Тип безтипових файлів, Детальна інформація

Тип безтипових файлів
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 9.3
Скачувань: 798
end.

Два зауваження щодо цієї програми. По-перше, до неї можна додати обчислення часу, який займає обробка файла. Для цього слід задати на початку програми підключення модуля Dos і скористатися його процедурою GETTIME. Слід означити 4 змінні типу Word, наприклад,

th, tm, ts, tms : word.

Можна записати виклик

Gettime(th, tm, ts, tms)

десь на початку тіла програми, наприклад, перед відкриванням файлів. За його виконання змінним присвоюються відповідно години, хвилини, секунди ті мілісекунди від вбудованого в комп’ ютер годинника.

Обробка значень цих змінних залежить від смаків програміста. Наприклад, за ними можна обчислити час у сотих долях секунди. Означимо змінну tim типу longint:

tim:=((th*60+tm)*60+ts)*100+tms div 10;

Наприкінці програми запишемо

gettime(th, tm, ts, tms);

tim:=((th*60 + tm)*60 + ts)*100 + tms div 10 - tim;

writeln('Витрачено часу : ', (tim div 100):1, '.',

(tim mod 100 div 10):1,

(tim mod 100 mod 10):1, ' sec'

)

Тоді друкується час виконання у секундах на зразок 3.62 чи 0.01.

Друге зауваження стосується способу задання імен файлів при виконанні програми. Змушувати користувача набирати їх щоразу на клавіатурі – не найкращий варіант. Система Турбо Паскаль дозволяє задавати імена файлів у командному рядку виклику програми і читати їх звідси за допомогою функції PARAMSTR. Наприклад, якщо виклик програми QuickCop записати у вигляді

QuickCop file.in file.out

то рядок 'file.in' є значенням, що повертається з виклику ParamStr(1), 'file.out' – ParamStr(2). У такому разі зв’ язування файлів можна задати так:

assign(f, ParamStr(1));

assign(g, ParamStr(2)).

І взагалі, нехай словом вважається послідовність символів, відмінних від пропуска. Слова після назви програми в командному рядку є рядками, що повертаються з викликів ParamStr із відповідними номерами. Кількість слів повертається з виклику функції PARAMCOUNT (без аргументів).

Отже, якщо користувач програми QuickCop не задав імена файлів у командному рядку, можна примусити його задати їх з клавіатури, написавши на початку програми щось на зразок:

case ParamCount of

0: begin

writeln('Задайте ім'я вхідного файла');

readln(s); assign(f, s);

writeln('Задайте ім'я цільового файла');

readln(s); assign(g, s);

end;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes