Меркурій, Детальна інформація

Меркурій
Тип документу: Реферат
Сторінок: 1
Предмет: Фізика, Астрономія
Автор: фелікс
Розмір: 81.8
Скачувань: 1539
МЕРКУРІЙ, найближча до Сонця велика планета Сонячної системи.

Особливості руху

Меркурій рухається навколо Сонця по сильно витягнутій еліптичній орбіті, площина якої нахилена до площини екліптики під кутом 7\xF0B000'15”. Відстань Меркурія від Сонця змінюється від 46,08 млн. км до 68,86 млн. км. Період обертання навколо Сонця (меркуріанський рік) складає 87,97 земної доби, а середній інтервал між однаковими фазами (синодичний період) 115,9 земної доби. Тривалість сонячної доби на Меркурії дорівнює 176 земній добі. Відстань Меркурія від Землі змінюється від 82 до 217 млн. км. Максимальний кутовий розмір планети при спостереженні з Землі складає 13”, мінімальний - 5”. Середня швидкість руху Меркурія по орбіті навколо Сонця - 47,89 км/с.

Період обертання Меркурія навколо своєї осі дорівнює 58,6461 ± 0,0005 доби, що складає 2/3 від періоду обертання навколо Сонця. Ця обставина є результатом дії приливного тертя і моменту гравітаційних сил , що крутить , із боку Сонця, обумовленого тим, що на Меркурії розподіл мас не є строго концентричним (центр мас усунута стосовно геометричного центру планети). Обертання Меркурія навколо Сонця і його власне обертання призводять до тому, що тривалість сонячної доби на планеті дорівнює трьом зоряним меркуріанським добам або двом меркуріанським рокам і складає біля 175,92 земної доби.

Вісь обертання Меркурія нахилена до площини його орбіти не більш ніж на 3\xF0B0 , завдяки чому помітних сезонних змін на цій планеті не повинно існувати. Для спостережень з Землі Меркурій - важкий об'єкт, тому що він видимою уявою ніколи не віддалиться від Сонця більше чим на 28\xF0B0 , унаслідок чого його припадає спостерігати завжди на фоні вечірньої або ранкової зорі негідно над обрієм. Крім того, у цю пору фаза планети (тобто ріг при планеті між напрямками на Сонце і на Землю) близька до 90\xF0B0, і спостерігач бачить освітлену лише половину її диска.

Розміри, форма і маса Меркурія

За формою Меркурій близький до кулі з екваторіальним радіусом (2440 ± 2) км, що приблизно в 2,6 разу менше, ніж у Землі. Різниця полуовісей екваторіального еліпса планети складає біля 1 км; екваторіальне і полярне стиски незначні. Відхилення геометричного центру планети (кулі) від центру мас - порядку півтора кілометрів. Площа поверхні Меркурія в 6,8 разів, а обсяг - у 17,8 разів менше, ніж у Землі.

Маса Меркурія дорівнює 3,31 1023 кг, що приблизно в 18 разів менше маси Землі. Середня густина близька до земної і складає 5,44 г/см3. Прискорення вільного падіння поблизу поверхні 3,7 м/с2.

Температура і рельєф поверхні Меркурія

B

D

E

I

I

\x0300\x0324\x840F\x011C\xA413x\x2437\x3800$\x2448\x5E00\x1C84\x6101\x0324

=до Сонця планета, Меркурій одержує від центрального світила значно велику енергію, чим, наприклад, Земля (у середньому в 10 разів). Через витягнутості орбіти потік енергії від Сонця варіюється приблизно в два рази. Велика тривалість дня і ночі призводить до того, що яскраві температури ( щовимірюються по інфрачервоному випромінюванню відповідно до закону теплового випромінювання Планка) на «денний» і на «нічний» сторонах поверхні Меркурія при середній відстані від Сонця можуть змінюватися приблизно від 600 ДО до 100 ДО. Але вже на глибині декількох десятків сантиметрів значних коливань температури немає, що є слідством дуже низкою теплопровідності порід.

Поверхня Меркурія, покрита роздрібненою речовиною базальтового типу, досить темна. Судячи зі спостережень із Землі і фотографіям із космічних апаратів, вона в цілому схожа на поверхню Місяця, хоча контраст між темними і світлими ділянками виражена слабше. Поряд із кратерами (як правило, менше глибокими, чим на Місяці) є пагорби і долини.

Атмосфера і фізичні поля

Над поверхнею Меркурія є сліди дуже розрідженої атмосфери, що містить, крім гелію, також водень, вуглекислий газ, вуглець, кисень і благародні гази (аргон, неон). Близькість Сонця обумовлює суттєвий вплив на Меркурій сонячного вітру. Завдяки цій близькості значно і приливний вплив Сонця на Меркурій, що повинно призводити до виникнення над поверхнею планети електричного поля, напруженість якого може бути приблизно вдвічі більше, ніж у «поля ясної погоди» над поверхнею Землі, і відрізняється від останнього порівняльною стабільністю.

На Меркурії є і магнітне поле. Магнітний дипольний момент Меркурія дорівнює 4,9 • 1022 Гс•см3, що приблизно на чотири порядки менше, ніж у Землі; проте, оскільки напруженості поля обернено пропорційні кубу радіуса планет, то на Меркурії і на Землі вони близькі один по одному розміру.

Модель внутрішньої будови

Запропоновано декілька моделей внутрішньої будови Меркурія. Відповідно до найбільше поширеного (хоча і попередньому) думці планета складається з гарячого, що поступово остигає залізонікелевого ядра і силікатної оболонки, на межі між який температура може наближатися до 103 С. На частку ядра припадає більше половини маси планети.



The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes