Дія електромагнитного поля на організм людини, Детальна інформація

Дія електромагнитного поля на організм людини
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: фелікс
Розмір: 32.1
Скачувань: 3531
РЕФЕРАТ

з курсу “Безпека життєдіяльності”

студента Департамента Комп’ютерних Технологій

Національного Університету “Києво-Могилянська Академія”

Ковальова Сергія

Тема: “Дія електромагнитного поля на організм людини”

План

Вступ

Типи електромагнитних випромінювань

ВЧ та УВЧ діапазони

СВЧ діапазон

Оптичне випромінювання

Лазерне випромінювання

Захист організму від негативного впливу електромагнитних полей

Вступ

З того часу, коли почалося практичне використання радіо, люди почали спостерігати шкідливий вплив радіохвиль на організми живих істот, у тому числі й людей.

Наприклад, у моряків, що несуть службу на кораблях, досить часто спостерігається пригнічений настрій та головні болі. Першим дослідником цього явища був лікар Павло Іванович Іжевський, який, до речі, був досить близьким знайомим винахідника радіо Олександра Степановича Попова.

Усі ЕМП і випромінювання поділяють на природні й антропогенні.

Оточуюче нас середовище завжди перебувало під впливом електромагнитних полів. Ці поля називаються фоновим випромінюванням та спричинені природою. З розвитком науки й техніки фонове випромінювання значно підсилилося. Тому електромагнитні поля, які можна віднести до антропогенних, значно перевищують природний фон і останнім часом перетворилися на небезпечний екологічний чинник.

Типи електромагнитних випромінювань

Розглянемо з початку поля природнього походження. Навколо Землі існує електричне поле середньої напруженності 130 В/м. Воно зменшується від середніх широт до полюсів та до екватора, а також з віддаленням від земної поверхні. Спостерігають річні, добові та інші варіації цього поля. Також це поле постійно змінюється під впливом грозових розрядів, опадів та інших природних катаклизмів.

Також існує магнитне поле напруженністю 47.8 А/м та 39.8 А/м на північному та південному полюсах відповідно. Це поле коливається з 80- та 11-річними циклами змін, а також більш короткочасними змінами з різних причин, пов’язаних із сонячною активністю. Також існує магнитне поле 19.9 А/м на магнітному екваторі. Це поле інколи змінюється під впливом магнитних бурь. Також земля постійно знаходиться під впливом електромагнитного поля, що випромінюється сонцем. Діапазон частот цього випромінювання приблизно дорівнює 10МГц-10ГГц. Слід взагалі зазначити, що електромагнитне поле Землі постійно змінюється через низку факторів, як то сонячна активність, процеси у земних надрах та інше. Щодо спектра сонячного випромінювання, то він знаходиться біля короткохвильової області та поєднує у собі інфрачервоне та ультрафіолетове випромінювання. Інтенсивність цього випромінювання має постійну властивість періодично змінюватися та досить сильно збільшуватися під час атмосферних спалахів.

Ці поля впливають на біологічни об’єкти протягом всього часу їх життя. Тому у процесі еволюції людина пристосувалася до їх впливу і виробила здатність захищатися від можливих ушкоджень за рахунок природних чинників. Проте науковцями спостерігається зв’язок між спалахами сонячної активності і змінами електромагнитного поля, що спричиняється цим процесом та деякими групами захворювань людей. Також, вивчаючи це явище, вченні помітили зміну умовно-рефлекторної діяльності тварин у рамках цього процесу. Систематичні дослідження щодо впливу електромагнитних полей на організм людини почалися десь з 50-х років. Наведу на малюнку спектр електромагнитного випромінювання:



Існує така номенклатура диапазонів згідно регламенту радіозв’язку:

30-300 кГц НЧ

300-3000 кГц СЧ

3-30 МГц ВЧ

30-300 МГц метрові

300-3000 МГц УВЧ

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes