Антивірусні програми Dr.WEB (AVP), програми-архіватори, Детальна інформація

Антивірусні програми Dr.WEB (AVP), програми-архіватори
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 8.6
Скачувань: 2159
РЕФЕРАТ

на тему:

“Антивірусні програми Dr.WEB (AVP), програми-архіватори.

Комп’ютерний вірус – це спеціально створена програма, або сукупність машинного коду, яка здатна розмножуватись і, як правило, виконує на ПК певні деструктивні дії.

Перші комп’ютерні віруси з’явились на початку 80-х років. Програма Doctor Wett (спрощено Dr.WEB) один з кращих в світі антивірусів, розроблених вперше для DOS у 1992 р. російським програмістом Ігорем Даніловим та керованою ним компанією “Діалог-Наука” (Санкт Петербург). В другій половині 90-х розроблено також версії з графічним інтерфейсом для Windows. Від самого початку свого існування по сьогоднішній день програма залишається одним зі лідерів серед антивірусних програм продуктів. Вона неодноразово, отримувала нагороди від Visus Bulettin за 100% виявлення вірусів різних типів.

Dr Web визнаний програмою із найшвидшим алгоритмом роботи серед всіх антивірусів, що беруть участь в тестування Virus Bulettin. Крім цього Dr.WEB приваблює користувачів дуже простим і зручним інтерфейсом, невеликими вимогами до ресурсів ПК та простотою у встановлені програми. Програма дозволяє перемикати інтерфейс між англійською, російською та німецькими мовами.

Dr.WEB є поліфагом, що здатний “читати” та лікувати архіви, знешкоджувати завантажувальні та Stelth – віруси. Програма Dr.WEB завжди славилась надзвичайно потужним та своєрідним алгоритмом евристичного аналізу, що дозволяє виявляти і знешкоджувати поліморфні віруси краще за інші антивірусні програми.

Цей антивірус корпорацією КАМІ (Москва) (пізніше – компанія “Лабораторія Касперського”), не менш популярний ніж комплекс фірми “Діалог Наука”, а в країнах західної Європи він значно випереджує по популярності Dr.WEB AVP є поліфагом і в процесі роботи перевіряє оперативно пам’ять і файли, в тому числі архівні та упаковані, а також Master Boot Record та завантражувальний сектор (Boot Record). Особливо висока ефективність роботи досягається при пошуку макровірусів.

Як і Noron Aanitivirus пакет AVP містить резедентний модуль – фільтр для моніторингу оперативної пам’яті та операцій копіювання і запису на диск. Причому, він займає дещо менші ресурси ОП ніж Noron Aanitivirus.

Програма підтримує автоматичне обновлення антивірусі них баз даних через Internet. Причому нові їх версії з’являються переважно раз в тиждень.

Пакет AVP озброєний евристичним сканером що має декілька режимів сканування – в стандартному режимі перевіряються тільки “точки входу”, тобто місце, в яких починається обробка програми системою, в той час, як в режимі надлишкового сканування проходить повна обробка вмісту досліджуваних файлів. Правда, самі творці рекомендують включайте зайве сканування лише у тих випадках, коли стандартний режим не виявляє вірусів, а дивні явища” (у вигляді самовільних пере завантажень, уповільнення роботи програм.) не зупиняються. При надлишковому скануванні процес перевірки збільшується в кілька разів, і до того ж трапляється випадки, коли після завершення роботи пошкодженими виявляються неінфіковані файли. Особливістю цього антивірусу є також його здатність до самолікування.

Архіватори – це програми, що призначені для стиснення інформації.

Під стиснення м треба розуміти таке кодування інформації, коли закодований варіант займає менше дискової пам’яті, ніж вихідний.

Процес стиснення називають також архівуванням, а результат – архівною інформацією.

Потреба в архіву ванні часто виникає під час копіювання великих обсягів інформації для тривалого зберігання на дискети. Архіатори надають можливість зменшити кількість дискет, необхідних для зберігання цієї інформації.

"

(

і та сама програма.

Найбільш поширені зараз програми – архіватори:

PKZIP (з розрахатором PKZIP), LHARC, RAR< ICE. Архіватори бувають двох типів:

Архіватори, щопрацюють в режимі командного рядка.

Архіватори оболонки.

Архіватори,що працюють в режимі командного рядка поділяються на дві групи:

А) парні – коли одна і та ж програма здійснює архівування та розархівування інформації.

Б) непарні – коли одна програма архівує, інша розархівовує файли.

Перші програми, що здійснювали стискування інформації на ЕОМ (прототипи сучасних архіваторів) були створені ще в далекі 60-ті роки. Їх використовували переважно перед відправкою даних по мережі.

Архіватор Win RAR дуже популярний, створений російським програмістом Євгеном Рошалом із власним дуже потужним алгоритмом стискування. На даний час існують локалізовані версії програми, як з російським так і українським інтерфейсом. Вікно оболонки Win RAR досить схоже на Win Zip, хоча в ньому виводиться вміст активної папки. Щоб відобразити вміст архівного файла достатньо двічі натиснути ліву клавішу миші на його імені, або через звичайне вікно відкриття файлу.

Архіватор ARJ, створений в 1990 р. в Нортвуді (штат Масачусетс, США) Робертом і Сюзен Джунг (пізніше ARJ Sottware inc). Він став в першій половині 90-х років одним із найпоширеніших архіаторів в світі, завдяки дуже високим компресійним можливостями та досить високій швидкодії.

Новим поштовхом у розвитку даної програми став 1998 рік, коли створено версію ARJ2.6), що підтримували довгі імена файлів та роботу в ОС Windows 9x/Nt. Ще одним нововведенням даної версії є можливість створення частин всередині архіву (ніби окремих каталогів), що дозволити поміщати одночасно декілька файлів з однаковим іменем в один архівний файл. Але це можливість використовується лише при роботі програми в ОС Windows 9x/Nt і в POS весь архів представляється одним розділом).

В 1999 році виходить перша повністю 32-розрядна версія для роботи в режимі командного рядка АRJ 3.0. Поряд з нею, в цьому ж році, виходить 16-розрядна версія АRJ 2,7. В липні 2001 оку створено останню, на час написання даного посібника, 16-розрядну версію АRJ 2,76 та 32-рорзрядну АRJ 3,09.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes