Програми архіватори arj.exe,rar.exe, Детальна інформація

Програми архіватори arj.exe,rar.exe
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 7.6
Скачувань: 1856
Реферат

З інформатики по темі:

“Програми архіватори

ARJ.EXE, RAR.EXE”

План

Архіватори.

Види програм архіванторів.

Програма архіватор ARJ.EXE і її суть.

Програма архіватор RAR.EXE і її суть.

Архіватори – це програми, що призначені для стиснення інформації. Процес стиснення називають також архівуванням, а результат – архівною інформацією.

Потреба в архівуванні часто виникає під час копіювання великих обсягів інформації для тривалого зберігання на дискети. Архіватори надають можливість зменшити кількість дискет, необхідних для зберігання цієї інформації. Для архівації файлів використовують спеціальні програми, які називають архіваторами. Перші архіватори з’явилися в 1985 році. Вони можуть об’єднувати в один архівний файл цілі групи файлів, включаючи і каталоги.

Можливість сучасних архіваторів широкі і різноманітні. Але можна виділити функції, які є загальними. До них відносяться : можливість додавання файлів в архів, поновлення архіву, перегляд файлів в архіві, знищення файлів в архіві, захист файлів від несанкціонованого доступу, вилучення файлів з архіву, перевірка цілісності архіву. Архівний файл може використовуватися тільки після того, як він буде відновлений у початковому вигляді, тобто розархівований. Розархівацію виконують або ті самі архіватори, або окремі програми які називають розархіваторами. До числа найвідоміших та широковикористовуючих архіваторів (розархіваторів) слід віднести: PKZIP.EXE, PKVNZIP.EXE, ARJ.EXE, PKPAK.EXE, PKVNPAK.EXE, LHA.EXE.

Усі ці програми запускаються з командного рядка DOS. Як приклад розглянемо роботу з універсальною програмою ARJ. Команди виклику ARJ у загальному вигляді мають вигляд: ARJ<параметр>[-(SW)] [(SW)…][(file – names)…], де:

параметр визначає дію програми. Наприклад, а – архівація (Add), е – розархівація (Extract), х – розархівувати файл з повним іменем (включаючи підкаталог).

SW – ключ, який додає додаткову дію. Ключів може бути кілька або не бути зовсім;

Archive – name – ім’я архівного файлу;

File – names – список файлів, які архівуються або розархівовуються. Коли цей параметр відсутній, при розархівуванні з архіву відновлюються всі файли, а при архівуванні в архів включаються всі файли поточного каталогу.

Якщо при архівувані потрібно включити і підкаталог, то необхідно застосовувати ключ – r (перед ключом завжди ставиться знак «-»).

Архіватор ARJ створений в 1990 році в Кантворді (штат Масачусетс США). Робертом і Сюзен Джунг (пізніше ARJ Software Inc). Він став в перший половині 90-х років одним із найпоширеніших архіваторів в світі, завдяки дуже високим компресійним можливостям та дають високий швидкодії. Новим поштовхом у розвитку даної програми став 1998 рік, коли створено версії ARJ 2.6 (в цьому ж році створено версії 2.61 та 2.62) , що підтримувала довгі імена файлів та роботу в ОС Windows 9x/NT. Ще одним нововведенням даної версії є можливість створення частин (розділів) всередині архіву (ніби окремих каталогів), що дозволило поміщати одночасно декілька файлів з однаковим іменем в один архівний файл. Але ця можливість використовується лише при роботі програм в ОС Windows 9x/NT.

Zго посібника, 16-розрядну версію ARJ 2.76 та 32-розряднуARJ. Даний архіватор використовує для архівування метод Хафдалона і утворює архівні файли з розширенням arj та підтримує для розархівування дуже багато форматів архівних файлів. Програма ARJ дозволяє утворювати саморозархівовуні EXE – файли та архіви каталогів з створенням до 99 томів. Один архівний файл може містити до 65000 файлів. Крім цього, підтримується все для Windows – файлів збереження їх дати (часу) створення автоматичного редагування та використання. Програмний пакет ARJ містить в собі, крім самого архіватори ще цілий ряд програм.

Розглянемо роботу із архіваторами режиму командного рядка на прикладі архіватора ARJ. Завантажувальний файл архіватора ARJ – є файл ARJ.EXE. Якщо завантажити даний файл без параметрів (додавши команду ARJ ), то на екран виведеться коротка довідка по архіватору із основними командами та ключами. Для одержання нової допомоги по архіватору задають команду

ARJ.[EXE]/? ENTER, ARJ.[EXE]-? ENTER

При цьому виводяться деякі короткі приклади використання різних команд та ключів.

Повний формат команди має вигляд:

ARJ.[EXE][команда][-ключ ][+- опція]...][[шлях до архіву / ім’я архіву]][[шлях до файла що арх.\]ім’я/шаблон) файлів що архівуються (розархівуються )...][шлях куди розархівувати\].

Надзвичайно популярні архіватори з оболонкою для MS-DOS всередині та другій половині 90-х років став архіватор RAR, розроблений в 1993 році Євгенієм Роталом (Челябінськ, Росія ). Цей архіватор виділявся дуже високим ступенем стискування та великою швидкістю роботи і тому відразу набув широкого поширення. Незважаючи на можливість архівування в оболонці, можна задавати команди і в режимі командного рядка.

Архіватор RAR – це надзвичайно потужний архіватор, що використовує оригінальний високоефективний алгоритм стискування інформації, підтримуючи при цьому багато різних форматів (власний формат – архіви з розширенням rar), серед яких ARJ, CAB, LZK, TAR, ZIP, ACE, UUE, JAR.

Для стискування мультимедійних файлів використовуються спеціальні алгоритми RAR кращій ступень стискування ніж аналогічні програмні продукти за рахунок використання режиму “безперервного зчитування”. Він дозволяє створювати саморозархівовані EXE – файли та архіви, відновлювати фізично пошкодженні архіви, блокувати архіви від можливості дописування та шифрування за допомогою паролю. Оболонка RAR підтримує роботу з маніпулятором миша та має повно екранний інтерактивний інтерфейс.

На сьогоднішній день створено версії RAR для інших ОС, таких як Windows 9x/ME/NT/2000, OS/2, UNIX, LINOX, BSD, SCO Snare, HP-UX, BeOS. Файл rar32.exe, повністю 32-розрядна версія RAR, що працює лише в режимі командного рядка для OC Windows 9x/ME/NT/2000.

Література

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes