Методи покращення растрових зображень, Детальна інформація

Методи покращення растрових зображень
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 15.6
Скачувань: 1127
























Рис. Згладжування

Методи отримання згладжених растрових зображень можна розділити на 2 групи:

Складають алгоритми генерації згладжуваних зображень окремих простих об’єктів – ліній, фігур.

\x0160

A

\x0160

A



исованих зображень. Для згладжування растрових зображень часто використовують алгоритми цифрової фільтрації.

Один з таких алгоритмів – локальна фільтрація. Вона здійснюється шляхом сумування яскравості пікселей, розміщених в деякій області поточного пікселя, який обробляється. Приклад, в ході обробки зображення, по растру проходить вікно, яке вихоплює пік селі, що використовуються для обчислення кольору деякого поточного пікселя. Якщо область симетрична, то даний пік сель знаходиться в центрі вікна.

Рис. Вікно пікселя, який обробляється

Базову операцію такого фільтру можна представити так:

,

де Р – значення кольору поточного пікселя, F – нове значення кольору пікселя, К – нормуючий коефіцієнт, який визначає властивості фільтру (цей масив називають маскою).

Розміри вікна фільтру: (jmax–jmin+1) по горизонталі і (imax–imin+1) – по вертикалі. При imin, jmin=-1 і imax, jmax = +1 маємо фільтр з вікном 3х3, який часто використовують на практиці.

Для обробки всього растру необхідно провести вказані вище обчислення для кожного пікселя. Якщо в ході обробки нові значення кольору пік селів записуються в вихідний растр і втягуються в обчислення для наступних пікселей, то таку фільтрацію називають рекурсивною. При нерекурсивній фільтрації в обчислення втягуються тільки попередні значення кольорів пікселів. Нерекурсивність можна забезпечити, якщо нові значення записують в окремий масив.

Маска – це масив коефіцієнтів, які розміщуються відповідно пікселям вікна.

При згладжуванні кольорових зображень можна використовувати модель RGB і виконувати фільтрацію по кожній компоненті. За допомогою локальної фільтрації можна виконувати достатньо різноманітну обробку зображення – підвищення чіткості, виділення контурів та ін.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes