Засоби боротьби з комп'ютерними вірусами, Детальна інформація

Засоби боротьби з комп'ютерними вірусами
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 11.5
Скачувань: 1261
Під час роботи програма Aidstest виводить повідомлення, зміст яких достатньо простий та зрозумілий.

Антивірусна програма DrWeb І.Данилова

Ця програма є детектором та фагом одночасно і призначена для виявлення і лікування програм, які заражені відомими типами вірусів. Крім того програма містить евристичний аналізатор, який, базуючись на загальних відомостях про характеристики та властивості вірусів, дозволяє інколи знаходити нові, невідомі їх екземпляри. Щоправда, це дещо уповільнює її роботу. Взагалі, серед тестованих журналом "Virus Bulletin" 25 відомих антивірусних програм DrWeb зайняв останнє місце за швидкодією. Програма DrWeb працює у зручному діалоговому режимі і добре документована.

Антивірусні програми Scan та Clean J.McAfee

Програма Scan є детектором, а програма Clean SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" фагом. За кількістю вірусів, які можуть виявляти та лікувати ці програми, вони посідають, мабуть, перше місце. Але краще все-таки користуватися двома попередніми програмами, оскільки зараз, як ми вже казали, центр виробництва вірусів перемістився на територію колишнього СРСР, а програми Aidstest та DrWeb швидше "реагують" на них.

Під час своєї роботи програма Scan у разі виявлення зараженості комп'ютера повідомляє ім'я відповідного вірусу. Для лікування треба задати це ім'я для програми Clean як параметр.

До складу комплексу програм J.McAfee входить також ревізор Validate.

Антивірусна програма Norton AntiVirus

Остання версія цього продукту SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" перша, яка почала працювати у середовищі операційної системи Windows-95, використовуючи всі її особливості та можливості. Система Norton AntiVirus пропонує користувачеві чудовий діалоговий режим боротьби з вірусами, в якому передбачений цілий комплекс засобів, зокрема, створення рятувальної (Rescue) дискети. Ця система є одночасно детектором, фагом та ревізором.

Антивірусна програма ADinf Д.Мостового

Ця програма є одним з найпоширеніших ревізорів, дуже швидко проглядає весь диск і повідомляє у зручній діалоговій формі про всі підозрілі зміни на ньому. Програма має простий, інтуїтивно зрозумілий інтерфейс та добре документована. Додатково з ADinf може працювати спеціальний модуль, що лікує, ADinf Cure Module, який дозволяє у багатьох випадках зараження новими вірусами успішно відбудовувати уражені файли.

Антивірусна програма AVP Є.Касперського

Ця програма менш популярна, ніж Aidstest та DrWeb, але містить у своєму складі чудову демонстрацію роботи багатьох вірусів.

Захист від вірусів у комп'ютерних мережах

Із широким розповсюдженням комп'ютерних мереж постала серйозна проблема їх захисту від вірусів. Ця проблема в цілому вирішується тими ж фірмами, що розробляють антивірусні засоби для автономних комп'ютерів. Це SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" такі відомі фірми як Dr Solomon's Software, IBM, Intel, McAfee Associates, Symantec, Trend Micro Devices та багато інших.

Як приклад, вкажемо деякі нові продукти для антивірусного захисту у мережах, які випустила компанія McAfee у 1996 р.

McAfee проводить у життя стратегію організації ешелонованого антивірусного захисту корпоративних обчислювальних середовищ. Так, за збереження Boot-сектора відповідає пакет BootShield, за захист настільної системи SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" VirusScan, мережного серверу SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" NetShield, клієнту електронної пошти та Web-броузера SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" WebScan, шлюзу для передачі Web-трафіка SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" WebShield. Враховуючи серйозну небезпеку розповсюдження вірусів у середовищах колективної роботи та обміну повідомленнями, компанія випустила продукти GroupScan і GroupShield. Вони покликані знизити ризик "епідемії", який у подібних середовищах багаторазово зростає в силу наявності потужних функцій тиражирування та постійного надходження файлів, що приєднані до повідомлень електронної пошти.

Де знайти додаткову інформацію?

Як ми вже казали, інформація про віруси міститься у додатках до програм AIDSTEST (автор Д.Лозинський, E-mail: loz@dials.msk.su SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" файл aidsvir.txt) та DrWeb (автор І.Данилов, E-mail:id@sald.spb.su SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" файл virlist.web).

Починаючи з грудня 1995р. інформацію про конкретні віруси та нові версії популярних антивірусних програм ви можете одержати на антивірусному сервері virserv@mid.donetsk.ua. Надішліть за вказаною адресою листа з командою HELP і ви отримаєте інструкцію по роботі з сервером.

Якщо ви маєте прямий доступ до Internet, то можете одержати необхідну інформацію на таких FTP-серверах:

FTP-сервери СНД:

ftp.kiae.su orgland.ru push.stack.serpukhov.su

elvis.msk.su ftp.pczz.msk.su

Закордонні FTP-сервери:

ftp.netcom.com io.com ftp.informatik.uni-hamburg.de

oak.oakland.edu wuarchive.wustl.edu garbo.uwasa.fi

nic.funet.fi cert.org ftp.sunet.se

Зауважимо, що кожна солідна фірма, яка розробляє антивірусні продукти приміщує на своїх серверах багато корисної інформації, надаючи у деяких випадках можливість одержати по мережі окремі програмні засоби. Вкажемо мережні адреси лише двох фірм:

http://www.symantec.com SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" Symantec,

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes