному аспекті, тому що вітаміни руйнуються) або призначенню полівітамінних препаратів.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ.

І.С. Чекман “Клінічна фітотерапія”

Ф.І. Мамчур “Довідник з фітотерапії”.

Кархут “Жива Аптека”

“Биологический енциклопедический словарь” Главный редактор: М.С. Гилянов.

Вітамін А. В природі найбільш поширені:

Ретинт (вітамін А, аксерофтол, І);

Дегідроретинол (вітамін А2)

Ретиналь (ретинен, альдегід вітаміна А1; ІІ);

Ретиноєва к-та (ІІІ).

Вітамін В12 (кобаломін)

Найважливіші представники:

Ціанокобаламін (І)

Оксикобаламін (Вітамін В12 а, ІІ)

Вітамін К1 (філохінон)

Вітамін В6. В природі поширені:

паридоксин (піридоксол, адермін, І),

Піридоксаль (ІІ),

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes