Проектування реляційної бази даних, Детальна інформація

Проектування реляційної бази даних
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 12.3
Скачувань: 1911
в) Відношення “багато-до-одного”

Відношення “багато-до-одного” протилежно відношенню “один-до-багатьох”. Якщо вибір відношення “багато-до-одного” або “один-до-багатьох” не має великої ролі, то відношення між таблицями називається рефлексивним. Відношення “багато-до-одного” є відображенням відношення “один-до-багатьох”. Всі відношення “багато-до-одного” в Access є рефлексивними. E-R схема для рефлексивних відношень виглядає, як показано на рис. Рефлексивні відношення позначаються дієсловом у відповідній формі, який розміщується зовні ромба, що визначає відношення.

6. Звязування таблиць між собою в Access 9x

Основні переваги систем керування базами даних реалізуються при роботі не з окремими таблицями, а з групами взаємозалежних таблиць. Для створення зв'язків між таблицями СКБД Ассеss 9х має спеціальне діалогове вікно, що називається “Схема данных”.

1. Вікно “Схема данных” відкривається натисненням лівої кнопки миші на однойменній кнопці панелі інструментів або командою “Сервис -> Схема данных”.

2. Якщо раніше ніяких зв'язків між таблицями бази не було, то при відкритті вікна “Схема данных” одночасно відкривається вікно “Добавление таблицы”, у якому можна вибрати потрібні таблиці для включення в структуру міжтабличних зв'язків.

3. Якщо зв'язку між таблицями вже були задані, то для введення в схему даних нової таблиці треба натиснути правою кнопкою миші на схему даних і в контекстному меню вибрати пункт “Добавить таблицу”.

4. Ввівши в схему даних усі таблиці, що треба зв'язати, можна приступати до створення зв'язків між полями таблиць.

5. Зв'язок між полями встановлюють шляхом перетягування імені поля з однієї в таблиці в іншу на відповідне йому зв'язане поле.

6. Після перетягування відкривається діалогове вікно “Связи”, у якому можна задати властивості зв'язку , що утвориться.

7. Вмикання прапорця “Обеспечение условия целостности даних” дозволяє захиститися від випадків вилучення записів з однієї таблиці, при яких зв'язані з ними дані інших таблиць залишаться без зв'язку. Щоб умова цілісності могла існувати, поле основної таблиці повинно обов'язково бути ключовим і обидва поля повинні мати однаковий тип.

8. Прапорці “Каскадное обновление связанных полей” і “Каскадное удаление связанных записей” забезпечують одночасне відновлення або вилучення даних у всіх підпорядкованих таблицях при їхній зміні в головній таблиці. Якщо клієнт Соколова вийде заміж і змінить прізвище на Воронову, то доведеться внести зміну тільки в поле Прізвище таблиці “Клієнти”. У інших таблицях зміни відбудуться автоматично.

9. Для ліквідації зв’язку між таблицями необхідно у вікні “База данных” вибрати зв’язану таблицю, а потім вибрати пункт “Правка”->”Удалить”.

.

Ім’я

Назва

Баланс

Льотчик

Літак

керує

Ім’я

офіцера

Назва



Інженер

комп’ютер

має

1

1

Номер

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes