Система команд конфігурування маршрутизаторів Cisco, Детальна інформація

Система команд конфігурування маршрутизаторів Cisco
Тип документу: Реферат
Сторінок: 17
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 139.8
Скачувань: 1010
Зовнішні маршрути протоколу BGP (eBGP) 20

Протокол EIGRP 90

Протокол IGRP 100

Протокол OSPF 110

Протокол IS-IS 115

Протокол RIP 120

Зовнішні маршрути протоколу EIGRP 170

Внутрішні маршрути протоколу BGP (iBGP) 200



Конфігурування протоколів маршрутизації відбувається в контексті обраного протоколу маршрутизації. Вибір конкретного протоколу здійснюється з контексту глобального конфігурування командою:

[no] router <протокол> [можливі-опції]

Параметр <протокол> може приймати фіксовані значення (такі, як rip, ospf…), повний перелік яких доступний за підказкою (router ?). Параметр [можливі опції] залежить від параметру <протокол> і стосується конкретного протоколу.

Контекст обраного протоколу маршрутизації ідентифікується рядком запрошення, який має вигляд (config-router)#. В цьому контексті доступні команди конфігурування протоколу маршрутизації, повний перелік яких залежить від обраного протоколу.

Інколи буває необхідність для маршрутів певного протоколу встановити значення адмінпріоритету, відмінне від того, яке надається по умовчанню. Для цього Cisco IOS передбачена команда:

distance <значення-адміндистанції (1...255)>

В результаті всі маршрути даного протоколу на даному маршрутизаторі матимуть вказане значення пріоритету.

Протокол маршрутизації розповсюджує маршрутну інформацію через всі активні інтерфейси. Команда:

[no] passive-interface <тип><номер>

дозволяє не розповсюджувати інформацію про маршрути через конкретно заданий інтерфейс.

По умовчанню конкретний протокол маршрутизації розповсюджує інформацію про ті маршрути, які сформовані лише ним. Примусити протокол до розповсюдження інформації про чужі маршрути можна командою:

[no] redistribute <джерело зовнішніх маршрутів>

При відключенні (деактивації) протоколу маршрутизації негативною командою, маршрути, сформовані цим протоколом, з маршрутної таблиці не видаляються. Для примусового очищення таблиці від маршрутів неактивного протоколу передбачена команда:

clear ip route <протокол> | *]

Ця команда видаляє з таблиці маршрутизації динамічні маршрути вказаного параметром <протокол> протоколу або всі динамічні маршрути (якщо в якості параметру <протокол> проставлено *)

Висновок

На маршрутизаторах Cisco виконується высокопродуктивна операційна система IOS (Cisco Internetworking Operating System), створена на базі ОС UNIX, яка фізично розміщена в енергонезалежній пам'яті маршрутизатора (FLASH).

Підключення до маршрутизатора здійснюється програмою TELNET на ІР –адресу будь-якого з його інтерфейсів або при посередництві будь-якої іншої термінальної програми через консольний порт маршрутизатора CON або додатковий порт AUX.

Взаємодія з системою Cisco IOS відбувається при посередництві інтерфейсу командного рядка (CLI –Command Line Interface). Для спрощення орієнтування в системі команд в Cisco IOS передбачена гнучка система контекстної допомоги.

При роботі з командним рядком Cisco IOS передбачено декілька контекстів (режимів вводу команд). Поточний контекст ідентифікується символом запрошення вводу команди, який виводиться вслід за іменем маршрутизатора.

Контекст користувача –відкривається при підключенні до маршрутизатора і допускає виконання лише обмеженого набору основних контрольних команд, що не впливають на конфігурацію маршрутизатора. Контекст адміністратора надає доступ до всіх без винятку команд (команди, що дозволяють отримати повну інформацію про конфігурацію маршрутизатора та його поточний стан, команди переходу в режим конфігурування, команди збереження та завантаження конфігурації)

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes