Інформаційні технології передавання файлів через Інтернет на основі протоколу FTP, Детальна інформація

Інформаційні технології передавання файлів через Інтернет на основі протоколу FTP
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 32.2
Скачувань: 1203
Двійковий режим (передачі зображення). Використовується при передачі файлів, що містять будь-які дані, крім неформатованого тексту.В даному режимі програмне забезпечення FTP під час передачі не вносить ніяких змін у вміст файлу. Застосовується двійковий режим при передачі графічних файлів, аудіофайлів, відеофайлів.

Відключення від сервера

Закінчивши роботу з FTP-вузлом, користувач відключається від нього (чи це робить його клієнтська програма, коли з неї виходити). Деякі FTP-кілєнти дозволяють підключатись до декількох FTP-вузлів одночасно; в такому випадку відключення від одного з вузлів не впливає на решту з’єднань з іншимим серверами.

4.2. Програмне забезпечення FTP-серверів

В мережі Internet є не тільки Web-сервери, але і тисячі FTP-серверів. Багато організацій, що застосовують Web-сервери, використовують також і FTP-сервери для розповсюдження різних файлів:безкоштовних програм, документації до своїх продуктів чи файлів даних. Найчастіше, коли відвідувачі Web-вузла клацають на посиланні для завантаження якогось файлу, це посилання фактично перенаправляє броузер відвідувача на FTP-сервер. Більшість користувачів сьогодні зіштовхуються з FTP тільки при такому непомітному перенаправленні.

Як правило, основна частина файлів, що зберігаються на FTP-серверах, призначена для більш підготованих користувачів Internet, таких, як користувачі UNIX та розробники ПЗ.

4.3. Загальнодоступна (“анонімна”) та приватна служба FTP

Одні файли на FTP-серверах можуть бути доступними для всіх, інші – тільки для приватних користувачів.

Кожен користувач FTP-сервера повинен на ньому зареєструватись, щоб можна було відрізнити привілейованих користувачів від усіх решту. Якщо сервер підтримує загальний доступ, то звичайні користувачі реєструються з використанням реєстраційного імені anonymous (анонімне), не вказуючи паролю або замість нього – свою електронну адресу.Тому часто загальнодоступні FTP-сервери називають анонімними. Приватні користувачі реєструються з використанням призначених їм імен та паролів, що дає модливість отримати різні степені привілейованості доступу до приватних папок (каталогів). Коли корситувач звертаєтсья на FTP-сервер через Web-броузер, останній автоматично виконує анонімну реєстрацію, якщо не було дано інших вказівок.

Файли на FTP-серверах зберігаються в різних папках. Після підключення до сервера можна побачити ті папки, що доступні у відповідності з рівнем пріоритету. Можна виконувати різні дії (просто бачити файли, що знаходяться в папці, завантажувати нові, помішати їх в папку або замінювати існуючі файли) в залежності від того, яка була проведена реєстрація. Як правило, на сервері файли, доступні для завантаження будь-яким користувачем, розміщені в папці pub(від слова public-загальнодоступний).

5. Режими обміну даними

У протоколі, який я розглянула в моїй курсовій роботі, велика доля уваги приділяється різним способам обміну даними між комп’ютерними одиницями різних архітектур, які мають різну довжину слова та різний порядок бітів у ньому. Крім того, різні файлові системи працюють з різною організацією даних , яка виражається в понятті методу доступу. Відповідно до матеріалів літературного джерела [1], я ознайомилась з різнимим режимами передавання інформації через протокол FTP.

З точки зору FTP обмін може бути поточний або блоковий, з кодуванням в проміжкові формати або без нього, текстовий або двійковий.

Нижче я коротко відмітила у тезах особливості різних типів режимів обміну інформацією:

При текстовому обміні всі дані перетворюються в ASCII і в цьому вигляді предаються по мережі. Вийняток становлять тільки дані IBM mainframe, які по замовчуванню передаються в EBCDIC, якщо обидві взаємодіючі машини IBM.

Двійкові дані передаються послідовністю бітів або підлягають відповідним перетворенням в процесі сеансу управління.

При поточній передачі даних за одну сесію передається один файл даних, а при блоковій передачі – кілька файлів.

5.1. Передача файлів різних типів

Для протоколу FTP типи файлів, що передаються, не мають великого значення. Проте є два режими передачі файлів: двійковий та текстовий. В двійковому режимі файл передається без особливих змін, тому так можна пересилати будь-які файли.

Текстовий режим був розроблений для передачі простого тексту в коді ASCII. Стандарт ASCII представляє собою розповсюджений стандарт кодування тексту, але один його засіб – спосіб представлення закінчення рядка – не підлягає стандарту. В системах UNIX та Macintosh завершення рядка тексту позначається не так, як в системах DOS та Windows. Якщо передається на комп’ютер з системою Windows текстовий файл, що був початково в системі UNIX, з використанням двійкового режиму, закінчення рядків не видозміняться. Текстовий режим передачі даних дозволяє вирішити цю проблему: клієнтська програма підставить закінчення стрічок, що підходять до даної системи. Проте в текстовому режимі коректно передаються тільки текстові файли.

6. Пошук файлів на FTP-серверах

Можна проводити пошук файлів на FTP-серверах з використанням засобів пошуку Web, оскільки посилання на FTP-файли тепер розміщуються прямо на Web-сторінках. Проте FTP-сервери з’явились в Internet набагато раніше, ніж Web-аналоги, тому ще до появи Web виникла окрема система з назвою Archie, що дозволяє здійснювати пошук матеріалів на FTP-серверах багато в чому аналогічний пошуку, що використовується в пошукових машинах Web. Система Archie забезпечує пошук файлів по іменах тільки на FTP-серверах.

6.1. Пошук файлів за допомогою

системи Archie

В Internet є служба під назвою Archie, яка допомагає шукати амтеріали на FTP-серверах по всьому світу. Для того, що скоритсатися її послугами, потрібно підключитись до сервера Archie. Ім’я служби Archie походить від слова archive (архів), оскільки вона є інструментальним засобом пошуку в файлових архівах. Єдиним недоліком системи Archie є те, що попит на її послуги часто перевищує можливості сервера.

Archie – це розвинута система “клієнт-сервер”, що призначена для підтримки FTP-серверів: існують сервери Archie та клієнти Archie. Такі сервери, як archie.rutgers.edu; archie.interic.net; archie.uquam.ca; archie.doc.ic.ac.uk; archie.luth.se та archie.nz, складають лише частину серверів Archie. Сервери Archie – це інструментарії пошуку файлів, особливо програмних фалів на анонімних FTP-серверах. На відміну від засобів пошуку Web, служба Archie виконує пошук тільки по іменах чи по частинах імен файлів, а не по їх вмісту.

Користувач може отримати доступ до серверів Archie декількома способами:

Отримати програмне забезпечення клієнта Archie у вигялді автономної програми.

Використовувати програмне забзпечення клієнта Archie, вбудоване у деякі програми FTP-клієнтів.

Застосовувати форми запитів Archie та шлюзи Archie у web для передачі запитів пошуку на будь-який з серверів Archie по всьому світу.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes