Microsoft Word 97, Детальна інформація

Microsoft Word 97
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 25.8
Скачувань: 2266
6.2. Зміна параметрів малюнку.

Якщо на екрані замість графіки з'явиться тільки порожня рамка, то це означає, що Word позначив місце розташування графіки. Щоб зробити графіку видимою, слід виконати команду Сервис/Параметрн, вибрати вкладнику Вид < і відмінити опцію Пустне рамки рисунков.

Щоб змінити масштаб і положення графіки в документі, потрібно виділити графіку. Для цього слід сумістити курсор миші з графічним зображенням і натиснути кнопку миші. Команда Формат/Рисунок викличе на екран вікно діалогу Рисунок (мал. 11.21). Використовуючи це вікно, можна змінити масштаб, відстань між текстом і графікою.

6.3. Використання кадрів.

Засоби Word дозволяють створювати в документі кадр, вказавши його розміри і розташування.

Кадр — це обмежена прямокутна область документа, яка може оброблятись як окремий документ. В кадр можна помістити виділений фрагмент документа. Кадр можна переміщати по сторінці, змінювати його розміри, фіксувати його прив'язку до певного абзацу.

Для створення кадра слід використати команду Вставка/Кадр. Курсор миші при цьому змінить свою форму на хрестик. Помістивши курсор в те місце документа, де передбачається розмістити лівий верхній кут документа, слід натиснути ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, розтягти кадр до потрібних розмірів. Якщо перед подачею команди в документі був виділений фрагмент, то розміри кадра відповідають розмірам виділеного фрагменту. Якщо виділеного фрагменту немає, то створюється порожній кадр. Для виділення кадра слід помістити курсор миші всередині кадра і натиснути кнопку миші. Виділений кадр оточується штриховою рамкою.

Маніпуляції з кадром здійснюються в режимі перегляду розмітки сторінки. Для пересунення кадра слід встановити курсор на штриховій рамці. При цьому він набуває вигляду чотиристоронньої стрілки. При переміщенні курсора при натиснутій кнопці разом з ним переміщується прямокутна штрихова рамка, яка показує нове положення кадра. Після відпускання кнопки миші кадр переміститься на нове місце.

Для зміни розміру кадра слід виділити кадр і встановити курсор на один із маркерів у обрамленні кадра. Після того як курсор набере вигляду двосторонньої стрілки, потрібно переміщати його доти, поки кадр не набуде потрібного розміру.

Розміри, положення та інші параметри виділеного кадра можна змінити, використовуючи команду Формат/Кадр. Ця команда відкриває вікно діалогу Кадр, в якому можна змінити параметри:

Практична робота №

Тема: Введення і редагування тексту за зразком

Практичну роботу слід виконувати у такій послідовності:

1. Проаналізуйте тексти, наведені у п.З і п.5. Текст, наведений у п.З, необхідно ввести з клавіатури. Текст, наведений у п. 5, є "зразковим". Після введення і редагування тексту, заданого у п.З, він має набути вигляду зразкового.

2. На основі аналізу текстів, заданих у п.З і п.5, установіть необхідні параметри роботи текстового редактора. 3. Введіть такий текст, у якому є багато помилок.

"Хоч і упала українська держава після Ярослава, та багато всякого — осталося од неї на довгі віки. Осталася християнська наука і віра, церкв і духовенство, письмнство, аднакова книжна й мова славянська по усіх землях: остався один княжий рід, з котрого виходили довго потім в ріжних земх: осталося спільне ім'я руське: осталося однакове право і закони, однаковий лад у громаді, в управі, однакові власті: життя по ріжних українських землях виробилося однакове людей почувати себе близькими одні до одних. Тим-то Киїка держава, хоч і загунула давно, ле має велику вагу в нашій історії.

З цього часу началися на Україні велика сварки поміж князями, а через них і поміж народом. Тоді, коли треба було з'єднати і зміцнити маладє царство, воно само себе руйнувало. Цьому допомогли, що насулизя з заходу, на місце. Печенігів, та вликога клоту завдали українській землі."

4. Відредагуйте введений текст.

5. "Хоч і упала українська держава після Ярослава, та багато всякого люду — і доброго і лихого осталося од неї на довгі віки. Осталася християнська наука і віра, церква і духовенстово, письменство, й однакова книжна й церковна мова славянська по всіх наших землях; остався один княжий рід, з котрого виходили довго потім князі в різних землях; осталося спільне ім'я руське; осталося однакове право і закони, однаковий лад у громаді, в управі, однакові власті, життя по різних українських землях виробилося однакове і заставляло людей почувати себе близькими одні до одних. Тим-то ця українська, Київська держава, хоч і загинула давно, але має велику вагу в нашій історії.

З цього часу почалися на Україні великі сварки поміж князями, а через них і поміж народом. Тоді, коли треба було з'єднати і зміцнити молоде царство, воно само себе руйнувало. Цьому допомогли ще й половці, що насунулися з заходу, на місце Печенегів, і великого клопоту завдали українській землі".

6. Подайте відредагований текст учителю.

7. Після отримання дозволу від учителя збережіть текст на дискеті. Запам'ятайте ім'я файла.

Практична робота №

Тема: Редагування і форматування тексту

Практичну роботу слід виконувати у такій послідовності.

1. Завантажте текст, який ви записали на дискету при виі.онанні попередньої роботи, у вікно №3. 2. Проаналізуйте текст, який ви маєте ввести (п.4), і "зразковий" текст

(див. п.6). 3. Установіть необхідні параметри текстового редактора.

4. Введіть наступний текст (з помилками) у вікно №4.

"Найстаріший уділ був Київський, де сидів Великий княз: зараз після його почитався уділ Новгородський, але він скоро одчахнувся од інших уділів, бо новгородці стали громадою уділ Переяславський,-він був найбільший од усіх і простягався од Дніпра Азовського моря: далі йшли улі: Чернигівський, Смоленський, Валанський і Галицький: Полский уділ по-старому зоставався в ролі Рогніди.

Не вспіли сини поховати батька свого, як поміж ними почалися сварки і невзгоди. У Киві став князем, як напрайший з усіх, Ізяслав; брати його, а кияне не любили. По де-котрих князівствах понасовили князі своїх синів,- наприклад, у Тмуторокані Святослав посадовив сина свого Гліба; Ростіслав, Володимирів, вигнав його відтіль і сам почав зювати там, але Греки Корсунські, побачивши його вдачу і завзятусть, стали боятись його, щоб він як небудь не пошкодив їм; вони закликали його у Херсонес, і на бенкеті у тамошнього намісника (начальника города) отруїли, після його зосталось три сина, та про них буде мова далі."

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes