Що таке операційна система?, Детальна інформація

Що таке операційна система?
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 10.4
Скачувань: 1225
• Дуже важлива вимога до операційної системи — безпека. Воно з'явилося порівняно недавно і зв'язане з комп'ютерними мережами. Операційна система повинна надавати необхідні кошти для захисту інформації від викрадення й ушкодження. Якщо ваш комп'ютер став частиною мережі, наприклад після підключення до Інтернету, значить йому потрібна така операційна система, що не дозволить зловмиснику стерти інформацію на комп'ютері під час сеансу зв'язку.

А на закінчення скажемо, що якщо процесор — це мозок комп'ютера, а твердий диск — його серце, те операційна система — це душу комп'ютера. Як і людську душу, її не можна .ні побачити, ні пощупати, ні поторкати, але з її проявами ми зіштовхуємося постійно. Без її комп'ютер мертвий.

Які бувають операційні системи

Як бачите, вимоги до операційної системи настільки суперечливі, що задовольнити їхній весь одночасно дуже сумнівно.

Багатофункціональність суперечить надійності. Чим більше програм працюють одночасно, тим частіше між ними можуть відбуватися конфлікти, що приводять до «зависання» комп'ютера.

Дружність суперечить простоті, оскільки досягнення дійсної дружності — це аж ніяк не проста, а надскладна задача.

Працездатність у мережі суперечить безпеки. З одного боку, ми хочемо, щоб наш комп'ютер міг запросто одержувати інформацію Сю усього світу і спілкуватися з іншими комп'ютерами, а з іншого боку, боїмося, що разом з інформацією він може одержати вірус. Ми хочемо за допомогою комп'ютера замовляти, оплачувати й одержувати товари і послуги, але боїмося передавати по мережі дані про свою кредитну карту — вони можуть бути перехоплені і використані без нашого ведена. Одним словом, ми хочемо максимуму зручностей, але зовсім не бажаємо мати через цього неприємності.

Висновок з цього один: застосовувати для різних справ різні операційні системи.

MS-DOS

Система MS-DOS — сама стара і тому сама надійна, але ні зручної, ні дружньої її назвати не можна. Для того щоб спростити роботу з нею і зробити її «прозорої», застосовують спеціальні програми. Їх називають «оболонками». Про одну з таких оболонок — програму Norton Commander — ви, можливо, чули. Висока надійність MS-DOS часто використовується для виконання спеціальних технічних операцій. Наприклад, реанімацію безнадійно вийшли з ладу комп'ютера нерідко починають з того, що оживляють його засобами MS-DOS. У багатьох випадках за допомогою MS-DOS домагаються запуску тих ігрових програм, що завзято відмовляються працювати по-іншому.

Windows NT

Ця система створена для роботи в комп'ютерній мережі. Її відрізняє особлива надійність і захищеність, але звичайного побутового програмного забезпечення, що хочеться мати під рукою щодня, для неї майже немає. Тому цю систему застосовують в організаціях, наприклад у банках, і дуже рідко будинку.

Ця система відрізняється справжньої багатофункціональності. У ній кілька програм можуть працювати одночасно і притім стійко. Інші системи теж мають багатофункціональность, але не повну. Якщо одночасно запущено кілька програм, але працюють вони по черзі, у міру активізації, то це псевдофункціональність. Операційну систему OS/2 часто використовуються у проектно-конструкторських організаціях. Для домашнього використання вона не застосовується, оскільки не має достатку програм.

Windows 95

Ця операційна система виявилася універсальною — нею користалися будинку, в офісах малих підприємств і в державних установах. Вона задовольняє більшості вимог до операційних систем, щоправда, не завжди на найвищому рівні. За універсальність, зручність, дружність і насиченість програмами приходиться постійно розплачуватися недостатньою надійністю і захищеністю.

Windows 98

Це черговий крок у розвитку системи Windows 95. Основна відмінність полягає в тому, що ця система, по-перше, надійніше і стійкіше, а по-друге, орієнтована на широке використання можливостей Інтернету. Наприклад, щоб підключитися до Інтернету і працювати в ньому, не потрібно ні однієї (!) додаткової програми. Усе, що потрібно для цього, у Windows 98 уже є.

Windows 2000

Це черговий крок у розвитку системи Windows NT. Як і Windows NT, ця операційна система орієнтована на професійне застосування, у першу чергу в комп'ютерних мережах. Через таку орієнтацію ми не будемо неї розглядати.

Windows Me

Це черговий крок розвитку операційної системи Windows 98, яка виявилась не занадто вдалим. Ніяких реальних достоїнств у порівнянні з Windows 98 ця система не має. Недоліків, утім, теж, хоча в ній сутужніше запускати старі

Програми. Ця операційна система завершила розвиток лінії Windows 95.

Windows XP

Це перша операційна система лінії Windows NT, розрахована на домашнє застосування. Вона дуже активно витісняє з домашніх комп'ютерів системи Windows 98 і Windows Me. Усі сучасні програми вже створюються так, щоб успішно працювати в цій системі.

Сама «домашня» операційна система

Донедавна звання самої «домашньої» операційної системи беззастережно належало Windows 98. Однак з появою Windows XP ситуація змінилася. Сьогодні вже ця система претендує на звання самої «домашньої» і, безсумнівно, у найближчому майбутньому такий і стане. Обидві ці системи прозорі й інтуїтивні — з ними легко попорається навіть дитина. Але в їхніх глибинах сховані великі можливості, здатні задовольнити більшість потреб фахівців самих різних професій.

Головне достоїнство операційної системи — число її користувачів по усьому світі. Той, хто працює з найбільш розповсюдженою операційною системою, знає, що самі потрібні і найкращі програми роблять спочатку для його комп'ютера, а вже потім для комп'ютерів інших систем.

Усі нові комп'ютери сьогодні відразу оснащують операційною системою Windows XP. Але операційна система Windows 98 усе ще являє цінність для тих, чий комп'ютер не самий зроблений чи хто «прив'язаний» до програм, вік якої п'ять років і більш.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes