Землетруси, Детальна інформація

Землетруси
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 15.8
Скачувань: 1477
Академік Б.Б. Голіцин порівняв кожний землетрус із ліхтарем, який загорається на короткий час і освітлює всередині Землі. Сейсмічні хвилі проходять всередині земного шару в тих місцях, які недоступні спостереженню. Все, що вони зустрічають по дорозі, так чи інакше їх змінюють. Швидкість розмноженню пружних хвиль залежить від міцності і твердості порід всередині Землі.

Розшифрувати сейсмограму, прочитати розповідь сейсмічних хвиль про те, що вони зустріли в глибині Землі, - складна, але захоплююче завдання.

Чи можна послабити наслідки землетрусу

Катастрофічні наслідки землетрусу на довго залишаються в пам’яті людей як страшне, невиправне нещастя. В час грандіозного японського землетрусу 1923 р. загинуло більше 90 тис. чоловік. При індійському землетрусі 1897 р. були зруйновані всі кам’яні будинки на площі, майже втроє більше площі Криму. Добре, що в нашій країні не буває таких спустошуваних катастроф, але інколи в деяких місцевостях бувають руйнівні землетруси.

В Кримі останній сильний землетрус був в 1927 р. В 1948 р. сильний землетрус був поблизості столиці Туркменії м. Ашхабада. В 1949р. великий землетрус відбувся на Північному Паміру. В 1950 і 1957 роках землетруси були в районах оз. Байкал.

Пом’якшити наслідки вже трапившого нещастя потрібно, але цього недостатньо. В місцевостях, яким загрожує землетрус, потрібно будувати особливо міцні будинки. Землетруси – строгий екзаменатор. Воно провірить. Чи добре побудовані будинки і який вид споруди стійкіший. Вивчаючи наслідки землетрусу, інженери Японії, США і нашої країни придумали багато способів будуванню особливо стійких будівель, спроможні витримати досить сильні підземні поштовхи.

Не менш важливо навчитися попереджати про землетрус наперед. Це важко, тому що вони зароджуються в недоступних глибинах Землі і сили, викликаючі їх, накопичуються дуже повільно. Не дивлячись на це учені в майбутньому навчаться попереджувати час наступлення землетрусу.

Увага: Землетрус! Не розгубіться!

За руйнівною силою і небезпекою для життя людини із землетрусами можуть порівнятися небагато грізних сил природи. Їх жертвами стали мільйони людей і сотні міст. Під час землетрусу людина переживає неприємні відчуття часом і панічний страх. Земля, звична основа і опора, під ногами починає тремтіти, немов щось живе. У будинках руйнуються стелі, тріскають стіни. Падають предмети, розгойдуються світильники. На поверхні землі утворюються глибокі тріщини, міняється вигляд озер і рік, рельєф місцевості може істотно змінюватися. Землетруси найбільш поширені в гірських і передгірських районах. Небезпечні тільки самі по собі коливання землі, але і грізні супутники землетрусів: великі зсуви і обвали, провали земної поверхні, цунамі, селі. Сейсмічні хвилі бувають двох типів: повздовжні і поперечні. Повздовжні – розповсюджуються як хвилі на воді, вони розколюють будівлі, струшуючи їх так, що руйнуються навіть міцні конструкції. Ці хвилі найбільш небезпечні. Поперечні хвилі діють а принципом пружини, могутні удари поперечних хвиль бувають дуже рідко, частіше вони ушкоджують комунікації. Не руйнуючи будівель.

Щорічно на землі відбуваються тисячі слабких поштовхів, сотні відчутних, десятки сильних і одиниці, в середньому катастрофічних.

Візьмемо Крим: епіцентри землетрусів розташовуються тут на глибинах від 5 до 40 км, переважно в інтервалі 15-30 км. За останні десятиріччя в числі причин землетрусу з’явився новий чинник – геологічна діяльність людини. Не тільки незначні поштовхи на обмежених ділянках, але і катастрофічні наслідки можуть мати місце при цих землетрусах які людина викликає, сама того не бажаючи. До землетрусів можуть призвести і переміщення великої маси ґрунту при розробці корисних копалин, підземні вибухи, закачування або викачування з надр великої кількості води, газу або нафти, створення великих водосховищ, які своє вагою давлять на окремі блоки земної кори.

Древні вчили: з вогнем не жартуй, з водою не товаришуй, вітру не вір, - товаришуй із землею. Однак при землетрусі більшість людей про це не відають: перелякані і розгублені, вони вибігають з приміщень хаотично, неорганізовано. А це може ще більше ускладнити ситуацію.

Що ж треба знати про землетрус? Серед ознак його наближання можна відзначити: неспокій птахів і домашніх тварин, спалахи у вигляді розсіяного світла зірниць, запах газу в районах, де раніше цього не помічалося, іскріння близько розташованих електропроводів, що не торкаються, голубувате свічення внутрішніх поверхонь будинків. На жаль, науковий прогноз землетрусів практично відсутній. Сейсмічна служба країни реєструє поштовхи. Передає дані про землетрус, що вже почався.

Як поводитись при землетрусі, що почався? Найголовніше – не піддаватися паніці і захистити себе в будинку від всіляких уламків, важких предметів, скла і т.д. Землетруси силою понад 5 балів – небезпечні. Ознаки такого землетрусу – обсипається штукатурка, розгойдуються люстри, падає посуд. Від моменту, коли ви відчули перші поштовхи, до коливань, що небезпечні для будівель, у вас є 15-20 сек.

Якщо ви на першому поверсі – треба покинути будинок. На другому і вище – заховатися в безпечне місце (отвори капітальних внутрішніх стін, кутки, утворені цими стінами, біля внутрішньої капітальної стіни і т.д.), можна ховатися під ліжком, під столом. Небезпечні місця біля вікон. В кутових кімнатах на останніх поверхах, біля засклених отворів зовнішніх стін.

Встигніть відкрити двері з квартири, якщо є зайва секунда, - вимкніть газ і електроенергію, погасіть вогонь, не запалюйте сирників, не можна користуватися ліфтом.

Пам’ятайте, що при землетрусі, паніка і страх – найважливіший чинник небезпеки. Зупиняйте тих, хто має намір стрибати з балконів і вікон з поверху, який вищий першого. У школі діти повинні уміти ховатися під партами, під столом, накрити голову руками. Небезпечні також сходи і вихідні двері, через безладний рух натовпу там буває багато нещасних випадків.

Як тільки поштовхи припиняються, не втрачаючи часу, виходьте на вулицю, не стійте під дротами, трубами, карнизами. Якомога далі відходьте від будівель, стовпів, огорож, найкраще знаходитися в сквері, на пустирі, на відкритому майданчику. Якщо землетрус застав вас в дорозі, негайно зупиніть машину – краще на відкритому місці і не виходьте до закінчення поштовхів. Пасажирам автобуса безпечніше знаходитися на своїх місцях, водій автобуса повинен відкрити двері. У метро при землетрусі безпечніше, ніж вгорі, але може погаснути світло.

Якщо потрапили в завал, а це стосується всіх випадків – при обвалах, зсувах, землетрусі – пам’ятайте, що, передусім, не треба втрачати присутності духу, потрібно зберігати ясність думки. Без їжі і води ви можете протриматись досить довго, прислухайтесь, подайте голос, труби і батареї – це теж можливість подати про себе інформацію, постарайтесь визначити, чи немає поруч інших людей, де ви знаходитеся і чи немає виходу. Запалювати вогонь не можна. Шукайте одяг і ковдри, боріться за своє життя. У бачку вашого унітазу – питна вода, сподівайтесь на допомогу, якщо вже пройшло багато днів. Під час вірменського землетрусу в 1988 році протягом 7 днів з руїн було врятовано 15 тисяч чоловік.

Попередити про землетрус може сигнал цивільної оборони: гудки сирени “Увага всім!”, треба включити репродуктор, приймач, місцевий канал телебачення і отримати відповідну інструкцію. Відразу ж після землетрусу небезпечно запалювати вогонь. Треба негайно оглянути завали – чи не потрібна можливо комусь допомога. Дійте при цьому обережно, не займайте без потруби телефон, не перевіривши системи, не спускайте воду. Промислові аварії, пожежі є звичайними супутниками подібних стихійних лих. Потурбуйтесь про дітей: за ними потрібен особливий контроль.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes