Анатомія шкіри, Детальна інформація

Анатомія шкіри
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Анатомія
Автор: фелікс
Розмір: 52.7
Скачувань: 1999
План

Вступ

1. Функції шкіри.

2. З чого ж складається наша шкіра?

3. Гігієна шкіри

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Чи знаєте Ви що шкіра – найбільший орган нашого організму? У середньому поверхня шкірного покриву дорослої людини складає близько 2 кв.м. – більш 8% маси всього тіла, товщина на різних ділянках коливається від 0,5 до 4 мм, маса майже 3 кг. Причому шкіра – не просто механічний футляр, що захищає свого хазяїна від зовнішнього середовища, це своєрідний “монітор”, що відбиває стан нашого здоров'я.

На поверхні шкіри видні складки, борозенки і гребінці, що, переплітаючи між собою, утворять індивідуальний малюнок. Він неповторний і не міняється протягом усього, життя що дає можливість, зокрема, вивчати відбитки пальців з метою встановлення особистості.

1. Функції шкіри.

Шкіра виконує безліч важливих функцій: дотик і виділення, і теплорегуляція, і газообмін. Вона сприймає почуття і відчуття, відбиває самопочуття і біль, реагує на всі зовнішні зміни, впливи навколишнього середовища, тепло, холод і механічні впливи. Крім того, шкіра захищає наш організм від втрат води, жиру і мінеральних речовин і, завдяки здатності упрівати, служить одночасно органом, що виводить шлаки.

Шкіра розтягується, еластична, пружна, що обумовлено її властивостями і жировою тканиною, фасціями, кістами, до яких вона прикріплена з’єднувальними тяжами. Колір залежить від барвної речовини - пігменту і ступеня кровонаповнення судин. У шкірі розташовується велика кількість сальних і потових залоз. Майже вся її поверхня покрита волоссям (пушком), що разом із залозами і нігтями називаються придатками шкіри.

2. З чого ж складається наша шкіра?

Шкіра - це дуже активний орган. Вона складається з трьох шарів: з епідермісу, дерми і підшкірно-жирової тканини.

От так виглядає структура шкіри людини

1) Волосся

2) Епідерміс

3) Дерма

4) Підшкірно-жирова тканина

5) Волосяний фолікул

6) Сальна залоза

7) Потова залоза

8) Жирова тканина

Епідерміс – це водно-ліпідна оболонка шкіри, що покриває її поверхневий шар і ефективно стримує левину частку всіх мікроорганізмів, що атакують людське тіло. Роговий шар, розташований на самій поверхні епідермісу, виконує функцію “чистильника”: він складається з омертвілих рогових пластинок, що постійно обновляються, несучи із собою пил, речовини, відокремлювані зі шкірних залоз, і мікроорганізми. У самому нижньому шарі епідермісу – паростковому – відбувається розмноження нових кліток. У паростковому шарі є барвна речовина – пігмент меланін, що визначає колір шкіри в різних народів і засмагу.

Незважаючи на те, що епідерміс безупинно «лупиться», відновлюючись на поверхні шкіри, вона сприймається як ніжна і м'яка. Цим шкіра зобов'язана найтоншій жировій плівці. Жир для її зм'якшення виділяється сальними залозами, що знаходяться разом з волосяними фолікулами в дермі (власне шкірі).

Потові і сальні залози виробляють біологічні секрети - потову рідину і шкірне сало відповідно. Завдяки оптимальному саловідділенню, робота що динамічно змінюється потових залоз дозволяє організмові уникати перегріву, оскільки виводить надлишки тепла і деякі токсичні продукти обміну речовин. Таким чином, основною функцією дерми є збереження постійної температури тіла.

Крім бар'єрних функцій, через шкіру здійснюється обмін газів між організмом і навколишнім середовищем - ця здатність шкіри не менш важлива, чим легеневий обмін, хоча й уступає йому по інтенсивності. У дермі знаходяться кровоносні і лімфатичні судини, нервові закінчення, корені волосся.

Нижній шар шкіри - підшкірна жирова клітковина - є своєрідним «буфером» організму. У цього «буфера» дві основні задачі: зм'якшувати дію різних механічних факторів і термоізолювати людину. Товщина жирової клітковини неоднакова: приміром, в області чола і носа виражена слабко, на віках відсутня зовсім, а от на животі і сідницях досягає декількох сантиметрів.

Базальний шар складається з кліток у функціональному відношенні неоднорідних. Одні невпинно відтворюють синтез білка для формування нових кліток, інші синтезують пігмент шкіри. Нормальне фарбування шкіри залежить від спадкоємних і зовнішніх факторів - утворення пігменту стимулюється дією ультрафіолетових променів.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes