Основи використання WWW - технологій для доступу до існуючих баз даних, Детальна інформація

Основи використання WWW - технологій для доступу до існуючих баз даних
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 17.2
Скачувань: 1154
· Етап 2 - опрацювання запитів

Даний варіант вільний від усіх хиб попередньої схеми. Більш того, після встановлення синхронізації даних інформаційного сховища з основними БД можливий перенос користувальних інтерфейсів на інформаційне сховище, що істотно підвищить надійність і продуктивність, дозволить організувати розподілені робочі місця.

Незважаючи на громіздкість такої схеми, для задач забезпечення WWW-доступу до вмісту декількох баз даних, накладні витрати істотно зменшуються.

ті розробки WWW-інтерфейсів є використання внутрішніх мов СУБД інформаційного сховища для створення гіпертекстових документів.

Для завантаження вмісту основний БД в інформаційне сховище можуть використовуватися всі перераховані рішення (мови програмування, інтегровані засоби), а також спеціалізовані засоби перевантаження, що поставляються з SQL-сервером і продукти підтримки інформаційних сховищ.



5. Огляд основних технологій.

5.1. WWW - сервер NCSA HTTPD.

Як було сказано раніше, одним із ключових елементів технології WWW є WWW-сервер. Стандартом де-факто для Unix-систем стало програмне забезпечення (ПО) WWW-серверу Національного Центру по Суперкомп’ютерним Програмним продуктам (NCSA) Іллінойського Університету. Усі нові продукти підтримують повну сумісність із ПЗ NCSA по режимах роботи і форматом даних. Cервер NCSA постійно удосконалюється, щоб не відставати від останніх та найновітніших технологій WWW. Створена відносно нещодавно група розробників серверного ПЗ "Apache Group" розробляє своє програмне забезпечення WWW - серверу на базі продукту NCSA HTTPD.

5.2. SQL - сервер фірми Oracle.

При реалізації сценарію 3 підводиться питання про вибір якісної платформи для створення інформаційного сховища. Реляційна система керування базами даних фірми Oracle є лідером на ринку СУБД. По продуктивності, надійності збереження даних, розвитку сімейства інтерфейсів, обсягу серверних платформ продукти Oracle очолюють численні рейтинги. Гнучкість використання, розвиті засоби керування доступом і розподіленою архітектурою роблять сервер Oracle надзвичайно привабливим для технології інформаційних сховищ, а можливість роботи на Unix-платформах, що вільно поширюються, розширює його можливості в некомерційному середовищі.

Істотним обмеженням використання Oracle у сфері науки й утворення є достатньо висока ціна і низьке бюджетне фінансування. Проте з 1996 року фірма Oracle оголосила про спеціальну програму для російських університетів, що дозволяє за щодо невеличкі гроші набути будь-якого набору продуктів Oracle.

5.3. Бібліотеки і функції мови C.

Однієї з основних технологій створення CGI-модулів для реалізації функцій "перетворювача" і "оброблювача" сценаріїв 1-3 є мова C. Мова C - найбільше поширена мова програмування. У кожному ВУЗі є спеціалісти, спроможні використовувати його для створення додатків. При рішенні описаних задач мова C можна використовувати для створення таких програм:

1. перетворювача, що однократно перетворить уміст БД у мережу гіпертекстових документів (мал. 2);

2. оброблювача, що динамічно опрацьовує запит від WWW-серверу до СУБД. (мал. 3);

3. перезавантажувача з існуючих БД в інформаційне сховище (див. мал. 4);

4. оброблювача запитів від WWW-серверу до інформаційного сховища.

Для підтримки цих функцій створена велика кількість бібліотек і функцій мови C, готових додатків у вихідних текстах.

5.4. Мова програмування Perl.

Мова Perl була створена для підвищення ефективності опрацювання текстових документів. Він орієнтований на опрацювання рядків. В даний час мова одержала велике поширення як інструмент створення що виконуються модулів WWW-серверу. Існуючі пакети розширення забезпечують доступ до SQL-серверів безпосередньо з Perl-програми. Це дозволяє використовувати його для рішення всіх задач, що виникають при забезпеченні WWW-доступу до баз даних. Perl ефективний також при опрацюванні довільних структур даних: існуючих звітів, списків, карток в електронному виді. Хоча треба зауважити, що PERL це перш за все інтерпретатор, тому швидкість виконання програми, що написана на ньому, буде дещо менша ніж швидкість виконання аналогічної програми на мові С чи С++. Тому в ситуаціях коли швидкість оброблення запиту та видача результату є критичним параметром, краще використовувати компілятори, які одразу будують з програми виконуваний код, а не інтерпретують її під час виконання.

5.5. Пакет Web - Oracle – Web.

Пакет WOW є програмним засобом, який вільно розповсюджується і призначений для створення інтерактивних WWW-інтерфейсів із СУБД Oracle. Пакет WOW був першим і найбільше простим засобом, випущеним фірмою Oracle. В даний час існує набір продуктів, що розвивають функціональність WOW'а - Oracle Web Server версій 1, 2, Oracle Web Arcitecture.

Всі перераховані продукти дозволяють використовувати процедурне розширення мови SQL - PL/SQL, розроблене фірмою Oracle для динамічного створення гіпертекстових документів. Висока швидкість розробки досягається за рахунок різкого спрощення доступу до БД - програми на PL/SQL здійснюються самим сервером Oracle. Запропонований пакет WOW був перероблений у Новосибірськом обласному центрі НИТ із метою підтримки декількох російськомовних кодувань.

Основною областю використання WOW є опрацювання запитів від WWW-серверу до SQL-серверу Oracle у середовищі Unix. У запропонованих сценаріях пакет WOW дозволить організувати ефективний WWW доступ до інформаційного сховища, побудованому на базі серверу баз даних Oracle (сценарій 3).

5.6. Пакет Cold Fusion фірми Allaire Corp.

Пакет призначений для використання під ОС Windows і дозволяє обертатися до різноманітних баз даних, підтримуючий інтерфейс ODBC через WWW-інтерфейси. Пакет має комерційний статус, його "evaluation copy" є вільно-поширювальною. Для доступу до баз даних використовуються конструкції мови DBML - розширення мови HTML, доповненого засобами доступу до БД через ODBC. Документи на мові DBML опрацьовуються на серверній частині, у результаті чого створюється HTML-документ. Повноцінна версія пакета, разом із WWW - сервером коштує $486.

Пакет може ефективно використовуватися в якості оброблювача запитів WWW до вихідних баз даних або інформаційному сховищу (сценарії 2,3).

6. Оцінка трудомісткості забезпечення WWW доступу.

Трудомісткість забезпечення WWW-доступу до баз даних, очевидно, укладається з трудомісткості робіт при реалізації одного з вищенаведених сценаріїв. Реалізація першого сценарію пов'язана з послідовним перетворенням усіх даних, що знаходяться у вихідної БД. Розробка засобів виведення вмісту таблиці у форматі HTML із необхідним форматуванням і текстовим супроводом буде займати порядку 1-3-х днів для одного розроблювача. Розробка засобів побудови індексної структури до виведеним даним є більш творчою роботою і може зайняти 1-3 тижня для одного розроблювача.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes