Вступ людства в епоху ядерної біди, Детальна інформація

Вступ людства в епоху ядерної біди
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 11.1
Скачувань: 1306
Ядерна загроза іноді виходить не тільки від самої зброї, але і від багатьох чинників, пов'язаних з його зберіганням, і обслуговуванням. У нинішньому світі різноманітних технологій зростають побоювання за збереження радіоактивних матеріалів. Вже є факти їх розкрадання, продажу за кордоном. З моменту появи ядерної зброї і широкого використовування радіоактивних матеріалів в промисловості відбулося немало надзвичайних подій і катастроф, які повинні служити для всіх серйозним застереженням. Ось лише окремі з них.

У 1979 р. в результаті помилки комп'ютера командного

пункту "НОРАД" (США) подана команда стратегічним бомбардувальникам на нанесення ядерного удару по Радянському Союзу. На щастя, помилку вдалося виправити. Інший інцидент відбувся над Гренландією, коли американські бомбардувальники В-52 при патрулюванні мимовільно «упустили» термоядерні бомби. Подібне трапилося і біля берегів Іспанії, де були також несанкціонований скинуті на пляжі термоядерні боєприпаси, які, на щастя, не вибухнули. Всього, за відкритими даними, з 1950 по 1989 г в США відбулося 178 інцидентів з ядерною зброєю, у Великобританії - 170.

Надзвичайні події були і на атомних електростанціях як у нас (Чорнобиль), так і на Заході, а також на об'єктах зберігання радіоактивних матеріалів. Особливу тривогу останнім часом викликає незадовільне зберігання цих матеріалів в СНД. Так, в серпні 1992 р. в Москві були затримані чотири злочинці з небезпечним радіоактивним матеріалом цезієм-137. Як повідомили експерти, його вистачило б, щоб тричі знищити нашу багатомільйонну столицю.

Інший інцидент: на Гурьєвському нафтопереробному заводі недавно викрадений 100-кілограмовий контейнер з радіоактивним неукліїдом цезію-137. Добре, що вчасно вдалося вилучити його у злочинців. У Краматорську ампула з таким матеріалом, загублена в кар'єрі, стала причиною променевої хвороби і загибелі багатьох дітей, що стикалися з нею. Є і інші випадки розкрадання радіоактивних матеріалів і загибелі людей.

Таким чином, і в постконфронтаційний період ядерна загроза не зникла, вона просто змінилася. Якщо помітно зменшилася небезпека загальної ядерної воїни, то не можна виключати окремих інцидентів з ядерною зброєю або ядерними матеріалами, які можуть поставити під загрозу знищення або зараження великої території. Можливі також диверсії не тільки з ядерним, але і термоядерною зброєю, що чревате ще

важчими наслідками. Тому у наш час розмова про повну відсутність ядерної небезпеки нереальність. Скороченням ядерної зброї поки зайняті США і Росія, інші держави удосконалюють його, треті - нарощують. Зрозуміло, чим більше за держави володітиме ядерною зброєю і технологією його виготовлення, тим більше вірогідність того, що ця "рушниця" все-таки "вистрілить".

В цілях виключення цього і зміцнення ядерної безпеки було б доцільно, щоб ядерний клуб всіх держав був відкритим і щоб кожне з них уявляло повну інформацію про наявність ядерної зброї і запаси ядерних матеріалів. Напевно, слід було б провести перевірку і інвентаризацію всіх ядерних озброєнні і радіоактивних матеріалів у обов'язковому порядку у всьому світі, щоб співтовариство держав знало, скільки ядерних боєприпасів не тільки в США і Росії, але і в Ізраїлі, Пакистані, Індії, інших країнах. Інспекції з метою перевірки наявності ядерних озброєнь у всіх держав повинні проводитися раптово, без права на відмову. Нинішня ситуація з ядерною зброєю і радіоактивними матеріалами повинна контролюватися відповідними структурами ООН. Факти розповсюдження ядерної зброї і ядерних матеріалів говорять про те, що проблемою зміцнення ядерної безпеки слід зайнятися негайно.



СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Желібо Є.П., Заверуха Н.М., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності. К.: Каравела, 2001

2. Буриченко Л.А. Охрана труда в гражданской авиации. М.: Транспорт. 1993

3. Лапін В. М. Безпека життєдіяльності людини Київ «Знання » , КОО, 2000р.

 

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes