Поведінка в екстремальних ситуаціях на підприємстві, Детальна інформація

Поведінка в екстремальних ситуаціях на підприємстві
Тип документу: Реферат
Сторінок: 10
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 32.6
Скачувань: 1100
рефлекторним (по нервових волокнах)

Ці дії струму приводять до різноманітних ел. травм - місцевим і загальним. До місцевого відносяться електроопіки, електрознаки (мітки), металізація шкіри (електротатуювання), механічні пошкодження; електроофтальмія (запалення переднього відділу ока).

Опіки бувають: токові, контактні, дугові (супров. обвуглюванням тканин).

Механічні ушкодження відбуваються через судорожне скорочення м’язів.

До загального відносять: ел удари - поражається або створюється загроза поразки всього організму через порушення нормальної діяльності життєважливих органів (серця, мозку, легенів). 4 ступеня ел. удари:

судорожне скорочення м'язів без втрати свідомості

судорожне скорочення м'язів із втратою свідомості, але зі збереженою роботою серця

втрата свідомості і порушення серцевої діяльності або подиху (або того і іншого)

клінічна смерть - (відсутність подиху і кровообігу) перехідний процес від життя до смерті, що наступає з моменту припинення роботи серця і легенів. У людини відсутні ознаки життя, розширені зіниці (мозок погано постачається кров'ю), проте життєві процеси йдуть на старому рівні (мозок ще живий). Це дозволяє шляхом впливу на органи повернути постраждалого до життя. Першими гинуть клітини головного мозку (нейрони), дуже вразливі до кисневого голодування. Тому тривалість коми обмежується з моменту припинення серцебиття 5-7 хвилинами.

Біологічна смерть - необоротне явище, що характеризується припиненням біологічних процесів у клітинах організму, розпадом білкових структур. Наступає після клінічної смерті.

Чинники впливаючі на поразку електричним струмом:

Ступінь небезпечної дії.

Від роду струму (небезпечніше для людини - змінний струм);

Розмір струму;

Розмір напруги;

Шлях струму (через життєво важливі органи);

Опір тіла людини (складається з опору верхнього прошарку шкіри й опору внутрішніх органів) від 1000 до 10 000 Ком;

Що призводить до зменшення опору:

Металізація; зволоження; захворювання шкіри; хронічні захворювання людини; нервово- психічний настрій; тривалість дії струму (із збільшенням дії струму опір зменшується); умови зовнішнього середовища. Опір тіла людини залежить від стану нервової системи людини, її фізичного розвитку. З віком різко знижується опір організму людини та ймовірнішим стає ураження найважливіших органів: легенів, серця, головного мозку

Людина починає відчувати змінний струм промислової частоти (50 Гц) приблизно з 1 мА (пороговий відчутний струм). При струмі 10... 15 мА виникає судорожне скорочення м'язів, яке весь час підсилюється, і людина не може звільнитися від контакту зі струмопровідною частиною (пороговий невідпускаючий струм). При 50 мА порушується дихання, а струм 100 мА призводить до фібриляції серцевих м'язів (табл. 1). Найнебезпечнішою є частота струму для людини — 50 Гц. Найнебезпечнішим є шлях струму: рука — ноги, рука — рука, особливо при проходженні струму через мозок, серце, легені.

Найбільш небезпечним є змінний струм частотою 20 — 1000 Гц. Змінний струм небезпечніший від постійного, але це характерно для напруги до 250 — 300 В. При більших напругах небезпечним стає постійний струм. Деякі захворювання людини (хвороби шкіри, серцево-судинної системи, нервові хвороби) роблять її сприятливішою до електричного струму. Тому до обслуговування електричного обладнання допускаються особи, що пройшли спеціальний медичний огляд. На важкість ураження електрострумом впливає стан виробничого середовища. Наприклад, підвищена вологість приміщення збільшує небезпеку ураження.

Аналіз нещасних випадків, пов'язаних з дією електричного струму, дозволяє виявити їх основні причини, які можна об'єднати у такі групи:

— випадкове доторкання до струмопровідних частин, що перебувають під напругою;

— несправність захисних засобів, якими потерпілий доторкається до струмопровідних частин;

— поява напруги на металевих частинах електрообладнання (огорожах, карнизах, кожухах) у результаті пошкодження ізоляції струмопровідних частин електрообладнання, замикання фази на землю і т. ін.;

—— поява напруги на відключених частинах електрообладнання в результаті помилкового включення обладнання, замикання струмопровідних частин, розряд блискавки та ін.;

— виникнення крокової напруги на поверхні землі або підлоги, на якій стоїть людина, в результаті замикання проводу на землю, несправності заземлення.

Характеристика дії електричного струму на організм людини залежно від його виду та величини

Сила струму, мА Змінний струм частотою 50 Гц

0,6 - 1,5

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes