Все про наркотичні речовини та наркоманію, Детальна інформація

Все про наркотичні речовини та наркоманію
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 23.6
Скачувань: 2617
це тільки здається, що вживання наркотиків – твоя особиста справа: важко собі уявити, скільки клопоту ти спричиниш родичам і друзям...

У житті є багато можливостей відчути і побачити щось цікаве і нове, але для тих, хто почав пробувати наркотики, прикутістю до них усе й обмежується.

Дія наркотичних речовин на людський організм і психіку.

Як засвідчили дослідження вчених, в організмі людини є рецептори, призначені для наркотичних речовин типу морфію – так звані опіатні рецептори. Вони знаходяться на поверхні нервових клітин. Молекула морфію входить у них, як ключ у замок, і змінює роботу мозку. Пізніше в організмі людини були виділені речовини, що відповідають цим рецепторам – морфоподібні пептиди, які називабться енкефалінами, та подібні до них речовини – ендорфіни.

Головний мозок сам виробляє речовини, які зв’язуються з призначеними для них рецепторами і діють на “центри задоволення” мозку, що викликає у людини почуття радості, душевного спокою, задоволення життям, щастя. Для чого природа створила такий механізм впливу на психіку? Річ у тім, що всі поведінкові акти, які мають біологічну та соціальну обумовленість, супроводжуються позитивними емоціями на момент досягнення цілі. Організм нібисам себе стимулює на правильну поведінку. Фізіологічний механізм цього якраз і полягає в тому,що при задоволенні потреб підвищується синтез ендорфінів (енкефалінів), які, зв’язуючись із відповідними рецепторами головного мозку, викликають позитивні емоції. При вживанні наркотиків відбувається таке: наркотичні речовини сприймаються рецепторами як ендорфіни й енкефаліни, і наркотик імітує дію створюваних самим організмом речовин, на які розраховані опіатні рецептори. Тобто ендорфіни й енкефаліни входять у рецептори, як людина у свій дім, відкриваючи двері своїм ключем: наркотики ж відчиняють двері відмичкою і, як злодії, входять до чужої оселі.

Вплив наркотичних речовин на дітей і підлітків особливо небезпечний.

Спостереження вчених виявили, що для маленьких дітей характерна відраза і байдужість до тютюну, алкоголю та наркотиків. Навіть при їхньому випадковому вживанні дитина надовго зберігає відразу до цих шкідливих речовин.

Для підлітків “експериментування” з наркотичними речовинами особливо небезпечне, оскільки вони часто не розуміють і повністю не усвідомлюють їхньої згубної дії і шкоди від них для свого організму. У зв’язку з фізіологічними особливостями організму підлітків наркотична залежність розвивається у них набагато швидше, ніж у дорослих.

Наркотичні речовини мають значний вплив на психоемоційний стан підлітків, їхній характер і поведінку.

Найнебезпечнішим у плані вживання наркотичних речовин і формування шкідливих звичок є потяг підлітка до пізнання всього нового, незвичного, бажання чимскоріше стати дорослим, перейняти звички і спроби поведінки старших за себе, не не виглядати у їхніх очах смішним. (Це, за наявності алкогольного оточення, завжди призводитьпідлітка до вживання спиртних напоїв). Є ще один важливий фактор, який чомусь недооцінюють – психологічний дискомфорт. Батьки, вчителі, друзі можуть помітити зміни у поведінці, характері, способі життя таких підлітків: вони починають уникати старих друзів і рідних, втрачають інтерес до навчання, спорту, можуть ставати агресивними, зухвалими.

За останні 5 років різко зросла кількість неповнолітніх, особливо підлітків, які вживають дурманні речовини, що викликають хворобливу пристрасть – токсикоманію. Токсикомани домагаються стану сп’яніння, дихаючи аерозолями – отруйними речовинами, що випаровуються. Під час вдихання ці речовини через дихальну систему потрапляють у кров і проникають у головний мозок. Ефірні та ацетонові сполуки змінюють процеси збудження і гальмування в корі головного мозку – виникає ейфорія. Але найстрашнішим є те, що такі сполуки спричинюють складні деструктивні зміни в клітинах печінки і нирок, які виконують функцію очищення (захисту) організму від токсичних речовин і продуктів обміну.

Уживання дурманних (нейротропних) токсичних речовин може також спричинити пригнічення дихання, порушення серцевої діяльності, а часом – непритомність і навіть смерть. Виявлено, що вдихання аерозольних речовин призводить до того, що за найменшого фізичного напруження, наприклад, на уроці фізкультури або підчас танців на дискотеці, виникає критична серцева недостатність.

Ранні ознаки вживання наркотичних речовин.

Незалежно від виду наркотичної речовини у поведінці, характері та фізіології підлітків, які їх вживають, настають зміни, при цьому можуть відмічатися такі прояви:

безпідставні зникнення з дому на досить тривалий час;

пропуски занять у школі, зниження успішності у навчанні;

різкі несподівані зміни поведінки (необгрунтована агресивність, злобність, замкнутість, брехливість, відчуженість, неохайність);

поява боргів; зникнення з дому цінних речей і грошей, крадіжки;

втрата інтересу до навчання, праці; перегляду телепередач, улюбленої музики тощо;

байдужість до колишніх захоплень;

зникнення з дому або поява у підлітка таких хімічних речовин як оцет, питна сода, перманганат калію, йод, ацетон, флаконів з невідомими рідинами тощо;

наявність серед речей підлітка шприців, голок, гумових джгутів, таблеток, наркотичних речовин;

поява у лексиконі нових жаргонних слів: “баян, машина” – шприц, “колеса” – таблетки, “драп, план, дур, ширка” – назви наркотичних речовин та ін.;

наявність слідів від ін’єкцій на будь-яких частинах тіла, особливо на передпліччі;

розлади сну (безсоння або надзвичайно тривалий сон, сон удень, важке пробудження і засинання, тяжкий сон);

розлади апетиту (різке підвищення апетиту або його відсутність, вживання значної кількості солодощів, поява надзвичайної спраги);

коливання розміру зіниць (зіниці різко розширені або звужені до розміру булавкової головки) та зміни кольору шкіри (різко бліда, сірувата).

Вживання підлітками наркотичних речовин.

Коли дитина вступає у період статевого дозрівання, у неї може з’явитись нездорова цікавість до алкогольних напоїв, цигарок і речовин токсичної дії. Чому?

Якоюсь мірою це можна пояснити тим, що гормони статевих залоз, різко активізуючи метаболізм (обмін речовин), спричиняють вироблення і вивільнення значної кількості енергії. Підліток не розуміє, що з ним відбувається, звідки ця енергія, яка буквально його “розпирає”. У цей час дуже важливо спрямувати “зайву” енергію та силу на спорт, творчість, громадську чи трудову активність.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes