Internet-телефонії VDO Phone, Детальна інформація

Internet-телефонії VDO Phone
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 32.6
Скачувань: 1811
Мій друг, що зараз живе і працює в Америці, недавно скаржився, що в годинник пікового навантаження з високошвидкісної лінії Т1 удається витягати дані на швидкості, лише деяким переважаючий швидкість роботи модему 14 400! Чи можливо вести розмова в реальному часі на такій швидкості? Давайте подивимося. Мій, хоча і досить могутній, комп'ютер оснащений простеньким модемом US Robotics Sportster 14 400 (пристрій повільніше сьогодні можна знайти хіба що в антикварному магазині). Чистота експерименту дотримана, спробуємо.

Завантаживши й установивши програму Internet Phone 5 фірми VocalTec ( HYPERLINK "http://www.vocaltec.com" www.vocaltec.com )(8,7Мбайт - дуже значний дистрибутив, але програма коштує витраченого часу), починаємо розмову. Простіше і дешевше всего почати освоєння програми з відвідування голосового chat-сервера (ніяких витрат на цьому етапі не потрібно). Ви ніколи не пробували заговорювати з перехожими на вулиці? Саме це вам і має бути. Єдина відмінність у тім, що "перехожі", що відвідали голосовий chat-сервер, самі прийшли сюди побалакати. Змело вступайте в разго- злодій - ніхто вас не скривдить; можливо, ви навіть знайдете цікавих співрозмовників (до речі, людей, що говорять по-російському, досить багато). Істотна відмінність голосового chat-сервера від текстового - у рівні анонімності.

Навіть з модемом 14 400 (насправді, реальна швидкість мого пристрою рідко перевищує 12 000 bps) голос співрозмовника чутний добре. По деяких параметрах якість краще телефонного, оскільки цілком усунуті іноді виникаючі в слухавці дивні щиглики і подихи. Єдиною незручністю виявляються вже згадувані затримки. На щастя, до них дійсно легко пристосуватися. При поганому зв'язку в програмі Internet Phone фірми VocalTec може виникнути проблема іншого роду. Справа в тім, що з метою прискорення передачі даних у ній не використовується режим повторного запиту пакетів. Це значить, що якщо пакет утратився на просторах мережі Інтернет, ви його більше ніколи не побачите (вірніше, не почуєте). Утрата до 10% пакетів не робить серйозного впливу на сприйняття мови (адже і ми, розмовляючи, найчастіше "ковтаємо" букви і цілі склади), але при великих утратах мова стає схожої на цапине бекання. Одночасне завантаження відеозображення і звуку модемом 14 400 можливі, однак затримки в такому режимі неминуче збільшаться. Набагато розумніше вручну регулювати надходження тих чи інших даних (у програмі Internet Phone така можливість є). Наприклад, якщо в розмові зависла пауза, завантажите чи зображення намалюйте що-небудь на грифельній дошці, а при поновленні цікавої бесіди відключите ці джерела перешкод.

Інтернет-телефонія в Україні

Як обстоять справи з інтернет-телефонією в Росії? Ризикнемо пророчити бурхливий ріст інтересу до неї. У цьому напрямку зараз працюють багато фірм. Плоди не змусять себе довго чекати, і дуже незабаром інтернет-телефон стане рядовою послугою будь-якого поважаючого себе провайдера. Так, наприклад, уже сьогодні телефонна система фірми Plug Communications ( HYPERLINK "http://www.plugcom.ru" www.plugcom.ru )дозволяє дзвонити на будь-який телефон світу, включаючи Росію і країни СНД. Працюючу службу інтернет-телефонії можна знайти у фірмі Goldnet ( HYPERLINK "http://www.goldnet.ru" www.goldnet.ru ),кілька провайдерів перебувають у стадії тестування й останніх готувань до запуску. На початку 1998 року повинна заробити система інтернет-телефонії у фірмі Tario Trading ( HYPERLINK "http://www.tario.com" www.tario.com ).Великий обсяг інформації з всіх аспектів інтернет-телефонії доступний на сервері фірми Comptek ( HYPERLINK "http://www.comptek.ru" www.comptek.ru ).

Сьогодні шлюзи встановлені лише в декількох великих містах Росії. Є вони в Москві, Іркутську, Нижнім Новгороді, Ростову-на-Дону, Красноярську, Владивостоці, Санкт-Петербурзі, Сургуте, Новосибірську, Мурманську й ін. Установка шлюзу не вимагає занадто великих капітальних витрат, і список міст швидко поповнюється.

Програми інтернет-телефонії



На сьогоднішній день існує досить багато програм для голосового спілкування в Мережі. На жаль, не усі один з одним сумісні. Незважаючи на те, що існує загальний стандарт, заснований на рекомендаціях Н.323 ITU (International Telecommunications Union), більшість розроблювачів, хоча і включають його в нові версії програм, перевагу віддають власним протоколам передачі і стиску даних.

Напевно, головним "монстром" інтернет-телефонії є Internet Phone фірми VocalTec ( HYPERLINK "http://www.vocaltec.com" www.vocaltec.com ).Повний набір інструментів, включаючи відео, голосову пошту, грифельну дошку, голосовий і текстовий чати, конференції і т.п. Internet Phone зберігає дуже гарна якість звуку навіть при швидкості 14 400, має багатолюдні чат-сервери і сервери конференцій. Для ознайомлення з програмою надається безкоштовний двотижневий період. Рекомендуємо відразу завантажити останню, п'яту, версію програми. Хоча вона разу в два більше попередньої, витрати себе виправдають.

Інші програми по своїх функціональних можливостях коштують на кілька сходинок нижче, однак і вони іноді демонструють непогані результати. Хочеться відзначити, напевно, першу вітчизняну розробку, інтернет-телефон Easy Talk фірми AMSD ( HYPERLINK "http://www.amsd.ru" www.amsd.ru ).Програма максимально пристосована до російських вибоїв. Ви можете почути голос співрозмовника навіть при швидкості передачі даних 2400! Причому програма автоматично відслідковує зміни в лінії, при необхідності чи знижуючи підвищуючи якість звуку. Для вільного спілкування організований чат-сервер. Найближчим часом планується створити шлюз у міську телефонну мережу. Для нових розробок, що намагаються проникнути на ринок інтернет-телефонії, велике значення має сумісність із уже діючими системами. Готуючи статті, я скористався Easy Talk, щоб поговорити з представником фірми AMSD, а заодно випробувати роботу програми Easy Talk. Мене цікавила сумісність з іншими програмами інтернет-телефонії. "Стандарт ITU H.323 знаходиться в нашому полі зору. Нові версії програми будуть розроблятися з його обліком. Ми сподіваємося, що його використання дозволить нам підключатися до віртуальних аудио- і відео конференціям, організованим за допомогою софта інших фірм", - слова інженера служби підтримки Олександра Мишина були чутні цілком чітко, хоча іноді і виникали паузи (утім, у той день зв'язок був з рук геть погана). Для повноти відчуттів я поговорив з ненавмисно забрели на сервер ньюйоркцем. Якщо з Олександром ми розмовляли, знаходячись, можливо, усього в декількох кілометрах друг від друга, то тепер розмова велася з різних півкуль. На якості звуку відстань позначилася в кращу сторону. У моїх навушниках іноді виникали паузи, але американець клявся, що чує мене чудово. Це ще одна особливість інтернет-телефонії: якість зв'язку залежить не стільки від відстані, скільки від пропускної здатності ліній зв'язку і їхній поточний завантаженості.

Із систем, що добре працюють на низьких швидкостях, визначений інтерес може представляти програма Free Tell ( HYPERLINK "http://www.freetel.com" www.freetel.com ).Вона залучає, насамперед, маленьким розміром (близько 300 кб) і непоганою якістю звуку. Немаловажно і те, що програма поширюється безкоштовно.

Не можна не згадати ще одного лідера в області послуг зв'язку комп'ютер-телефон, фірму Net2Phone ( HYPERLINK "http://www.net2phone.com" www.net2phone.com ).Мережею телефонних серверів Net2Phone (порівнянної з мережею Delta Three) охоплені практично всі мало-мальськи розвиті регіони. Система дозволяє користувачам мережі Інтернет дзвонити на звичайний телефон, не відходячи від комп'ютера (і тільки так: у режимі телефон-телефон система не функціонує). У програми Net2phone дивно гарна якість звуку навіть на повільних лініях. У цьому легко переконатися, завантаживши останню версію програми. Вона дозволяє безкоштовно дзвонити на телефонні номери, що починаються з 800 і 888 - безкоштовні американські і європейські номери (ними, як правило, оснащені служби підтримки великих компаній). Перед початком роботи з програмою потрібно зареєструватися на сервері і вибрати собі ідентифікаційний код (не турбуйтеся, за це з вас грошей не зажадають). Однак якщо ви захочете одержати можливість дзвонити на будь-який іншій, крім 800-их, телефонний номер, вам доведеться відкрити власний рахунок (чи придбати дебетную карту), з якого і будуть стягуватися гроші за кожну хвилину розмови.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes